Σχεδιάζετε ταξίδι στην Ιορδανία;Σας έχω το ιδανικό πρόγραμμα διακοπών!

Ιορδανία: Ενδεικτικό Πρόγραμμα ταξιδιού για να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία!
Top Eμπειρίες: Τι θα κάνετε, που θα πάτε, τι θα δείτε!

Μετά από μεγάλη έρευνα και πολύ ψάξιμο (καθώς η Ιορδανία είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός προορισμός μου), νομίζω πως βρήκα ένα εξαιρετικό πρόγραμμα ταξιδιού ώστε να εκμεταλλευτώ στο έπακρο τις ομορφιές αλλά και τις ξεχωριστές εμπειρίες της χώρας με τη λιγότερη δυνατή κούραση και φυσικά με την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του χρόνου!

Αμμάν Ιορδανία
Αμμάν

Και αφού ένιωσα υπέροχα ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα του ταξιδιού, σκέφτηκα πόσο ωραία θα ήταν να το μοιραστώ. Είμαι σίγουρη ότι η Ιορδανία αποτελεί ένα πολύ θελκτικό ταξίδι για πολλούς! Άλλωστε είναι ένας πολύ κοντινός προορισμός, που συνδέεται με την Αθήνα με απευθείας πτήσεις, είναι ασφαλής χώρα και παράλληλα προσφέρει πολύ διαφορετικές αλλά και μοναδικές εμπειρίες χάρη στις φυσικές ομορφιές της, τα αξιοθέατα και φυσικά την κουλτούρα της.

Η πρόταση μου για ένα οργανωμένο ταξίδι στην Ιορδανία

Προσγειωθείτε στο Αμμάν και ξεκινήστε από την πρωτεύουσα την εξερεύνηση σας! Το Αμμάν είναι μια χαώδης πόλη  γεμάτη αντιθέσεις που δεν αντικρίζεις με την πρώτη τις ομορφιές της. Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε αλλά δεν χρειάζεται να μείνετε εδώ περισσότερο από 2 – 3 ημέρες. Συνδυάστε τη διαμονή σας στο Αμμάν με μια μονοήμερη εκδρομή στη Γέρασα (απέχουν μεταξύ τους μόλις 52 χλμ. και θα χρειαστείτε οδικώς περίπου 50′).

Αμμάν Ιορδανία
Αμμάν

Γέρασα

Η Γέρασα ήταν σπουδαία αρχαία ελληνική πόλη που εικάζεται ότι ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.Χ. και αρχικά κατοικήθηκε από ηλικιωμένους Μακεδόνες. Θεωρείται η πιο ωραία ρωμαϊκή πόλη της Μέσης Ανατολής. Οι πηγές αναφέρουν ότι μια μεγάλη πύλη οδηγούσε στο εσωτερικό της πόλης, η οποία είχε πλακόστρωτους δρόμους, λουτρά, στοές, αγορά, θέατρα και ναούς αφιερωμένους στο Δία και την Άρτεμη. Μάλιστα ο κεντρικός δρόμος περιβάλλονταν από κίονες κορινθιακού ρυθμού, οι οποίοι στέκονται όρθιοι μέχρι σήμερα. Τον 7ο αιώνα η πόλη άρχισε να παρακμάζει ενώ ένας μεγάλος σεισμός το ίδιο διάστημα οδήγησε στην οριστική παρακμή της. Τους επόμενους αιώνες καλύφθηκε με άμμο και εξαφανίστηκε! Ξαναήρθε τυχαία στο φως το 1806 από έναν Γερμανό ταξιδιώτη. Μετά από ακόμα έναν αιώνα ξεκίνησαν οι ανασκαφές με τα ευρήματα και τα μνημεία να έρχονται στο φως και να εντυπωσιάζουν! Η Γέρασα πλέον είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός και Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Φεύγοντας από το Αμμάν προς το Νότο της Χώρας κάντε οπωσδήποτε μια στάση στη Νεκρά θάλασσα για μια μοναδική εμπειρία που δεν μπορείτε να ζήσετε πουθενά αλλού!

Σπα στη Νεκρά θάλασσα 

Ιορδανία
Νεκρά Θάλασσα

Με τεράστια ιστορική, θρησκευτική και γεωγραφική σημασία, αποτελεί το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική γη -βρίσκεται 400μ. κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου.

Ιορδανία
Νεκρά Θάλασσα

Η Νεκρά θάλασσα (Μπαχρ Λουτ για τους Άραβες) στην ουσία είναι μια μεγάλη λίμνη, η πιο βαθιά λίμνη στον κόσμο με νερό τόσο αλμυρό (10 φορές περισσότερο από αυτό των ωκεανών) που είναι αδύνατο να επιβιώσει εδώ οποιοδήποτε είδος ζωής, εξού και το όνομα “Νεκρά” ενώ είναι σχεδόν ακατόρθωτο να κολυμπήσει κάποιος στα νερά της (καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι το νερό είναι πηχτό) και επίσης δεν γίνεται να βυθιστεί. Είναι φημισμένη από την αρχαιότητα ακόμη, για τις μεγάλες ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της, γι αυτό και αποτελεί δημοφιλή ιαματικό τουριστικό προορισμό ενώ χάρη στο κλίμα της και το έξτρα οξυγόνο καθώς και τα επίπεδα βρομίνης έχουν χαλαρωτική επίδραση στον άνθρωπο. Η Νεκρά θάλασσα έχει κατά μέσο όρο 330 ηλιόλουστες μέρες το χρόνο με θερμοκρασία από 15 μέχρι 37 βαθμούς κελσίου όλο το χρόνο και μάλιστα εδώ μπορεί κάποιος να κάνει ηλιοθεραπεία με τις ώρες χωρίς να καεί από τον ήλιο λόγω των φυσικών προστατευτικών στρωμάτων από τις UV ακτίνες. Συνέπεια όλων αυτών είναι η δημιουργία πολλών σπα στη περιοχή τα οποία αξιοποιούν το αλάτι και τη λάσπη της Νεκράς θάλασσας για θεραπείες, τα οποία επίσης αποτελούν βασικά συστατικά προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης εξαιρετικά εμπορικών λόγω της φήμης τους.

Αφού λοιπόν κάνετε το σπα σας και αναζωογονηθείτε… συνεχίστε νότια για το σήμα κατατεθέν της Ιορδανίας, την Πέτρα.  Μόλις φτάσετε θα νιώσετε δέος… αντικρίζοντας το ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου.

Ιορδανία
Πέτρα

Οδοιπορικό στην Πέτρα

Ξέρεις ότι έφτασες στην Πέτρα μόλις αντικρίσεις το Wadi Musa, τον σύγχρονο οικισμό που δημιουργήθηκε υποχρεωτικά στις αρχές του 1980 για την μετεγκατάσταση των ντόπιων Βεδουίνων που μέχρι τότε ζούσαν σε σπηλιές εντός του αρχαιολογικού χώρου της Πέτρας. Στην πόλη υπάρχει και το μικρό μουσείο που αφηγείται διαδραστικά όλη την ιστορία γύρω από τον πολιτισμό της νομαδικής αραβικής φυλής των Ναβαταίων. Είναι η κοντινότερη πόλη στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας και διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια ενώ θα βρείτε επίσης έναν οικισμό Βεδουίνων περίπου στα 2 χιλιόμετρα μακριά.

Ιορδανία
Βεδουίνοι σε καμήλες στην Πέτρα

Από εκεί θα διασχίσετε  το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στον αρχαιολογικό χώρο… H θέαση και μόνο της επιβλητικής πρόσοψης με την έμπνευση από ελληνιστικό ναό προκαλεί δέος.

Ιορδανία
Χαρακτηριστικές εικόνες στην Πέτρα

Ολόκληρη η πόλη της Πέτρας είναι  είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, ειδικά των τελευταίων που αφού την κατέκτησαν ήθελαν να αφήσουν το στίγμα της εξουσίας τους. Θα περπατήσετε μέσα στο φαράγγι (Σικ) που περνάει μέσα από ψηλούς βράχους που φθάνουν σε ύψος τα 100 μ, για να φτάσετε μπροστά από το εντυπωσιακό Θησαυροφυλάκιο αλλιώς Χαζνέ Φαραούν με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων το πλέον γνωστό και πολυφωτογραφημένο μνημείο της Πέτρας. Εκτός από το Θησαυροφυλάκιο  τα καλύτερα και πιο γνωστά διατηρημένα μνημεία είναι το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, ο τάφος του Ρωμαίου  στρατιώτη, η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα που τοποθετούσαν τις προσφορές τους οι Ναβαταίοι για να λατρέψουν την άνοιξη, ο δρόμος Σικ που αποτελεί το πέρασμα για να μπει κανείς στην πόλη της Πέτρας με τοίχους ύψους 50 μέτρων και τέλος τη μεγάλη τελετουργική πλατεία Ζιμπ Ατούφ με δυο οβελίσκους ύψους 6 μέτρων αφιερωμένους στους Αλ-Ούτσα και Ντουσχάρα που ταυτίζονταν με την Αφροδίτη και τον Δία αντίστοιχα.

Για να δείτε όσα περισσότερα γίνεται σε αυτόν τον περίφημο χώρο πρέπει να ξεκινήσετε από νωρίς και να έχετε στη διάθεση σας αρκετές ώρες- χωρίς βεβαίως να λείπουν οι σύντομες στάσεις για ξεκούραση αλλά κυρίως για φωτογραφίες! Είναι σίγουρο πως όλα τα λεπτά αυτής της πεζοπορίας ένα προς ένα αξίζουν κάθε κούραση!

Ιορδανία
Διαδρομές με καμήλες στην έρημο

Το βράδυ ζήστε την εμπειρία του Petra by night (κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη 20.30-22.30, εισιτήριο 17 JOD), που λαμβάνει χώρα μπροστά από το φωτισμένο με κεριά θησαυροφυλάκιο και το υπέροχο κατανυχτικό  θέαμα  που εκτυλίσσεται παρέα με τους ήχους παραδοσιακής βεδουίνικης μουσικής είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής!

Tip. Επισκεφτείτε τη Μικρή Πέτρα (Siq – Al – Barid) που ουσιαστικά είναι μια μικρογραφία του αρχαιολογικού χώρου και απέχει μόλις 15΄ με ταξί από το Wadi Musa. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν για να καλύπτει τις ανάγκες ανεφοδιασμού των καραβανιών, σήμερα είναι ένα μέρος ναι μεν τουριστικό αλλά πολύ λιγότερο, δύσβατο σε σημεία, ιδανικό για να αποτελέσει το επιστέγασμα του οδοιπορικού σας. Εδώ μια επίσκεψη αξίζει σίγουρα το ζωγραφιστό Biclinium (χώρος για δείπνο) όπου διασώζεται ένα σημαντικό δείγμα νωπογραφίας με χερουβείμ από την εποχή των Ναβαταίων.

Ιορδανία
Wadi Rum

Γνωριμία με την έρημο Γουάντι Ραμ (Wadi Rum) 

Φεύγοντας από την Πέτρα κατευθυνθείτε νοτιότερα για να φτάσετε  στην έρημο Wadi Rum, ή αλλιώς την Κοιλάδα της Σελήνης, την έρημο με την κόκκινη άμμο, με τις εντυπωσιακές φυσικές αψίδες, που μοιάζει σαν να μην είναι μέρος του πλανήτη αυτού, ένα βιβλικό τοπίο και εσείς πρωταγωνιστές σε χολιγουντιανή ταινία ως άλλοι Λόρενς της Αραβίας!

Εικόνες ανείπωτης ομορφιάς, ένα ηλιοβασίλεμα καθηλωτικό και ο χρόνος μοιάζει να σταματάει, εδώ μέσα στην απέραντη έρημο.

Η δε διανυκτέρευση στην έρημο είναι μια συγκλονιστική εμπειρία που θα θυμάστε για πάντα

Ιορδανία
Wadi Rum

Θα μείνετε σε camp, σε παραδοσιακό κατακλυσμό Βεδουίνων οι οποίοι θα σας καλοδεχτούν και θα σας μυήσουν σε πολλά από τα μυστικά της ερήμου αλλά και της κουλτούρας τους, ζώντας μαζί τους μια μοναδική εμπειρία διαμονής, η οποία εκτός της διανυκτέρευσης (σε σκηνή ή κάτω από τα αστέρια) περιλαμβάνει το tour στην έρημο με καμήλες, jeep ή και πεζοπορία, πρωινό και γεύματα. Μάλιστα αυτά τα τελευταία άκρως παραδοσιακά τόσο οι συνταγές και τα υλικά όσο και ο τρόπος παρασκευής όπως πχ το “θαμμένο” barbeque που αργοψήνεται για αρκετή ώρα σε ένα όρυγμα κάτω από την καυτή άμμο.

Επίσης μπορείτε σίγουρα να ξεκινήσετε (ή να συνεχίσετε) το οδοιπορικό μόνοι σας και να ανακαλύψετε το μυστήριο του γεωλογικού αυτού φαινομένου με τους υπερμεγέθεις βραχώδεις σχηματισμούς και φόντο το απόκοσμο τοπίο της ερήμου και επιστρέψτε στο Wadi Rum village.

Highlight: Δείτε σίγουρα τις πέτρινες γέφυρες Jabal Umm Fruth και Burdah, ότι έχει απομείνει από το σπίτι του Λόρενς της Αραβίας, όταν μαχόταν στο πλευρό των Βεδουίνων κατά τη διάρκεια της Αραβικής Εξέγερσης, τα αρχαία πετρόγλυφα και κουφικές επιγραφές και τους επιβλητικούς βράχους με τους χαρακτηριστικούς κάθετους λοβούς, γνωστούς ως «Επτά πυλώνες της σοφίας».

Για τη διαμονή σας αλλά και για ξενάγηση στην έρημο επισκεφτείτε το: www.wadirumnaturetours.com

Τελευταία στάση  & αναχώρηση

Άκαμπα

Ιορδανία
Τζαμί στην Άκαμπα

Δεν θα σας εντυπωσιάσει με την πρώτη και η αλήθεια είναι ότι αν συγκρίνεις με το τι είδες μέχρι στιγμής στη χώρα, η Άκαμπα χάνει το παιχνίδι. Παρόλα αυτά είναι το μοναδικό λιμάνι της χώρας, είναι μια πόλη που προσφέρεται για περιπλάνηση στα πολλά σουκς με τα ακόμη περισσότερα μαγαζάκια, θα δείτε το φρούριο Χελίμ του 12ου αιώνα, ενώ η Άκαμπα είναι περισσότερο γνωστή για το snorkeling κυρίως λόγω του πλούσιου κοραλλιογενούς οικοσυστήματος.

Η πόλη παρόλο που υστερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα αξιοθέατα της Ιορδανίας είναι πολύ ανεπτυγμένη τουριστικά και αυτό κυρίως γιατί διαθέτει το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας (μετά αυτό του Αμμάν), βρίσκεται νότια της χώρας μακριά δηλαδή από τις εμπόλεμες γειτονικές ζώνες και αυτό την καθιστά ιδανικό σημείο εκκίνησης για την εξερεύνηση της χώρας ενώ από την άλλη έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες ανάπτυξης του τουρισμού από τους φορείς, γεγονός που αποδίδει.

Επίσης στην Άκαμπα θα βρείτε επιβλητικές ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και κάθε είδους κατάλυμα για τη διαμονή σας, εστιατόρια και ότι άλλο μπορεί να αναζητήσει ο τουρίστας.

Το Know
Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, κάθε Παρασκευή οργανώνεται το street event “Souq by the sea” το οποίο δίνει γιορταστικό κλίμα στην πόλη με φαγητό και μουσική ενώ είναι πολλοί οι ντόπιοι που εδώ έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Tip
Αφού κάνετε ένα ουσιαστικό οδοιπορικό στην Ιορδανία ξεκινώντας από το Αμμάν και τη Γέρασα και φτάσετε μέχρι το νότο της χώρας, την Άκαμπα, το καλύτερο είναι να επιστρέψετε στην Αθήνα από εδώ, από την Άκαμπα δηλαδή. Η Ryanair (www.ryanair.com) έχει απευθείας πτήση από την Άκαμπα στην Αθήνα αλλά προσοχή στις ημερομηνίες γιατί τα συγκεκριμένα δρομολόγια δεν είναι καθόλου συχνά. Το καλό είναι ότι ναι μεν υπάρχει απευθείας πτήση της Ryanair από Άκαμπα για Αθήνα, το κακό όμως είναι ότι αυτές οι πτήσεις αφορούν σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου με 2 συγκεκριμένα δρομολόγια ανά εβδομάδα!

Εναλλακτικά μπορείτε να πετάξετε από την Άκαμπα με συνδυαστική πτήση για Αθήνα ή τελικά να επιστρέψετε στο Αμμάν και να φύγετε από εκεί (οι 2 πόλεις όμως απέχουν 327 χλμ. μεταξύ τους και οδικώς θα χρειαστείτε τουλάχιστον 4 ώρες).

Δείτε χρήσιμα tips για το ταξίδι σας στην Ιορδανία με ένα κλικ εδώ για να πάτε προετοιμασμένοι!

Πότε να πάτε

agenda
Calendar

Είναι ένας προορισμός για όλο το χρόνο αλλά η καλύτερη εποχή από άποψη θερμοκρασιών για να πάτε είναι η άνοιξη που ναι μεν έχει ζέστη αλλά υποφερτή, αντίθετα το καλοκαίρι η ζέστη είναι σχεδόν αφόρητη γι αυτό από Ιούνιο ως Σεπτέμβριο θα ήταν καλό να το αποφύγετε. Από το Δεκέμβριο μέχρι αρχές Μαρτίου υπάρχουν βροχές και κρύο χωρίς όμως να λείπουν αυτό το διάστημα οι ανοιξιάτικες μέρες. Επίσης να γνωρίζετε ότι το ταξίδι σας δεν θα επηρεαστεί σχεδόν καθόλου κατά το μήνα του Ραμαζανιού  (23 Απριλίου μέχρι 23 Μαΐου για το 2020) καθώς πολλά είναι εκείνα τα μαγαζιά που μένουν ανοιχτά για να σερβίρουν τουρίστες.

Πως θα πάτε

Airport

Με απευθείας πτήση της Aegean Airlines (www.aegeanair.com) σε 2 ώρες και 10’ από την Αθήνα για το Αμμάν από €253 το άτομο με επιστροφή (τιμή Οκτωβρίου). Ιδανικό θα ήταν να πάτε από την Αθήνα στο Αμμάν αλλά να επιστρέψετε στην Αθήνα από την Άκαμπα χωρίς να χρειαστεί δηλαδή να κάνετε όλη την διαδρομή πίσω για Αμμάν (αν φυσικά ακολουθήσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ταξιδιού). Όπως όμως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το ζητούμενο είναι οι ημερομηνίες του ταξιδιού σας να συμπίπτουν με τις απευθείας πτήσεις της Ryanair από Άκαμπα για Αθήνα.

Καλό ταξίδι!

Ελπίζω να σας φάνηκε χρηστική η πρότασή μου για το ενδεχόμενο ταξίδι σας στην Ιορδανία! Αν πάλι έχετε ήδη επισκεφτεί τη χώρα ή έχετε τη δική σας πρόταση για το ταξίδι αυτό, θα χαρώ πολύ να αφήστε το σχόλιό σας στο άρθρο!

Κατερίνα Ρίγκου

katerina.riggou@gmail.com

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΓΚΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΓΚΟΥ
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω.

Related Stories

Ανακαλύψτε

Βόρεια Ιταλία: Foodstories

Το ότι η ιταλική γαστρονομία είναι γευστικότατη και ενδιαφέρουσα, όπως και τα ιταλικά προϊόντα...

Ένα γευστικό ταξίδι στα μονοπάτια της δραμινής γαστρονομίας

Η δραμινή κουζίνα, η οινική κουλτούρα του τόπου & ο γαστρονομικός τουρισμός… Η πολυπρόσωπη δραμινή κουζίνα… Με απλότητα...

Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ