Πορτογαλία που να φας

Πού και τι να φάτε στη Λισαβόνα

Κατερίνα Ρίγκου

Η Λισαβόνα είναι μια πανέμορφη ζωντανή πόλη γεμάτη αξιοθέατα γι αυτό άλλωστε και κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Εκτός των πολλών άλλων που μπορείτε να δείτε και να κάνετε στη Λισαβόνα, έχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη γαστρονομική σκηνή. Μπορεί η κουζίνα της Πορτογαλίας να μην σας έρχεται πρώτη αν σκεφτείτε γαστρονομικούς προορισμούς, ωστόσο είναι μια πολύ εκλεκτή κουζίνα με μεγάλη παράδοση και ιστορία και προπαντός πολύ γευστική, στην οποία κυρίαρχη θέση έχουν τα θαλασσινά.

Εδώ συγκέντρωσα τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε  να δοκιμάσετε αν επισκεφτείτε τη Λισαβόνα -ή οποιοδήποτε μέρος της Πορτογαλίας- και κάποια από τα μέρη εκείνα της πόλης που είναι τα καλύτερα για φαγητό.

Τι να φάτε στη Λισαβόνα

Φυσικά μπακαλιάρο

και γενικότερα θαλασσινά και ψάρια τα οποία είναι ιδιαίτερα δηµοφιλή στη Λισαβόνα αλλά οπωσδήποτε µπακαλιάρο, είναι το εθνικό τους φαγητό. Λέγεται µάλιστα ότι οι Πορτογάλοι έχουν 365 διαφορετικές συνταγές (µια για κάθε µέρα του χρόνου) για τον μπακαλιάρο. Φρέσκα θαλασσινά θα βρείτε σε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες της πόλης που ενδεχοµένως εκ πρώτης όψεως δεν θα σας «γεµίσουν το µάτι» µε το παλαιικό ύφος και το «παλιοµοδίτικο» περιβάλλον τους, σερβίρουν ωστόσο ωραίο παραδοσιακό φαγητό.

- Advertisement -
μπακαλιάρος
Πιάτο με μπακαλιάρο / Λισαβόνα

Τις περιβόητες πορτογαλικές κονσέρβες

από λογής λογής ψάρια  και θαλασσινά και σε πολλές εκδοχές το καθένα, – σαρδέλες, τόνος, γαύρος, πάστα ψαριών και άλλα παρόμοια, εννοείται και µπακαλιάρος, που θα τις βρείτε σε τεράστια ποικιλία στις πολύχρωµες Conserveira. Είναι πολύ ακριβές (για κονσέρβες) αλλά αφού είστε εκεί, είναι κρίµα να µην δοκιµάσετε ή να μην πάρετε φεύγοντας. Κατά µέσο θα δώσετε €10, μπορεί και παραπάνω για τη µια. Εγώ πήρα για πίσω 2-3 σε αυτή την τιμή.  Θα σας προσφέρουν πάνω σε µπαγκέτα σε µορφή µικρού τάπας για να δοκιµάσετε. Οφείλω να πω ότι η γεύση τους, είναι εξαιρετική.

Εκλεκτά αλλαντικά

οι Πορτογάλοι έχουν καταπληκτικά αλλαντικά (hamon, prosciutto κ.α.) τα οποία φροντίζουν να τα προβάλλουν σε βιτρίνες και να τα προωθούν µε τον κατάλληλο τρόπο, στις περιποιηµένες επιχειρήσεις τους και στα διάφορα food spots, από delicatessen  και wine bars µέχρι παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια.

 

- Advertisement -

Pastel de nata

Δεν γίνεται να πας στην Πορτογαλία και να μην φας pastel de nata. Καταρχάς θα τα βλέπεις παντού! Από το πρωινό του ξενοδοχείου, μέχρι όλες τις βιτρίνες αρτοποιείων, ζαχαροπλαστείων.. στα καφέ, παντού! Είναι το εθνικό τους γλυκό και είναι πολύ νόστιμο. Γενικά στη Λισαβόνα θα βρείτε πολλά και νόστιµα γλυκά, κυρίως µε σφολιάτες και διάφορες ζύµες. Εκτός από το pastel de nata, δοκιμάστε και το pudim.

pastel de nata
pastel de nata

Πού να φάτε στη Λισαβόνα

1.Στην Αγορά Mercado da Ribeira at Cais do Sodre

Είναι καταπληκτική όπως και το φαγητό που θα δοκιµάσετε. Θα βρείτε διάφορους πάγκους µε πολλά και διαφορετικά µενού  µε κύριο πρωταγωνιστή όµως το ψάρι, τα οποία ετοιµάζονται τη στιγµή της παραγγελίας, θα πάρετε το φαγητό και το ποτό της αρεσκείας σας και θα το απολαύσετε σε κάποιο από τα πολλά stands. Μπορείτε να απολαύσετε διαφορετικούς τύπους κουζινών, γλυκών και ποτών, ακόμη και να αγοράσετε μερικά από τα καλύτερα προϊόντα που παρασκευάζονται στην Πορτογαλία.  Επίσης θα βρείτε και πάγκους που πουλούν πολλά τοπικά προϊόντα από λαχανικά και φρούτα µέχρι σουβενίρ. Συνολικά υπάρχουν 28 πάγκοι τροφίμων, 8 πάγκοι ποτών και σχεδόν δώδεκα πάγκοι που πωλούν διάφορα είδη προϊόντων.

Όταν άνοιξε η αγορά το 1892, ήταν γνωστή ως Mercado 24 de Julho, αλλά σε μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα ονομαζόταν Mercado da Ribeira. Αυτό εξακολουθεί να είναι το επίσημο όνομά της, αλλά από το 2014 είναι επίσης γνωστή ως Time Out Market, καθώς την έχει αναλάβει το περιοδικό Time Out Lisboa, το οποίο διαχειρίζεται το πολύ δημοφιλές food hall του.

- Advertisement -

Παραμένει η κύρια αγορά τροφίμων της Λισαβόνας , όπου πωλούνται φρέσκα ψάρια, φρούτα και λαχανικά στο σιδερένιο εσωτερικό κάτω από έναν μεγάλο τρούλο ανατολίτικου στιλ, κάθε πρωί από τις 6 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Η αίθουσα φαγητού ανοίγει στις 10 το πρωί και σερβίρει γεύματα μέχρι αργά, από πάγκους που παρέχονται σε μερικούς από τους κορυφαίους σεφ της πόλης. Είναι γεμάτη όπως ανέφερα κοινόχρηστα τραπέζια σε στυλ καντίνας, τα οποία γεμίζουν γρήγορα με ντόπιους και τουρίστες όλη την ημέρα. Tip.  Υπάρχουν και τραπέζια έξω, με θέα στην πλατεία Dom Luis I.

Λισαβόνα Αγορά


Πώς θα πάτε: Πάρτε το μετρό για το Cais do Sodré (την τελευταία στάση της πράσινης γραμμής) και διασχίστε το δρόμο. Βρίσκεται επίσης σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το Chiado και το Baixa . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μετρό (καθώς και τα τραμ, τα λεωφορεία, τα τελεφερίκ και τα τρένα της πόλης) δωρεάν αν έχετε βγάλει την κάρτα Lisboa .

2. Στο Ground Burger

Δοκιμάστε τα καλύτερα burgers στη Λισαβόνα στο Ground Burger: 150 γραμμάρια κρέατος Black Angus τοποθετούνται ανάμεσα σε φέτες σπιτικού ψωμιού και σερβίρονται με τηγανητές πατάτες. Αν σας αρέσουν τα burgers εδώ πρέπει να έρθετε, θα φάτε το καλύτερο που θα βρείτε στην πόλη και από τα καλύτερα που έχετε φάει γενικά.  Μια μεγάλη πλάκα από 100% μοσχαρίσιο κρέας Black Angus σερβιρισμένο σε ένα εξαιρετικά φρέσκο ​​ψωμάκι μπριός, με τραγανές ροδέλες κρεμμυδιού ή τηγανιτές πατάτες καρυκευμένες με δεντρολίβανο και σος  μουστάρδας. Επιλέξτε το  titular  Ground Burger είναι το καλύτερο από τις υπέροχες επιλογές του μενού (συμπεριλαμβανομένης και μιας vegan).

3.Στην ταβέρνα O Eurico

Είναι μια πανκ προσέγγιση στην παραδοσιακή πορτογαλική κουζίνα. Εδώ, όλα αφορούν τοπικές συνταγές χωρίς καμία παρέμβαση. Το μενού είναι συνεπές, αλλά με κάποιες περιστασιακές αλλαγές ανάλογα με την εποχή και τα διαθέσιμα προϊόντα. Υπέροχη ατμόσφαιρα, αποτελεσματική και ενημερωμένη εξυπηρέτηση, αλλά μικρό όπως και η λίστα κρασιών του. Άλλα είναι ότι περιμένει κανείς σε μια ταβέρνα.

4. Στις Βερσαλλίες (Versailles)

Με διακοσμημένη οροφή, αρ νουβό καθρέφτες και κρυστάλλινα φωτιστικά, οι Versailles είναι ένα από τα πιο όμορφα αρτοποιεία στη Λισαβόνα. Πόσα μέρη μπορούν να σερβίρουν απογευματινό τσάι ή ζεστή σοκολάτα αργά το βράδυ που παράλληλα περιβάλλονται από πολυελαίους, σκαλιστές ξύλινες προθήκες και βιτρό; Αυτό το στολίδι του 1922 έχει μια τεράστια ποικιλία από κέικ, μαρέγκες και αρτοσκευάσματα. Από éclairs, τάρτες κρέμας και ζεστές σοκολάτες μέχρι τις περίφημες κροκέτες, ό,τι βγαίνει από την κουζίνα του είναι νόστιμο. Tip. Εδώ μπορείτε να φάτε και μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Επίσης τα επιδόρπια είναι φανταστικά.

5.Στο μισελενάτο Loco

Εδώ θα φάτε ένα “τρελό” γεύμα όπως λέει και το όνομά του. Το Loco με ένα αστέρι Michelin είναι ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας με επικεφαλής ένα από τα πιο δημιουργικά μυαλά της πόλης, τον σεφ Alexandre Silva. Πηγαίνετε με ανοιχτή διάθεση για το menu degustation εκτός της ζώνης άνεσής σας και απολαύστε αυτό το μεγαλείο της avant-garde πορτογαλικής κουζίνας. Πολυβραβευμένο εστιατόριο, τώρα και με ένα αστέρι Michelin, ο Αλεξάντρ Σίλβα τα έχει κερδίσει όλα και κυρίως τους λάτρεις του καλού φαγητού. Haute cuisine αλλά με χαλαρή διάθεση. Αν το budget σας το επιτρέπει, θα είναι μια πραγματική εμπειρία να φάτε εδώ -εκτός του φαγητού θα σας αντιμετωπίσουν ως μοναδικό επισκέπτη. Επίσης, τα ποτά είναι αντίστοιχα του fine dining menu του εστιατορίου, από λικέρ μέχρι χυμούς που έχουν υποστεί ζύμωση. Tip. Πρέπει να έχετε κάνει κράτηση.

6.Στο Zé da Mouraria

Εδώ θα έρθετε για μπακαλιάρο. Το εστιατόριο είναι διάσημο για τον ψητό μπακαλιάρο του. Και το όνομά του όμως έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω του. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει Zé στο Zé da Mouraria. Υπάρχει ένας Virgílio, και όχι από τη Mouraria αλλά από την περιοχή Minho, ο οποίος άνοιξε το πιο δημοφιλές εστιατόριο της γειτονιάς πριν από 20 χρόνια, στο σημείο που κάποτε ένας Γαλικιανός είχε μια ψησταριά με το όνομα Zé dos Grelhados. Τώρα που μάθατε για το όνομα του, ας επιστρέψουμε στον διεθνούς φήμης ψητό μπακαλιάρο τους, του οποίου το μυστικό είναι οι χοντρές φέτες χωρίς κόκαλα μαζί με καλής ποιότητας ρεβίθια, ελαιόλαδο και ψητές πατάτες. Τι να πάρετε; Προφανώς ψητό μπακαλιάρο.

7. Στο Marisqueira cervejaria Ramiro

Από τις πιο γνωστές cervejaria, στη Λισαβόνα με ιστορία που πάει πίσω στο 1950. Εκλεκτά θαλασσινά και ολόφρεσκα θα φάτε εδώ… όταν έρθει η σειρά σας, γιατί πολύ πιθανό να περιμένετε για τραπέζι. Εμείς πάντως αν και δεν ήταν καν καλοκαίρι, περιμέναμε…Το εστιατόριο έχει  παρουσιαστεί στην εκπομπή No Reservations του αείμνηστου Anthony Bourdain και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μεγάλο αριθμό τουριστών να εμφανίζονται στις πόρτες του Ramiro, ανυπόμονοι να δοκιμάσουν τις χαρακτηριστικές γιγάντιες γαρίδες-τίγρεις του. Πάντως είναι σχεδόν πάντα γεμάτο, γι αυτό δεν δέχεται και κρατήσεις.

Tip. Cervejaria στα πορτογαλικά είναι ένα μπαρ μπύρας. Γενικά σερβίρουν μπύρα βαρελίσια μαζί με διάφορα φαγητά. Το Ramiro είναι επίσης γνωστό ως Marisqueria Ramiro ή εστιατόριο με θαλασσινά. Είναι casual και καθόλου επιτηδευμένο με βασική διακόσμηση και χαλαρή ατμόσφαιρα.

8. Στο Taberna da Rua das Flores

Εδώ θα μπείτε στη σειρά για ένα απίστευτο δείπνο! Το Taberna da Rua das Flores, την ημέρα, είναι μια απλή ταβέρνα που σερβίρει παραδοσιακά πιάτα αλλά τη νύχτα, είναι ένα “εργαστήριο” των σεφ, που αναμειγνύει επιρροές από όλο τον κόσμο. Είναι ένα εστιατόριο όπου το μενού αλλάζει καθημερινά και γι αυτό χρειάζεται δημιουργικότητα. Ο σεφ André Magalhães ξέρει πολλά για τα ξεχασμένα ή δυσεύρετα πορτογαλικά υλικά. Ακόμη και οι ντόπιοι μπερδεύονται από ορισμένες ενότητες του μενού, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα- το προσωπικό είναι εκεί για να βοηθήσει. Tip. Βάλτε το όνομά σας στην πόρτα όταν φτάσετε (δεν δέχεται κρατήσεις και γεμίζει γρήγορα) και πιείτε ένα ποτό καθώς στέκεστε στην ουρά.

9.Food experience: Στο θρυλικό Gambrinus

Ζήστε μια πραγματική τοπική εμπειρία στο Gambrinus. Το Gambrinus ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 80 χρόνια από ένα δίδυμο Γερμανών/Γαλικιανών, και ήταν αρχικά μια ζυθοποιία που σέρβιρε γερμανικά πιάτα. Τριάντα χρόνια αργότερα, η νέα διοίκηση αναμόρφωσε τον χώρο στην εμφάνιση που έχει ακόμα και σήμερα.
Υπάρχουν άγραφοι κανόνες για το φαγητό στο μπαρ Gambrinus:
1) Τρώτε πάντα μια κροκέτα με τη homemade μουστάρδα.
2) Ζητήστε την Gambrinus tulipa , μια πολύ καλή μικτή μπύρα.
3) Μην παραλείψετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
4) Δοκιμάστε το τοστ ψωμιού σίκαλης.
5) Δοκιμάστε ένα πρέγκο (σάντουιτς βοείου κρέατος) ή ένα σάντουιτς  με ψητό μοσχάρι με σάλτσα ταρτάρ, όπως επίσης τις κροκέτες και τις κρέπες σουζέτ.
6) Παρακολουθήστε την προετοιμασία του balloon coffee – και πιείτε τον, φυσικά.
Tip. Αυτό είναι το τέλειο μέρος για να γευματίσετε μόνοι σας, αν και με τόσους πολλούς υπαλλήλους εδώ, δεν θα είστε πραγματικά μόνοι.

Δείτε επίσης

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω. Γι αυτό δημιούργησα το katwalks.gr... είναι το μέρος που μπορώ να μοιράζομαι εμπειρίες, να γράφω για όσα με ενδιαφέρουν, για αυτά που μαθαίνω, γι αυτά που αναζητάω... και ξέρω ότι πολλοί ακόμα μπορεί να έχουν τις ίδιες «ταξιδιωτικές ανησυχίες» με εμένα!