Βουδαπέστη φαγητό

Πού και τι να φάτε στη Βουδαπέστη

Κατερίνα Ρίγκου
Budapest | pexels.com

Όποιος έχει επισκεφτεί τη Βουδαπέστη  θα σας πει ότι μια (καλή) γνωριμία με την ουγγρική κουζίνα είναι απαραίτητη – άλλωστε όποια ξένη πόλη και να επισκεφτείτε η γαστρονομική παράδοση και κουλτούρα όπως και το τοπικό φαγητό πρέπει να είναι ψηλά στη λίστα. Εδώ -στη Βουδαπέστη- ένα παραπάνω. Η ουγγρική κουζίνα είναι ένα πλούσιο ταξίδι γεύσεων και παραδόσεων, και τα εστιατόρια της Ουγγαρίας προσφέρουν μια αυθεντική και ποικιλόμορφη εμπειρία που αξίζει να ανακαλύψετε. Εδώ οι ντόπιοι – και όσοι ξέρουν- θα σας πουν ότι πρέπει απαραίτητα να παραγγείλετε ένα μπολ gulyás  – το πιο διάσημο και χαρακτηριστικό πιάτο τους, μια κρεατόσουπα σε αντίθεση με την αυστριακή κόπια που μοιάζει με στιφάδο – και, ανάλογα με την εποχή, θα σας προτείνουν να δοκιμάστε πιάτα με κιμά χοιρινού κρέατος τυλιγμένα σε φύλλα λάχανου ή γεμιστά σε πιπεριές, που σερβίρονται με άψογα ψημένες βραστές πατάτες. Θα σας συμβουλεύσουν επίσης να δοκιμάσετε το Somlói Galuska , το γλυκό με παντεσπάνι με βανίλια, καρύδια και κακάο που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1950 στο Gundel, αναμφισβήτητα το πιο διάσημο εστιατόριο της Βουδαπέστης που έχει τις ρίζες του στο 1894!

Τέτοια κλασικά και χορταστικά επιδόρπια είναι η ψυχή της απλής, σπιτικής τραπεζαρίας, γνωστής ως vendéglő . Τα πιο εντυπωσιακά εστιατόρια όπως το Rosenstein και το Café Kör – που επάξια βρίσκονται στην κορυφή των καταλόγων των καλύτερων εστιατορίων της Βουδαπέστης εδώ και χρόνια – καθώς και τα επτά καταστήματα της πόλης που βραβεύτηκαν με αστέρια Michelin, σερβίρουν επίσης παραδοσιακά πιάτα, αν και με πιο upscaled τρόπο.

 

- Advertisement -
View this post on Instagram

 

A post shared by Gundel Cafe Patisserie Restaurant (@gundel.restaurant)

Το ουγγρικό φαγητό είναι πλούσιο και comfort και ενώ η εξοικείωση με αυτό θα είναι πάντα ζητούμενο στη Βουδαπέστη , οι ντόπιοι τα τελευταία κυρίως χρόνια εξισορροπούν αυτά τα παραδοσιακά γεύματα με υλικά  υψηλής ποιότητας, σύγχρονα αρτοποιεία και δείπνα σε χώρους εμπνευσμένους από την παγκόσμια εστιατορική και γαστρονομική σκηνή που ανοίγουν με γρήγορους ρυθμούς. Σε μια πόλη όπου τα μενού ήταν επαναλαμβανόμενα για πάρα πολύ καιρό, η γαστρονομική σκηνή της Βουδαπέστης έχει εμποτιστεί με μια μεγάλη ενέργεια με αποτέλεσμα πολλά και αξιόλογα εστιατόρια στην πόλη που αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την τοπική κουζίνα και παράδοση.

- Advertisement -

Τοπικά χαρακτηριστικά της ουγγρικής κουζίνας

Η ουγγρική κουζίνα είναι μια αντανάκλαση της ιστορίας, των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού της, προσφέροντας μια ζεστή και πλούσια εμπειρία για όσους την ανακαλύπτουν. Οπότε ας ξεκινήσουμε με μια γενική γνωριμία με την ουγγρική κουζίνα και την παράδοσή της, τις γεύσεις, τους όρους και τα χαρακτηριστικά της.

Τύποι Εστιατορίων και Φαγητού

Τα étkezde

Τα étkezde (προφέρεται “έτκεζντε”) είναι ένας ιδιαίτερος τύπος παραδοσιακού εστιατορίου στη Βουδαπέστη και την Ουγγαρία γενικότερα, που προσφέρει αυθεντική ουγγρική κουζίνα, πιο συγκεκριμένα μαμαδίστικο φαγητό, σε προσιτές τιμές απαραίτητα εδώ και έναν αιώνα αλλά δυστυχώς βρίσκονται στο χείλος της εγκατάλειψης . Είναι ιδανικά για όσους θέλουν να δοκιμάσουν σπιτικό φαγητό, όπως το τρώνε οι ντόπιοι, χωρίς την πολυτέλεια και την τυπικότητα των εστιατορίων.Τα étkezde είναι συνήθως μικρά και ανεπιτήδευτα, με λιτή διακόσμηση. Θυμίζουν περισσότερο ταβέρνα ή καντίνα, δίνοντας έμφαση στο φαγητό και όχι στην εμφάνιση. Συχνά έχουν έναν παραδοσιακό, ρετρό χαρακτήρα που προσθέτει στη γοητεία τους και προσδίδει μια αίσθηση παλαιάς εποχής. Σεβίρουν παραδοσιακά σπιτικά πιάτα, όπως γκούλας (gulyás), παπρικάς (paprikás), στιφάδο (pörkölt), γεμιστό λάχανο (töltött káposzta) και főzelék (πυκνές σούπες με λαχανικά).
Τα φαγητά είναι μαγειρεμένα με απλά, αυθεντικά υλικά, ακριβώς όπως τα φτιάχνουν στα ουγγρικά σπίτια, με μεγάλη ωστόσο γκάμα παραδοσιακών πιάτων που αλλάζουν καθημερινά. Τα γεύματα συχνά περιλαμβάνουν και συνοδευτικά, όπως ζυμαρικά (nokedli), πατάτες ή σαλάτες Είναι οικονομικά (ιδανικά για όσους ταξιδεύουν με budget), με φαγητό που απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους και ντόπιους που θέλουν ένα γρήγορο αλλά ποιοτικό γεύμα. Το σερβίρισμα είναι απλό και γρήγορο. Σε ορισμένα étkezde, παραγγέλνεις από έναν πίνακα με τα πιάτα ημέρας ή απευθείας από τον πάγκο.

- Advertisement -

Τα étkezde είναι ένα “κρυμμένο διαμάντι” στη γαστρονομική σκηνή της Βουδαπέστης. Αν θέλετε να ζήσετε την πόλη σαν ντόπιοι και να γευτείτε την αυθεντική ουγγρική κουζίνα σε προσιτή τιμή, τότε μια επίσκεψη σε ένα (τουλάχιστον) étkezde είναι απαραίτητη!

Tips.

  • Τα étkezde συνήθως λειτουργούν μόνο για μεσημεριανό (11:00-15:00). Αν πάτε αργά, ίσως κάποια πιάτα έχουν εξαντληθεί.
  • Πολλά από αυτά δέχονται μόνο μετρητά, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας.
  • Το προσωπικό συχνά δεν μιλάει αγγλικά, αλλά μια απλή λέξη όπως “gulyás” θα σας βοηθήσει να παραγγείλετε!

Csárda:

Το csárda είναι ο πιο ξεχωριστός τύπος πανδοχείου στην Ουγγαρία, μια παλιομοδίτικη ταβέρνα, αυτό που στην Ελλάδα θα λέγαμε “καπηλειό” που σερβίρει αυθεντική ουγγρική κουζίνα και ποτά σε παραδοσιακή ατμόσφαιρα.  Τα csárda είναι γνωστά για τα μεγάλα τους γεύματα και την πλούσια διακόσμηση. Αν ψάχνετε χαρακτηριστικά Csárda επισκεφτείτε το Simaliba, το Kék Rózsa ή το Gettó Gulyás.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SIMALIBA (@simalibacsarda)

Borozó και Borház:

Borozó συνήθως σημαίνει μια ζεστή παλιομοδίτικη κρασοταβέρνα- μικρά μαγαζιά ή εστιατόρια όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ουγγρικά κρασιά και συνοδευτικά σνακ.

Pince και söröző:

Είναι μπυραρία ή κρασοταβέρνα και το söröző είναι παμπ που προσφέρει βαρελίσια μπύρα και μερικές φορές γεύματα.

Kifőzde και bisztró:

Εστιατόρια που μοιάζουν με τα étkezde, προσφέροντας καθημερινά, σπιτικά φαγητά σε προσιτές τιμές. Το bisztró είναι φτηνό εστιατόριο, συχνά σελφ-σέρβις. Το büfé από την άλλη, είναι το φτηνότερο μέρος απ΄ όλα, αλλά μπορεί να χρειαστεί να φας όρθιος στον πάγκο.

Βουδαπέστη
| pexels

Ρουστίκ Εστιατόρια (Φολκλόρ):

Πολλά εστιατόρια, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, προσφέρουν παραδοσιακή κουζίνα μαζί με ζωντανή μουσική από τσιγγάνικες μπάντες. To Hungarikum Bistro είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές εστιατόριο αυτού τους είδους.

Γκουρμέ Εστιατόρια:

Η γαστρονομική σκηνή στη Βουδαπέστη έχει αναπτυχθεί πολύ, και υπάρχουν πολλά μοντέρνα εστιατόρια που συνδυάζουν παραδοσιακές συνταγές με μοντέρνες τεχνικές όπως και βραβευμένα εστιατόρια με αστέρι Michelin αλλά και διεθνείς κουζίνες.

Εστιατόριο Dunacorso Βουδαπέστη
Εστιατόριο Dunacorso, ένα από τα γνωστά εστιατόρια της Βουδαπέστης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και σερβίρει παραδοσιακά ουγγρικά πιάτα σε μια μοντέρνα εκδοχή

Βασικά στοιχεία των ουγγρικών πιάτων

Η πάπρικα είναι βασικό συστατικό! Η πάπρικα, εισαγόμενη τον 16ο αιώνα, (γλυκιά ή καυτερή) είναι το εθνικό καρύκευμα της Ουγγαρίας. Χρησιμοποιείται σε εμβληματικά πιάτα όπως το γκούλας (gulyás), το πέρκελτ (pörkölt) και το παπρικάς (paprikás). Η υψηλή ποιότητα της ουγγρικής πάπρικας την κάνει απαραίτητη στη μαγειρική.

Κρέας και Κυνήγι:Η ουγγρική κουζίνα είναι κρεατοκεντρική, με έμφαση στο χοιρινό, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, την πάπια και το κυνήγι, όπως ελάφι και αγριογούρουνο.

Φουά Γκρα (Libamáj):Η Ουγγαρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φουά γκρα στον κόσμο, και αυτό το πολυτελές προϊόν αποτελεί μέρος της παραδοσιακής κουζίνας.

Σούπες: Οι σούπες είναι πολύ δημοφιλείς, με την ψαρόσουπα Halászlé και τη σούπα γκούλας να ξεχωρίζουν. Άλλες γνωστές σούπες περιλαμβάνουν την Újházi Tyúkhúsleves (κοτόσουπα) και τις φρουτόσουπες το καλοκαίρι.

Λαχανικά και Főzelék:Τα λαχανικά χρησιμοποιούνται ευρέως, συχνά σε μορφή főzelék, μια παχύρρευστη σούπα από λαχανικά, όπως φακές, μπιζέλια ή πατάτες.

Ζυμαρικά: Παραδοσιακά ζυμαρικά όπως το nokedli (χειροποίητα ζυμαρικά) συνοδεύουν πιάτα με σάλτσα ή προστίθενται στις σούπες.

Γλυκά: Γλυκά όπως το kürtőskalács (κέικ καμινάδας), το rétes (ουγγρικό στρούντελ) και το somlói galuska (γλυκό με κρέμα και σοκολάτα) είναι εξαιρετικά δημοφιλή.

Ψωμί και Αρτοσκευάσματα:Το ψωμί είναι θεμελιώδες τρόφιμο και βασικό στοιχείο της κουζίνας, και ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το lángos, ένα τηγανητό ψωμί που συνοδεύεται από σκόρδο, τυρί και κρέμα γάλακτος  ενώ πιάτα με βάση τα δημητριακά, όπως το főzelék (πυκνές σούπες από λαχανικά), είναι βασικά στην καθημερινή διατροφή.

lángos με γλυκά topping
lángos με γλυκά topping σε βιτρίνα αρτοποιείου στη Βουδαπέστη | unsplash

Μαγείρεμα σε Καζάνι: Το καζάνι (bogrács) είναι αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ουγγρικής μαγειρικής. Τα πιάτα που μαγειρεύονται σε καζάνι, όπως το γκούλας και το πέρκελτ, φέρνουν στο νου την κληρονομιά των νομάδων.

Γκούλας, μαγειρεμένο σε καζάνι
Γκούλας σε bográc, (μαγείρεμα σε καζάνι) | pixabay

Ιστορία & Παράδοση της ουγγρικής κουζίνας

Η ουγγρική κουζίνα έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και την παράδοση της χώρας, επηρεασμένη από γεωγραφικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς παράγοντες. Είναι γνωστή για τις πλούσιες, γευστικές συνταγές της που συχνά, όπως αναφέραμε, περιλαμβάνουν κρέας, πάπρικα και ζυμαρικά.

Οι ιστορικές της ρίζες κρατούν από τη νομαδική παράδοση των Μαγυάρων: Οι Μαγυάροι, οι πρόγονοι των σημερινών Ούγγρων, ήταν νομαδικός λαός που έφτασε στην Κεντρική Ευρώπη τον 9ο αιώνα. Η διατροφή τους βασιζόταν κυρίως στο κρέας, το γάλα και το σιτάρι, καθώς και σε φαγητά που μπορούσαν να μαγειρευτούν εύκολα σε καζάνι πάνω από φωτιά. Το γκούλας είναι κληρονομιά αυτής της παράδοσης.

Γκούλας
Γκούλας | pixabay

Κατά τον Μεσαίωνα, η Ουγγαρία επηρεάστηκε από τις κουζίνες της Κεντρικής Ευρώπης, της Τουρκίας και των Βαλκανίων. Το εμπόριο έφερε μπαχαρικά, όπως το πιπέρι, και νέες τεχνικές μαγειρικής.

Κατά την Οθωμανική κατοχή (16ος-17ος αιώνας), εισήχθησαν νέα υλικά και τεχνικές, όπως το ρύζι, η μελιτζάνα, τα φασόλια και η χρήση γιαουρτιού. Η πάπρικα, το βασικό καρύκευμα της ουγγρικής κουζίνας, έγινε δημοφιλής αυτή την εποχή.

Κατά τη διάρκεια της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας (Αψβουργική Εποχή / 18ος-19ος αιώνας), η ουγγρική κουζίνα επηρεάστηκε από την αυστριακή, με εισαγωγή πιο εξελιγμένων τεχνικών μαγειρικής και γλυκών, όπως το Dobos Torte και το strudel.

Εορταστικές Παραδόσεις

Η ουγγρική κουζίνα συνδέεται στενά με θρησκευτικές και πολιτιστικές γιορτές:

  • Χριστούγεννα: Φτιάχνονται παραδοσιακά πιάτα όπως το halászlé (σούπα ψαριού) και γλυκά όπως το bejgli (γλυκό ρολό με γέμιση παπαρουνόσπορου ή καρυδιών).
  • Πάσχα: Χαρακτηριστικά προϊόντα αυτής της περιόδου είναι τα,  ζαμπόν, αυγά και paska (γλυκό ψωμί).
  • Γάμοι και φεστιβάλ: Σερβίρονται παραδοσιακά πιάτα με κρέας και γλυκά όπως το Somlói Galuska.

Επιρροές και Εξέλιξη: Η ουγγρική κουζίνα επηρεάστηκε από γειτονικές χώρες (Αυστρία, Σερβία, Ρουμανία) και διεθνείς τάσεις. Παράλληλα, η μοντέρνα κουζίνα συνδυάζει τις παραδοσιακές συνταγές με πιο ελαφριές και υγιεινές τεχνικές, ενώ η γαστρονομική σκηνή της Ουγγαρίας συνεχώς εξελίσσεται.

Τοπικές Παραδόσεις στα Εστιατόρια

  • Οι ντόπιοι συνήθως λένε “Jó étvágyat!” πριν ξεκινήσουν το γεύμα, που σημαίνει “Καλή όρεξη”.
  • Το κρασί είναι σημαντικό μέρος της ουγγρικής κουζίνας, με διάσημες περιοχές παραγωγής όπως το Tokaj (για γλυκό κρασί) και το Eger (για κόκκινο κρασί Egri Bikavér).
  • Γενικά το ποτό είναι σε περίοπτη θέση στα ουγγρικά τραπέζια. Το ουγγρικό λικέρ pálinka, που φτιάχνεται από φρούτα, είναι μια παραδοσιακή επιλογή πριν ή μετά το γεύμα.
  • Η μπύρα πηγαίνει καλά με πολλά παραδοσιακά ουγγρικά πιάτα. Οι πέντε βασικές μάρκες μπύρας της Ουγγαρίας είναι: Borsodi, Soproni, Arany Ászok, Kõbányai και Dreher.
  • Στην Ουγγαρία οι άνθρωποι παραδοσιακά δεν τσουγγρίζουν τα ποτήρια ή τις κούπες τους όταν πίνουν μπύρα. Υπάρχει ένας αστικός μύθος στην ουγγρική κουλτούρα ότι οι Αυστριακοί στρατηγοί τσούγκρισαν τα ποτήρια μπύρας τους για να γιορτάσουν την εκτέλεση των 13 μαρτύρων του Αράντ το 1849. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να ακολουθούν την παράδοση αυτή, αν και οι νεότεροι συχνά την απορρίπτουν, αναφέροντας ότι ο όρκος είχε δοθεί για να διαρκέσει τα επόμενα 150 χρόνια.

Γαστρονομικές Εμπειρίες

Γευσιγνωσίες Κρασιού: Επισκεφθείτε οινοποιεία σε περιοχές όπως το Tokaj ή το Villány για να δοκιμάσετε αυθεντικά ουγγρικά κρασιά.
Γαστρονομικές Ξεναγήσεις: Στη Βουδαπέστη υπάρχουν πολλές ξεναγήσεις που περιλαμβάνουν επισκέψεις σε αγορές, παραδοσιακά εστιατόρια και δοκιμή τοπικών προϊόντων.
Φεστιβάλ Γεύσης: Συμμετάσχετε σε φεστιβάλ όπως το Budapest Pálinka and Sausage Festival ή το Gourmet Festival για να εξερευνήσετε την τοπική κουζίνα.

Τι να δοκιμάστε: Δημοφιλή παραδοσιακά πιάτα της ουγγρικής κουζίνας

Η ουγγρική κουζίνα είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις πλούσιες, χορταστικές γεύσεις και φημίζεται για τις γευστικές συνταγές της που συχνά όπως αναφέραμε περιλαμβάνουν πάπρικα, κρέας, λαχανικά και ζυμαρικά. Εδώ συγκέντρωσα κάποια από τα πιο γνωστά, νόστιμα και παραδοσιακά πιάτα της Ουγγαρίας που πρέπει να τα αναζητήσετε στο ταξίδι σας!

Για μια like a local εμπειρία στη Βουδαπέστη, φυσικά πρέπει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα. Η ουγγρική διατροφή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, γεγονός που δικαιολογείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το κρύο που επικρατεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Όσο για το διασημότερο πιάτο είναι το στιφάδο κρέατος, το γνωστό σε όλους Gulyás (σούπα Γκούλας) , για το οποίο θα κάνω εκτενή αναφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα γιατί δεν είναι ένα απλό πιάτο, είναι το εθνικό φαγητό της Ουγγαρίας και σύμβολο της χώρας και για τους Ούγγρους  άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την παράδοση τους, πέρα το ότι είναι το πιο δημοφιλές και πλέον φτιάχνεται σχεδόν σε όλη την κεντρική Ευρώπη.

1. Γκούλας (Gulyás)

Το πιο διάσημο πιάτο λοιπόν της Ουγγαρίας, μια σούπα ή στιφάδο με κρέας (συνήθως μοσχάρι), πατάτες, καρότα και πάπρικα. Ένα αρωματικό και θρεπτικό πιάτο που αντιπροσωπεύει την ουγγρική κουζίνα. Είναι ιδανικό για χειμωνιάτικες ημέρες, καθώς είναι ένα πιάτο που προσφέρει ζεστασιά και πλούσια γεύση με κάθε μπουκιά! Συνήθως σερβίρεται σαν κοκκινιστό κρέας στα περισσότερα μέρη του κόσμου, αλλά το αυθεντικό γκούλας είναι στην πραγματικότητα ένας λεπτός ζωμός σαν σούπα, από κομμάτια μοσχαριού που μαγειρεύεται με κρεμμύδια, πάπρικα, ντομάτα και πιπέρι. Συνήθως σερβίρεται με φρέσκο ψωμί και ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά. Είναι  μια πλούσια, αρωματική σούπα, που φτιάχνεται με απλά υλικά αλλά έντονες γεύσεις.

Γκουλάς
Γκούλας

Το γκούλας (gulyás) είναι ένα από τα πιο διάσημα παραδοσιακά πιάτα της Ουγγαρίας και έχει μια μακρά ιστορία που συνδέεται με τους βοσκούς της περιοχής, καθώς προέρχεται από τα μαγειρευτά που έτρωγαν οι Ούγγροι βοσκοί της πεδιάδας (Puszta), οι οποίοι μαγείρευαν αυτό το πιάτο σε καζάνι πάνω από φωτιά τον 9ο κιόλας αιώνα! Εκείνη την εποχή, το μαγειρεμένο και αρωματισμένο κρέας αποξηραίνονταν με τη βοήθεια του ήλιου και συσκευάζονταν σε σακούλες που παράγονταν από στομάχι προβάτων, και χρειαζόταν μόνο νερό για να γίνει γεύμα. Οι πρώτες εκδόσεις του γκούλας δεν περιελάμβαναν πάπρικα, καθώς εισήχθη στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα.

Το όνομα προέρχεται από το ουγγρικό gulyás. Η λέξη gulya σημαίνει «κοπάδι βοοειδών» στα ουγγρικά και gulyás σημαίνει «βοσκός».

Το γκούλας παρασκευάζεται συνήθως από τα εξής υλικά:

Κρέας: Συχνά μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί, κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Πατάτες: Προστίθενται για να δώσουν όγκο και υφή.
Κρεμμύδια: Χρησιμοποιούνται ως βάση για τη σάλτσα.
Πάπρικα: Η γλυκιά πάπρικα είναι το βασικό καρύκευμα και δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και άρωμα.
Ντομάτες και πιπεριές: Συχνά προστίθενται για περισσότερη γεύση.
Κύμινο, σκόρδο και άλλα μπαχαρικά: Δίνουν βάθος στη γεύση.
Ζωμός: Συχνά χρησιμοποιείται ζωμός κρέατος ή λαχανικών.

Το γκούλας μαγειρεύεται αργά για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να γίνει το κρέας τρυφερό.

Το γκούλας μπορεί να το βρείτε σε πολλές παραλλαγές και να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την περιοχή ή την προτίμηση αυτού που το φτιάχνει. Σε ορισμένες εκδοχές μοιάζει περισσότερο με στιφάδο, ενώ σε άλλες είναι μια αραιή σούπα. Συχνά συνοδεύεται με φρέσκο ψωμί ή “csipetke”, μικρά χειροποίητα ζυμαρικά.

2. Παπρικάς (Paprikás Csirke)
Κοτόπουλο μαγειρεμένο σε κρεμώδη σάλτσα με πάπρικα και ξινή κρέμα. Συνήθως συνοδεύεται από ζυμαρικά ή ρύζι.

Paprikás Csirke, παραδοσιακό ουγγρικό πιάτο
Paprikás Csirke | pexels

3. Χαλάσκλε (Halászlé)
Μια πικάντικη σούπα ψαριού, φτιαγμένη από διάφορα είδη ψαριών του γλυκού νερού, όπως κυπρίνος, και μεγάλη ποσότητα πάπρικας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις περιοχές γύρω από τον ποταμό Δούναβη.

σούπα
fish soup | pixabay

4. Πέρκελτ (Pörkölt)
Ένα στιφάδο από μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί με κρεμμύδια, ντομάτες και πάπρικα. Συχνά θεωρείται “ξάδελφος” του γκούλας, αλλά πιο παχύρρευστο.

5. Τόλτοτ Κάποστα (Töltött Káposzta)
Λαχανοντολμάδες γεμισμένοι με κιμά (χοιρινό ή μοσχάρι), ρύζι και καρυκεύματα, μαγειρεμένοι σε σάλτσα ντομάτας. Συχνά σερβίρεται με ξινή κρέμα.

6. Λάνγκος (Lángos)
Τηγανητή ζύμη, συνήθως σερβιρισμένη με σκόρδο, ξινή κρέμα και τυρί. Είναι ένα δημοφιλές σνακ ή φαγητό δρόμου.

Langos, παραδοσιακό ουγγρικό φαγητό
pexels

7. Νούντλι (Nokedli)
Μικρά ζυμαρικά που συνοδεύουν πιάτα όπως το παπρικάς ή το πέρκελτ. Φτιάχνονται από απλά υλικά, όπως αλεύρι, αυγό και νερό.

8. Ράκοτσι Τούρος (Rákóczi Túrós)
Ένα παραδοσιακό γλυκό με βάση το τυρί cottage (túró), ζύμη μπισκότου και μαρέγκα. Είναι γλυκό αλλά ελαφρύ.

9. Σομελόι Γκαλούςκα (Somlói Galuska)
Ένα διάσημο γλυκό με στρώσεις από κέικ βανίλιας, σοκολάτας, καρύδια και σαντιγί, συνήθως σερβιρισμένο με σιρόπι σοκολάτας.

10. Kürtőskalács (Κουρτόσκαλατς)
Γνωστό και ως “chimney cake”, είναι ένα γλυκό με ζύμη που ψήνεται σε κυλινδρικό σχήμα και καλύπτεται με ζάχαρη, κανέλα ή καρύδα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε φεστιβάλ και αγορές.

11. Λετσό (Lecsó)
Ένα απλό, θρεπτικό πιάτο με πιπεριές, ντομάτες, κρεμμύδια και πάπρικα. Μπορεί να περιλαμβάνει λουκάνικο ή αυγά.

12. Dobos Torte (Ντόμπος Τόρτε)
Μια διάσημη τούρτα με στρώσεις από σοκολατένιο κέικ και καραμέλα στην κορυφή. Είναι μια από τις πιο γνωστές συνεισφορές της Ουγγαρίας στη ζαχαροπλαστική.

13. Φοζελέκ (Főzelék)
Ένα πυκνό πιάτο λαχανικών που μοιάζει με σούπα ή πουρέ. Φτιάχνεται από μπιζέλια, φασόλια, σπανάκι ή κολοκυθάκια και συχνά συνοδεύεται από αυγό ή λουκάνικο.

14. Καμινάδα (Kürtőskalács)
Παραδοσιακό, διάσημο γλυκό, σπειροειδής ζύμη μαγειρεμένο σε ανοιχτή φωτιά που πλέον φτιάχνεται σχεδόν παντού -στην Αθήνα πάντως θα βρείτε σίγουρα!

Πού να φάτε στη Βουδαπέστη

Εστιατόρια

1.Róma Ételbár

Το καλύτερο μέρος για ένα γρήγορο ουγγρικό μεσημεριανό σε μια νοσταλγική ατμόσφαιρα με must taste το παναρισμένο στήθος κοτόπουλου με πουρέ πατάτας.
Η Ilona Sebestyénné Földes, πιο γνωστή ως Cica Néni ανάμεσα στους τακτικούς πελάτες των εστιατορίων της, ανακοίνωσε ότι έκλεινε το Róma Ételbár, ένα εστιατόριο της Βούδας, προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στην πόλη. Ευτυχώς όμως, ένας από αυτούς τους φανατικούς επισκέπτες, ο Dániel Andrusch, αποφάσισε να το σώσει. Το Róma Ételbár άνοιξε για πρώτη φορά το 1990 και είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα étkezdes της πόλης μόνο για μεσημεριανό γεύμα. Σρβίρει τραγανό κοτόπουλο σε στιλ σνίτσελ που σερβίρεται πάνω σε ένα “λόφο” πουρέ πατάτας, βελούδινο κίτρινο μπιζέλι (főzelék) και παχουλό túrógombóc, ζυμαρικά με τυρί κότατζ και ξινή κρέμα. Με το vintage ραδιόφωνο, τα καρό τραπεζομάντιλα και τις φωτογραφίες φ στους τοίχους, το Róma Ételbár δημιουργεί την χαλαρωτική αύρα που έχει το φαγητό σε ένα παλιομοδίτικο σπίτι.

Διεύθυνση: Csalogány u. 20, Βουδαπέστη 1015
Ιστότοπος: romaetelbar.com

2.Essencia

Ένα εστιατόριο με κουζίνα που σερβίρει ένα μείγμα πορτογαλικών και ουγγρικών γεύσεων με must taste το χταπόδι με chorizo.
Ο Tiago Sabarigo είναι Πορτογάλος, η Éva Janei είναι ντόπια και, μαζί, συνδυάζουν αναμνήσεις από τις ετερόκλητες ευρωπαϊκές τους παιδικές ηλικίες στο εστιατόριο Essência που είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin. Βρίσκεται κοντά στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου και είναι ένας φωτεινός, χαρούμενος χώρος διακοσμημένος με πλακάκια με σχέδια και υφάσματα με βοτανική εκτύπωση. Το βράδυ, μόνο το μενού γευσιγνωσίας επτά πιάτων είναι διαθέσιμο, αλλά υπάρχουν επιλογές à la carte για πιο γρήγορα γεύματα με πιο χαμηλές τιμές. Θα βρείτε πιάτα όπως το χταπόδι, σε μια φέτα γαλλικού τοστ μαζί με chorizo ​​και μαϊντανό aioli, και ribeye με λάχανο και γογγύλια. Σίγουρα δεν είναι το τοπ από τα πιο πολυσύχναστα εστιατόρια της πόλης, αλλά η φιλοσοφία του με τις συνδυασμένες κουζίνες το κάνει ένα ενδιαφέρον γαστρονομικό σημείο.

Διεύθυνση: Sas u 17, Budapest 1051
Ιστότοπος: essenciarestaurant.hu

3.Stand25 Bisztró

Είναι ένα εστιατόριο που σερβίρει ουγγρικές συνταγές σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή ενώ το must taste είναι το ψητό χοιρινό φιλέτο στυλ “Brassói”.Η Szabina Szulló και ο Tamás Széll προσελκύουν επισκέπτες στο εστιατόριο Stand, με δύο αστέρια Michelin, στην περιοχή VI, αλλά όσοι προτιμούν να μην απολαύσουν το εξαιρετικό φαγητό μπορούν να κατευθυνθούν πάνω από τη Γέφυρα των Αλυσίδων στο Stand25, το πιο απλό μαγαζί  τους. Εδώ, καινοτόμες συλλογές ευρωπαϊκών κλασικών πιάτων, όπως γαλλική κρεμμυδόσουπα ή fish and chips, βγαίνουν από μια εκπληκτικά φωτεινή κουζίνα από νέον. Αλλά το κύριο ενδιαφέρον εδώ είναι τα τζαζ-up ουγγρικά πιάτα, το πλούσιο gulyás, το χοιρινό φιλέτο τύπου “Brassói” με ψητό κρέας και πατάτες και οι μπάλες ζύμης arany galuska με κρούστα από καρύδι με γλυκιά μαρμελάδα βερίκοκο.

Διεύθυνση: Attila út 10, Budapest 1013
Ιστότοπος: stand25.hu

4.Szaletly

Σερβίρει  ασυνήθιστα, αναβαθμισμένα ουγγρικά πιάτα και το custom made πιάτο τους είναι το ελάφι στρογκανόφ.
Το απλό, ευάερο Szaletly βρίσκεται στο Zugló, μια γειτονιά όχι μακριά από το City Park με executive chef  τον Dániel Bernát. Τα αταίριαστα έπιπλα του δίνουν την ατμόσφαιρα του δείπνου στο σπίτι ενός φίλου και τα εποχικά πιάτα ενισχύουν τις ουγγρικές γεύσεις αναμιγνύοντάς τις με συστατικά όπως το ponzu και το chimichurri. Στο μενού υπάρχουν πιάτα όπως το ταρτάρ βοείου κρέατοςνμε αποξηραμένες ντομάτες, κάπαρη και μαργαριτάρια κρεμμύδια, το στρογκανόφ και τα ζυμαρικά ελαφιού αλλά και τάρτα γκανάζ με κράνμπερι-σοκολάτα. Υπάρχουν επίσης μενού γευσιγνωσίας σε λογικές τιμές, συμπεριλαμβανομένου ενός χορτοφαγικού με πρωταγωνιστή ένα πλούσιο στιφάδο πατάτας.

Διεύθυνση: Stefánia út 93, Budapest 1146
Ιστότοπος: szaletly.hu

5.Deryne Kenyer

Εδώ είναι το ιδανικό σημείο για  να πάρετε πρωινά αρτοσκευάσματα στο χέρι! Τα νόστιμα αρτοποιεία αφθονούν στη Βουδαπέστη. Οι Arán, Artizan, Lui και Läget είναι υπεύθυνοι για μερικά από τα καλύτερα ψωμιά και αρτοσκευάσματα της πόλης, αλλά η τεράστια ποικιλία τους είναι ασυναγώνιστη. Τα προϊόντα του Déryné Kenyer φαίνονται τόσο απολαυστικά που νομίζεις ότι δεν γίνεται να φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα πάντα!  Στα must taste είναι το csiga , η ζύμη με φιστίκι σε σχήμα σαλιγκαριού, η μινιατούρα pogacsa πατάτας και το αλμυρό κουλουράκι μαϊντανού-σκόρδου, ενώ οι ντόπιοι αγοράζουν τις φραντζόλες με προζύμι. Πολλοί από αυτούς είναι πιθανώς πιστοί του Déryné, του μπιστρό της διπλανής πόρτας με το ασπρόμαυρο πάτωμα και τα φυτά που αναδεικνύει εδώ και καιρό το ούτως ή άλλως καλοφτιαγμένο σύνολο της Buda.

Διεύθυνση: Krisztina tér 3, Budapest 1013
Ιστοσελίδα: kenyer.deryne.com

6.Fiktív Attila Ozse

Εδώ η κουζίνα παρουσιάζει μια πρωτοποριακή περιστροφή των παραδοσιακών πιάτων σε πιο εκλεκτά ενώ custom made πιάτο είναι τα ζυμαρικά με κυπρίνο και τυρί cottage. Στο κέντρο της Βουδαπέστης, στο  Fiktív οι παραδόσεις της ουγγρικής κουζίνας συναντούν τη σύγχρονη δημιουργικότητα, για να  προσφέρουν μια γαστρονομική εμπειρία γεμάτη ιστορίες.

Το Fiktív που εκτείνεται σε δύο επιπέδα, είναι ένα νεοφερμένο εσταιτόριο στην Περιφέρεια VIII, που ερμηνεύει εκ νέου το εξαιρετικό φαγητό. Σε αντίθεση με μερικά από τα πιο “φασαριόζικα” εστιατόρια, έχει έναν χαλαρό αέρα με έργα τέχνης από ζώα που κοσμούν τους γκρίζους τοίχους, μια λίστα μουσικής μεταξύ Morcheeba και Massive Attack και κοκτέιλ που φτιάχνονται μπροστά στους θαμώνες που καλωσορίζονται στο μπαρ. Τα  οικονομικά μενού γευσιγνωσίας πέντε ή επτά πιάτων,  ξεκίνησαν με δωρεάν ποτήρια αφρώδους κρασιού Tokaji και χωριάτικο ψωμί με βούτυρο με ασκαλώνια, προσφορά του σεφ Márton Tatai ενώ σερβίρει πιάτα όπως το ραβέντι με γιαούρτι με κατσικίσιο γάλα και κυπρίνο από το χωριό Akasztó της νότιας Ουγγαρίας με αποδομημένα νουντλς από cottage cheese, μια αβανγκάρντ πινελιά σε ένα ουγγρικό κλασικό πιάτο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fiktív (@fiktiv_restaurant)

Διεύθυνση: Horánszky u. 27, Βουδαπέστη 1085
Ιστότοπος: fiktivrestaurant.hu

7.The Garden

Ιδανικό για πρωινό με μποέμ ύφος και hightlight τα αυγά ποσέ με γιαούρτι σκόρδου. Πατώντας στις τουρκικές ρίζες της, η Merve Ilgim Deprem ίδρυσε για πρώτη φορά το Garden Café στο πίσω μέρος μιας μπουτίκ που πωλούσε indie ρούχα και κοσμήματα. Τώρα, έχει φέρει το χαλαρό χορτοφαγικό στέκι της στο Brody House, ένα funky, κοινοτοπικό boutique ξενοδοχείο στην περιοχή Palace, που τα οκτώ του δωμάτια  δημιουργήθηκαν από διαφορετικούς καλλιτέχνες σε μια κατοικία του τέλους του 19ου αιώνα. Υπάρχουν πρωινά από cilbir, αυγά ποσέ με γιαούρτι με σκόρδο, τσίλι, άνηθο και ψωμί με προζύμι ή πικάντικο gözleme πατάτας, και τηγανίτες μπακλαβά για επιδόρπιο.

Διεύθυνση: Bródy Sándor u. 10, Βουδαπέστη 1088
Ιστότοπος: thegardenbudapest.com

8.Town Hotpot

Η Βουδαπέστη έχει μια ακμάζουσα κινεζική κοινότητα και βρίσκεται στο κέντρο της μακρινής Περιφέρειας Χ. Εκεί πηγαίνουν οι ντόπιοι όταν λαχταρούν τα φλογερά πιάτα Σιτσουάν στο Spicy Fish και το HeHe Chinese Restaurant ή το εξαιρετικό Town hotpot.

Το hot potting έχει γίνει trend στην Κίνα και τις Chinatowns σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Βουδαπέστης. Το In Town είναι αυτή τη στιγμή το πιο περίτεχνο εστιατόριο με hot pot τοπικά όσον αφορά τις γεύσεις και την εσωτερική διακόσμηση. Ένα χωριστό δοχείο είναι ιδανικό για να δοκιμάσετε διάφορα είδη ζωμών: το Σετσουάν, το κοτόπουλο και τον ταϊλανδέζικο ζωμό, για παράδειγμα (ακόμη και ο ήπιος ζωμός Σετσουάν προσδίδει μια δραματική ποσότητα πικάντικης θερμότητας).

Mοσχάρι, αρνί, θαλασσινά, εντόσθια, κινέζικα λαχανικά, οι επιλογές είναι απεριόριστες. Τα ωμά κρέατα φτάνουν σε ρολό εξαιρετικά λεπτό και χρειάζονται μόνο ένα ή δύο λεπτά στο βραστό υγρό. Η προπαρασκευασμένη σάλτσα “Ταϊλανδέζικη” στο ψυγείο είναι νόστιμη και οι πελάτες μπορούν επίσης να ανακατέψουν τη δική τους. Πολλοί προτιμούν τα φρέσκα noodles (lamian), που σερβίρονται κρεμαστά από μια ξύλινη σχάρα.

Επίσης, υπάρχουν δύο επιδόρπια σχεδιασμένα για να απαλύνουν τον ουρανίσκο στο τέλος του γεύματος: ένα γλυκό ζελέ και τηγανητά ρολά ρυζιού γεμάτα με καραμελωμένη καστανή ζάχαρη. Διατίθενται κινέζικο τσάι, μη αλκοολούχα κοκτέιλ και μπύρες, καθώς και ένα tablet για παραγγελία και εξυπηρετικό αγγλόφωνο προσωπικό. Ωστόσο το In Town είναι ακριβό: ένα πλήρες γεύμα με ένα ποτό κοστίζει περίπου 40 € ανά άτομο.

Διεύθυνση: Jegenye u. 26/9, 1107

9.Egy csipet torta

Ιδανικό για γλυκά που έχουν τόσο θεϊκή γεύση όσο φαίνονται. Η επίσκεψη στο ιστορικό Café Gerbeaud θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, γιατί ποιος δεν θέλει να απολαύσει μια φέτα κέικ Esterházy με ζαχαρωτό με καρύδι και κρέμα βανίλιας σε ένα υπέροχο χώρο στα τέλη του 19ου αιώνα; Αλλά το Egy csipet torta, λίγα λεπτά από το κτήριο του ουγγρικού κοινοβουλίου, επαναπροσδιορίζει το δοκιμασμένο και αληθινό cukrászda (ζαχαροπλαστείο) με όμορφα επιδόρπια που σερβίρονται σε ένα φρέσκο, ήσυχο περιβάλλον. Μαζί με τις δελεαστικές φέτες από κέικ καρότου και τορτέ Sacher, οι ιδρυτές, η σεφ ζαχαροπλαστικής Alexandra Horváth και ο Levente Biró, φροντίζουν να ενημερωθεί η γυάλινη βιτρίνα με εποχιακές σπεσιαλιτέ όπως ένα αιθέριο εκλέρ κάστανου, βατόμουρου και φραγκοστάφυλου ενώ highlight είναι το kuglóf.

Διεύθυνση: Szalay u. 4, Βουδαπέστη 1055
Ιστότοπος: egycsipettorta.hu

10.Cabrio

Ιδανικό για φυσικά κρασιά ενισχυμένα από ευφάνταστα μικρά πιάτα. Είναι εύκολο να χάσεις την αίσθηση του χρόνου στο Cabrio. Το συμπόσιο  γύρω από τα μεγάλα παράθυρα, η μουσική του σαλονιού και το κεντρικό νησί στολισμένο με λουλούδια είναι όλα προ(σ)κλήσεις για τους επισκέπτες. Το σύγχρονο αυτό ευρωπαϊκό μπιστρό φαινομενικά είναι βγαλμένο από το 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. Φυσικά κρασιά, ολοένα και πιο δημοφιλή στη Βουδαπέστη, παρουσιάζονται εδώ (τοπ η ετικέτα του Szilágyi, Barnag, φτιαγμένο στα υψίπεδα Balaton), που συμπληρώνονται καλύτερα από συναρπαστικά μικρά πιάτα όπως καρπάτσιο σελινόριζας  με βινεγκρέτ από καρύδι και καπνιστό μοσχαρίσιο ragu με λαζάνια. Περισσότερες από τις funky δημιουργίες τους περιμένουν στο ίδια φιλοσοφίας Bar Lola στην παλλόμενη περιοχή VII.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cabrio (@cabrio.budapest)

Διεύθυνση: Vitkovics Mihály u. 3-5, Βουδαπέστη 1052
Ιστότοπος: cabriobudapest.hu

Extra: Το εστιατόριο του Jamie Oliver

Στην πόλη διατηρεί εστιατόριο και ο διάσημος Βρετανός chef και επιχειρηματίας, Jamie Oliver, το (πολυδιαφημιζόμενο)  Jamie’s Italian Budapest που είναι το πρώτο εστιατόριο του Jamie Oliver στην κεντρική Ευρώπη, και βρίσκεται στο ιστορικό κάστρο της Βούδας. Το εστιατόριο είναι ευρύχωρο και γεμάτο φως, ένα ωραίο μέρος για να απολαύσετε ένα γεύμα, αν φυσικά θέλετε να φάτε ιταλικό στη Βουδαπέστη, ή να σταματήσετε για ένα ποτό στο τέλος της ημέρας. Το μενού είναι γεμάτο με ιταλικά κλασικά του Jamie, παραδοσιακές πίτσες, μια σειρά από βαρελίσια μπύρα και πολλά φανταστικά τοπικά κρασιά… Ένας Βρετανός chef, στη Βουδαπέστη με ιταλική κουζίνα… δεν θα ήταν σίγουρα στις προτεραιότητές μου για φαγητό στην πόλη. Ωστόσο, σίγουρα το φαγητό θα είναι νόστιμο αλλά να προετοιμαστείτε ότι θα είναι και (πολύ) ακριβό. Jamie Oliver είναι αυτός…

Εστιατόριο Βουδαπέστη
Το εστιατόριο του Jamie Oliver στη Βουδαπέστη | unsplash

Street Food

Λένε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την κουλτούρα ενός τόπου από το φαγητό του και συγκεκριμένα το φαγητό του δρόμου. Ανεξάρτητα από την εποχή που θα πάτε, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, από το να έχεις κάποιο υπέροχο street food στο χέρι. Η Βουδαπέστη έχει δει μια έκρηξη στη σκηνή του street food , με μέρη όπως το Karaván – ένα street food court – να ανοίγουν, οπότε εδώ θα δείτε τις τοπ επιλογές  για νόστιμο αλλά και υψηλής ποιότητας street food, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ντόπιους!

Βουδαπέστη
unsplash

1.Cupákos street food

Αυτό το new wave κρεοπωλείο στην οδό Dob σερβίρει νόστιμα πιάτα με κρέας σερβίρει comfort food. Η ιδέα πίσω από το Cupákos είναι να σερβίρει παραδοσιακά ουγγρικά πιάτα με κρέας με ένα twist, όπως το πατέ από συκώτι κοτόπουλου σε φρυγανισμένο ψωμί με τζίντζερ και θυμάρι, ή το κλασικό ουγγρικό χοιρινό λουκάνικο ή μοσχάρι παϊδάκια sous vide.

Οδός Dob 31.

2.Zing Burger

Λαχταριστά burger φτιαγμένα με ωραία κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος και σερβιρισμένα με υλικά υψηλής ποιότητας από το Zing Burger . Μπορείτε είτε να επισκεφθείτε το εστιατόριό τους στο Kiraly utca είτε διάφορα food truck σε όλη την πόλη. Μπορείτε να πάρετε ακόμη και burger φτιαγμένα με βοδινό κρέας Angus σερβιρισμένα με σπιτικές σάλτσες.

Περιοχή VI, οδός Király 60.
zinbburger

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zing Burger & Co (@zingburger)

3.Paneer

Αν αγαπάτε το τυρί , θα λατρέψετε το Paneer . Θα βρείτε διάφορα τηγανητά τυριά από cheddar και camembert μέχρι ουγγρικά τυριά όπως trappista και Maci, αλλά ακόμα καλύτερα είναι τα “Real Cheese Burgers”. Τηγανητό τυρί σε ψωμάκι τσιαμπάτα με τη δική τους σάλτσα μπριζόλας και τηγανητά ή ξερά κρεμμύδια και σαλάτα είναι η τέλεια εναλλακτική λύση χωρίς κρέας .

Περιοχή VI, οδός Király 53.
paneerbudapest

4.Pizzica

Όσον αφορά την πίτσα , οι Ιταλοί το κάνουν καλύτερα, και αυτό το μικρό μέρος στο Nagymezo utca διευθύνεται από τον Paolo, ο οποίος φτιάχνει αυθεντική ιταλική πίτσα . Η πίτσα με λεπτή βάση σερβίρεται κατευθείαν από το φούρνο και κόβεται με ψαλίδι . Δοκιμάστε την νόστιμη κλασική πίτσα της Pizzica φτιαγμένη με κομμάτια φρέσκιας μοτσαρέλας και ρόκα ή την πίτσα με πατάτα και λάδι τρούφας.

Περιοχή VI, οδός Nagymező 21.
Facebook/pizzicapipizza

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη PIZZICA (@pizzica_pizza)

5.Bors Gasztrobár

Για εξαιρετικό street food φτιαγμένο με υλικά υψηλής ποιότητας, θα πάτε στο Bors GasztroBár για τις καθημερινές σπεσιαλιτέ από σούπες και μπαγκέτες , μεταξύ άλλων δημιουργιών. Οι μοναδικές και οι γκουρμέ συνταγές τους προσδίδουν κάτι παραπάνω σε απλά πιάτα, όπως μια σούπα ή ένα σάντουιτς και το καθιστούν ιδανικό μέρος για φαγητό δρόμου υψηλής ποιότητας.

Περιοχή VII, οδός Kazinczy 10.
Facebook/borsgasztrobar

6.Tomi Lángos

Το Lángos (τηγανητό πλακέ ψωμί) είναι το απόλυτο ουγγρικό street food που πρέπει να δοκιμάσετε αν πάτε στη Βουδαπέστη. Ανάμεσα στις εισόδους του Muszi και του Corvinteto, θα βρείτε μερικά μέρη για street food που φαίνονται μη ελκυστικά με την πρώτη ματιά, αλλά το lángos προσφέρει μια νόστιμη ζύμη που μαγειρεύεται τέλεια – απαλή εσωτερικά και τραγανή εξωτερικά. Σερβίρεται ιδανικά με τυρί και κρέμα γάλακτος .

Περιοχή VIII, πλατεία Blaha Lujza 1.
Foursquare/tomi-lángos

7.Leves

Όταν είστε στον δρόμο, ένα μπολ σούπα είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε ενέργεια και να δείτε την πόλη. Το Leves (που σημαίνει σούπα) είναι το κλασικό street food μέρος. Θα βρείτε εξαιρετικές, νόστιμες σούπες που παρασκευάζονται φρέσκες στον χώρο και σερβίρονται σε ένα φλιτζάνι που μπορείτε είτε να φάτε στο stand έξω είτε να τις πάρετε μαζί σας.

Περιοχή V, Vámház krt. 14.
Facebook/levespont

8.Budapest Bagel

Τα bagels μπορεί να μην είναι συνηθισμένο street food στη Βουδαπέστη, αλλά κοντά στο Kalvin Tér υπάρχει ένα πολύ μικρό μέρος όπου μπορείτε να πάρετε αυθεντικά bagels σε διάφορες εκδοχές με νόστιμες γεμίσεις . Είτε θέλετε αβοκάντο είτε τυρί κρέμα σολομού ως γέμιση, αυτό είναι το μέρος που πρέπει να πάτε για bagel.

Περιοχή VIII, οδός Baross. 4.
budapestbagel

Η Κεντρική Αγορά

Η Κεντρική Αγορά της Βουδαπέστης (Central Market Hall ή στα ουγγρικά Nagy Vásárcsarnok) είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και παλαιότερη κλειστή αγορά στη Βουδαπέστη, η οποία εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική, την ατμόσφαιρα και την ποικιλία προϊόντων που προσφέρει.

Η Κεντρική αυτή Αγορά είναι ένας θησαυρός γεύσεων, αρωμάτων και πολιτισμού, ιδανικός για όσους θέλουν να γνωρίσουν την καρδιά της ουγγρικής παράδοσης και να συναναστραφούν τους ντόπιους. Είναι ένας χώρος που συνδυάζει τη ζωντανή ατμόσφαιρα με την ιστορική γοητεία, καθιστώντας την μια αξέχαστη εμπειρία για τον επισκέπτη.

Κεντρική αγορά Βουδαπέστης
Κεντρική αγορά | pixabay

Η αγορά βρίσκεται στο κέντρο της Βουδαπέστης, στη λεωφόρο Vámház körút, κοντά στη Γέφυρα Ελευθερίας (Szabadság híd), στη νότια άκρη της οδού Váci, του διάσημου πεζόδρομου της πόλης. Άνοιξε το 1897 και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Samu Pecz. Το κτίριο έχει χαρακτηριστική νεογοτθική αρχιτεκτονική, με μια εντυπωσιακή σκεπή καλυμμένη από κεραμίδια Zsolnay, τα οποία φημίζονται για την καλλιτεχνική τους αξία.

Τι Μπορείτε να Βρείτε
Η αγορά έχει τρία επίπεδα και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα, προϊόντα και αναμνηστικά:

1ος Όροφος (Ισόγειο)
Φρέσκα τρόφιμα: Λαχανικά, φρούτα, κρέατα και τυριά.
Πάπρικα και παραδοσιακά καρυκεύματα: Οι πωλητές πουλούν διάφορους τύπους πάπρικας, είτε γλυκιά είτε καυτερή.
Λουκάνικα και κρέατα: Δοκιμάστε το διάσημο ουγγρικό λουκάνικο kolbász και το πικάντικο σαλάμι Pick.
Τοπικές σπεσιαλιτέ: Μπορείτε να αγοράσετε φουά γκρα (foie gras), ένα από τα πιο φημισμένα προϊόντα της ουγγρικής κουζίνας.
2ος Όροφος
Αναμνηστικά: Παραδοσιακά κεντήματα, τραπεζομάντιλα, κεραμικά και άλλα χειροποίητα αντικείμενα.
Φαγητό δρόμου: Μικρά εστιατόρια και καντίνες που σερβίρουν παραδοσιακές γεύσεις, όπως λάνγκος (langos), γεμιστό λάχανο και γκούλας.
Υπόγειο
Ψάρια και τουρσιά: Εδώ θα βρείτε ψάρια γλυκού νερού, τουρσιά κάθε είδους και άλλες λιχουδιές.

Η Κεντρική Αγορά είναι ιδανική για να ζήσετε την καθημερινή ζωή των ντόπιων, αλλά και για να εξερευνήσετε την ουγγρική γαστρονομία. Πολλοί επισκέπτες επιλέγουν γαστρονομικές ξεναγήσεις που περιλαμβάνουν γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών πιάτων.

Tips

  • Κατά καιρούς διοργανώνονται φεστιβάλ που παρουσιάζουν τοπικές κουζίνες και παραδόσεις.
  • Ώρα επίσκεψης: Επισκεφθείτε την αγορά νωρίς το πρωί για λιγότερο κόσμο και φρέσκα προϊόντα.
  • Η αγορά λειτουργεί καθημερινά, με τις πιο πολυσύχναστες μέρες να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο. Συνήθως κλείνει νωρίτερα την Κυριακή
  • Οι περισσότεροι πωλητές προσφέρουν δείγματα των προϊόντων τους για να δοκιμάσετε.
  • Τα προϊόντα πάπρικας και τα λουκάνικα είναι ιδανικά δώρα για να πάρετε μαζί σας.
Κεντρική Αγορά Βουδαπέστη
Κεντρική Αγορά Βουδαπέστη | pixabay

Q&A

Πόσο κοστίζει περίπου το φαγητό έξω στη Βουδαπέστη;

Το φαγητό και ποτό σε γενικές γραμμές θα το βρείτε σε καλές τιμές. Πχ street food και budget eats θα σας κοστίσουν περίπου  3-10 € και θα έχετε πάρει ένα αξιοπρεπές γεύμα από μια αγορά ή ένα φαστ φουντ.
Από την άλλη, ένα γεύμα σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας μπορεί να κοστίζει μεταξύ 10-25 € ανά άτομο  ενώ αντίστοιχα σε ένα εστιατόριο καλό ακόμα και fine dining ένα γεύμα/ δείπνο ενδέχεται να σας κοστίσει 30-70 € ή περισσότερα ανά άτομο.
Σχετικά με τα ποτά, μια μπύρα κοστίζει περίπου 1,50-3€, ένα ποτήρι κρασί 2-5€ και ένας καφές 1,50-3€.

Τι ώρες συνήθως τρώνε οι ντόπιοι;

Μεσημεριανό: Οι Ούγγροι συνήθως τρώνε μεσημεριανό μεταξύ 12:00 και 14:00. Πολλά εστιατόρια έχουν μενού ημέρας (lunch menus) σε προσιτές τιμές, οπότε είναι καλή ώρα να δοκιμάσεις τοπικά πιάτα.
Δείπνο: Το δείπνο σερβίρεται συνήθως από τις 18:00 έως 21:00. Στα πιο τουριστικά μέρη μπορείς να βρεις εστιατόρια ανοιχτά μέχρι πιο αργά, αλλά για αυθεντικές εμπειρίες είναι καλύτερο να πας νωρίς.

Πρέπει να κάνω κράτηση;

Αν πρόκειται για δημοφιλές εστιατόριο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, είναι καλό να κάνεις κράτηση.

Extra tips:

  • Δοκίμασε Τοπικά Κρασιά: Η Ουγγαρία έχει εξαιρετικά κρασιά, όπως το Tokaji και το Egri Bikavér (Bull’s Blood).
  • Προσοχή με την πάπρικα! Η πάπρικα είναι βασικό συστατικό σχεδόν σε όλα τα πιάτα, οπότε αν δεν σου αρέσουν τα πικάντικα, ενημέρωσε τον σερβιτόρο.
Βουδαπέστη έξοδος
Έξοδος σε μαγαζιά της πόλης /unsplash.com

Δείτε επίσης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω. Γι αυτό δημιούργησα το katwalks.gr... είναι το μέρος που μπορώ να μοιράζομαι εμπειρίες, να γράφω για όσα με ενδιαφέρουν, για αυτά που μαθαίνω, γι αυτά που αναζητάω... και ξέρω ότι πολλοί ακόμα μπορεί να έχουν τις ίδιες «ταξιδιωτικές ανησυχίες» με εμένα!