ιταλικά ζυμαρικά

Τα 10 καλύτερα πιάτα με ζυμαρικά στη Ρώμη και πού θα τα φάτε

Κατερίνα Ρίγκου
By Κατερίνα Ρίγκου Destination: ΙΤΑΛΙΑΡΩΜΗ
unsplash.com

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ιταλία είναι μια χώρα γνωστή για… τους υδατάνθρακες της! Η πίτσα, τα ζυμαρικά και το panini είναι πανταχού παρόντα στις ιταλικές πόλεις από το βορρά έως το νότο. Στην πραγματικότητα, γνωρίζατε ότι υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά είδη ζυμαρικών σε όλη τη χώρα; Εκατό!

Σίγουρα, είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος να τα εντοπίσει όλα, αλλά αν βρίσκεστε σε ένα γρήγορο ταξίδι στην Αιώνια Πόλη και θέλετε να δοκιμάσετε μερικά νόστιμα πιάτα ζυμαρικών, αυτά είναι τα 10 καλύτερα πιάτα με ζυμαρικά στη Ρώμη. Από την κρεμώδη καρμπονάρα και την αρωματική αματριτσιάνα μέχρι το πιπεράτο cacio e pepe, κάθε συνταγή αντικατοπτρίζει την πλούσια γαστρονομική ιστορία αυτής της πόλης και την επιδέξια μαγειρική. Εδώ θα ανακαλύψετε τα καλύτερα ζυμαρικά στη Ρώμη και πού ακριβώς θα τα βρείτε.

Τα καλύτερα ζυμαρικά στη Ρώμη

1. Carbonara (καρμπονάρα) στο Luciano Cucina Italiana

καρμπονάρα

- Advertisement -

Καρμπονάρα: Όσον αφορά τα ζυμαρικά στη Ρώμη, δεν μπορεί παρά να ξεκινήσετε από την καρμπονάρα, ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα εντός και εκτός Ιταλίας. Ένα παραδοσιακό, old-school  πιάτο φτιαγμένο με κρόκο αυγού, pecorino romano, τραγανό guanciale (λιπαρό χοιρινό μάγουλο) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχετε δοκιμάσει καρμπονάρα μέχρι να τη δοκιμάσετε στη Ρώμη.

Πού να το φάτε: Θα βρείτε την καλύτερη εκδοχή στο Luciano Cucina Italiana, μια σύγχρονη τρατορία λίγα μόλις βήματα από το Campo de’ Fiori. Ο Luciano, γνωστός ως ο «βασιλιάς της Carbonara», έχει αναγάγει αυτό το βασικό πιάτο σε ένα κομψό πιάτο, σερβιρισμένο με χρυσό πιρούνι. Εδώ φτιάχνεται με σπαγγετόνια (χοντρά μακαρόνια) και έχει ένα ζωντανό κίτρινο χρώμα, ιδανικό πιάτο για συνδυασμό με ένα από τα γεμάτα κόκκινα κρασιά της Ρώμης.

 

- Advertisement -
 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Luciano – Cucina Italiana (@luciano_cucinaitaliana)

- Advertisement -

2. Amatriciana (αματριτσιάνα) στο Romanè

Amatriciana: Είναι ένα άλλο διάσημο ρωμαϊκό ζυμαρικό. Σε αυτή τη συνταγή “ανακατεύονται” μια πλούσια σάλτσα ντομάτας με τραγανό guanciale, λευκό κρασί και ένα γενναιόδωρο πασπάλισμα pecorino romano. Είναι χορταστικό, αλμυρό και γεμάτο γεύση.

Πού να το φάτε: Ο Stefano Callegari, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές πίτσας της Ρώμης, είναι περισσότερο γνωστός για την εισαγωγή του Trapizzino (γεμιστές  πίτσες) στον κόσμο, αλλά το ταλέντο του εκτείνεται και στα ζυμαρικά. Θα βρείτε τη ρωμαϊκή τρατορία Romanè πίσω από το Βατικανό (και στον οδηγό Michelin) και είναι το ιδανικό σημείο για να δοκιμάσετε το πιάτο αυτό, σε ένα τραπέζι περιτριγυρισμένο από λουλούδια στην αυλή του εστιατορίου στην άκρη του δρόμου.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Romanè (@romaneviacipro106)

3. Cacio e Pepe στο Lo’Steria

Cacio e Pepe: Μια  εκδοχή ζυμαρικών και τυριού, το cacio e pepe είναι ένα άλλο θρυλικό ρωμαϊκό πιάτο. Φτιαγμένα με πεκορίνο και μια μεγάλη ποσότητα φρέσκου μαύρου πιπεριού, αυτά τα ζυμαρικά είναι τελείως απλά αλλά πολύ γευστικά και χορταστικά. Θα βρείτε αυτό το πιάτο σε τρατορίες σε όλη την πόλη, ακόμη και σε πιτσαρίες και σε τρόφιμα του δρόμου, όπως supplì (μπάλες ρυζιού).

Πού να το φάτε: Απομακρυνθείτε από τα πλήθη του ιστορικού κέντρου και απολαύστε ένα απίστευτα κρεμώδες μπολ tonnarelli cacio e pepe στο Lo’Steria στο Ponte Milvio. Αυτή η πολυσύχναστη τοπική γειτονιά στη βόρεια Ρώμη βρίσκεται κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο και το Μουσείο Τέχνης MAXXI του 21ου αιώνα, καθιστώντας την ιδανική στάση μετά από ένα πρωινό περιήγησης στα αξιοθέατα.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη L’osteria Pizza Pasta & Grill (@losteria_pizzaandpasta)

4. Gricia στο Cesare al Casaletto

Gricia: Το τέταρτο ζυμαρικό στο «κουαρτέτο ζυμαρικών» της Ρώμης είναι το gricia, ένα ζυμαρικό που συχνά παραβλέπεται, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε ενώ βρίσκεστε στην πόλη. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί guanciale και pecorino (χωρίς ντομάτα και χωρίς αυγό, σημεία από τα οποία διαφέρει από την καρμπονάρα) και φρέσκο μαύρο πιπέρι. Το αποτέλεσμα είναι μια μεταξένια, αλμυρή και ικανοποιητική σάλτσα, λίγο ελαφρότερη από την αντίστοιχη με αυγό.

Πού να το φάτε: Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στη Ρώμη, το Cesare al Casaletto υπερέχει σε όλα τα ρωμαϊκά κλασικά πιάτα και το gricia εδώ είναι εντυπωσιακό. Θα το βρείτε με ribbed rigatoni noodles, το οποίο συγκεντρώνει αυτή την υπέροχη σάλτσα και προσθέτει υφή στο πιάτο.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Da Cesare (@trattoriadacesare)

5. Fettucine Alfredo (φεντουσίνι αλφρέντο) στο Alfredo alla Scrofa

Fettucine Alfredo: Ευρέως διαθέσιμο σε μενού σε όλο τον κόσμο, αλλά εμφανώς απόν από τα μενού στην Ιταλία, πολλοί υποθέτουν ότι το Fettucine Alfredo είναι μια ξένη συνταγή που επινοήθηκε για να μιμηθεί την ιταλική κουζίνα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το Fettucine Alfredo εφευρέθηκε στην πραγματικότητα στη Ρώμη στις αρχές του 1900. Ένα απλό comfort food φτιαγμένο με τρία μόνο συστατικά – μαλακά noodles, βούτυρο και Parmigiano Reggiano – η αρχική έκδοση δεν διαθέτει ποτέ κοτόπουλο, θαλασσινά ή κρέμα, όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές εκδοχές του πιάτου.

Πού να το φάτε: Στη Ρώμη, θα βρείτε μόνο το Fettucine Alfredo σε ένα σημείο: το γοητευτικό Alfredo alla Scrofa, όπου γεννήθηκε για πρώτη φορά το πιάτο. Ένα ιστορικό, πολυτελές εστιατόριο κοντά στην Piazza Navona και το Πάνθεον, διαθέτει κομψό εσωτερικό με ξύλινη επένδυση και πολλά τραπέζια για δείπνο στον εξωτερικό χώρο. Παραγγείλετε το fettucine και να είστε προετοιμασμένοι για μια “παράσταση”. Οι σερβιτόροι είναι έμπειροι στο πως να σερβίρουν τα μεταξένια ζυμαρικά ακριβώς στο τραπέζι σας.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Roberto Parodi 🏍 (@il_parods)

6. Arrabbiata (αραμπιάτα) στην Trattoria da Teo

 

pasta arrabiatta

 

 

Arrabbiata:Ένα πολύ αγαπημένο πιάτο που συνήθως απολαμβάνεται στο σπίτι, οι penne all’arrabbiata μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί σε εστιατόρια στην Ιταλία. Και είναι κρίμα, καθώς τίποτα δεν είναι τόσο νόστιμο όσο αυτή η πικάντικη σάλτσα φτιαγμένη με ντομάτα και πεπεροντσίνο.

 

Πού να το φάτε: Ένα εξαιρετικό μέρος για να παραγγείλετε αυτό το πιάτο είναι η Trattoria Da Teo, μία από τις καλύτερες τρατορίες της πόλης. Φωλιασμένο σε μια όμορφη πλατεία στο Trastevere, το Da Teo διαθέτει ένα πλούσιο μενού με νόστιμα ορεκτικά, κρέατα και πολλά θαλασσινά, αλλά είναι το ιδανικό μέρος για τα ζυμαρικά. Οι πένες all’arrabbiata είναι μαστιχωτές, αλμυρές και πικάντικες, και τα μεγέθη των μερίδων το καθιστούν ακόμα πιο αξιόλογο.

7. Spaghetti alle Vongole (σπαγγέτι αλά βόνγκολε) στην Osteria Der Belli

 

Spaghetti alle vongole: Μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από την παραλία, οι Ρωμαίοι μεγαλώνουν απολαμβάνοντας θαλασσινά όλων των ειδών. Το Spaghetti alle vongole είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο, με αχιβάδες μικρές και μια απλή σάλτσα λευκού κρασιού και σκόρδου, που συνήθως προτιμάται στην παραλία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Πού να το φάτε: Αν λαχταράτε μια γεύση από τη θάλασσα ενώ βρίσκεστε στο κέντρο της πόλης, φροντίστε να σταματήσετε στην Osteria Der Belli. Αυτή η  τρατορία, που βρίσκεται ακριβώς κοντά στη γραμμή του τραμ στο Trastevere, σερβίρει μερικά από τα πιο φρέσκα θαλασσινά και εξαιρετικά ζυμαρικά της Ρώμης. Ένα πιάτο σπαγγέτι alle vongole συνοδευόμενο από ένα ποτήρι λευκό κρασί θα κάνουν τις διακοπές σας καλύτερες!

8. Ragù στο Dal Toscano

 

Ragù: Το Ragù έχει πολλές παραλλαγές σε όλη την Ιταλία. Μια σάλτσα κρέατος που μπορεί να περιλαμβάνει χοιρινό, μοσχάρι, πάπια, ακόμη και άλογο, μπορεί να σερβιριστεί με ή χωρίς ντομάτες ανάλογα με την περιοχή. Μία από τις πιο δημοφιλείς εκδοχές του ragù προέρχεται από την Τοσκάνη: Pappardelle al Cinghiale. Μια βάση ντομάτας με σιγομαγειρεμένο αγριογούρουνο, είναι ένα νόστιμο και ικανοποιητικό comfort food σερβιρισμένο με χοντρές παπαρδέλες.

 

Πού να το φάτε: Ένα εστιατόριο που ιδρύθηκε το 1938, το Dal Toscano σερβίρει εξαιρετικές συνταγές της Τοσκάνης, λίγα μόλις βήματα από τα Μουσεία του Βατικανού. Από την Bistecca alla Fiorentina μέχρι τις παπαρδέλες al Cinghiale, εδώ μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις της Τοσκάνης στην καρδιά της Ρώμης που περιβάλλεται από δεκαετίες ιστορίας. Αν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ, θα βρείτε επίσης ένα λευκό ραγού εδώ, φτιαγμένο με χοιρινό Cinta Senese.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ristorante Dal Toscano (@ristorantedaltoscano)

9. Stuffed pasta (γεμιστά ζυμαρικά) στο Colline Emiliane

 

Stuffed pasta: Τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Ρώμης, όπως και αυτά της νότιας Ιταλίας, χρησιμοποιούν κυρίως σιτάρι grano duro για να δημιουργήσουν απλά σχήματα με πλούσιες σάλτσες. Αλλά στη βόρεια Ιταλία, τα γεμιστά ζυμαρικά που παρασκευάζονται με ζύμη αυγών αφθονούν. Τα ραβιόλια και τα τορτελίνια είναι μερικά από τα πιο διάσημα γεμιστά ζυμαρικά που προέρχονται από την περιοχή Emiglia-Romagna και μπορείτε να τα δοκιμάσετε στη Ρώμη – αν ξέρετε πού να πάτε.

 

Πού να το φάτε: Το Colline Emiliane, ένα οικογενειακό εστιατόριο κοντά στην Piazza Barberini, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της dolce vita της Ρώμης και έκτοτε σερβίρει εξαιρετική κουζίνα Emilian. Είτε επιλέξετε ραβιόλια γεμιστά με σπανάκι και ρικότα είτε τορτέλλι γεμιστά με κολοκύθα, θα εντυπωσιαστείτε. Αν είναι γεμιστό, είναι νόστιμο!

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Colline Emiliane (@collineemiliane1931)

10. Orecchiete στο I Massari

 

Orecchiete:Τα ρωμαϊκά ζυμαρικά μπορεί να προτιμούν το τυρί και τα κρέατα, αλλά αν κατευθυνθείτε νότια προς την Απουλία και θα βρείτε μια νόστιμη παραλλαγή που χρησιμοποιεί άγρια χόρτα. Το Orecchiette είναι ένα κλασικό χειροποίητο σχήμα ζυμαρικών στο νότο, το οποίο συχνά συνδυάζεται με cime di rapa (μπρόκολο rabe). Το μπρόκολο σοτάρεται με σκόρδο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πεπεροντσίνο για να δώσει σε αυτό το πιάτο μια υγιεινή, γήινη γεύση – συμπληρώστε το με τριμμένο τυρί ή με ψίχουλα ψωμιού, μια τοπική παράδοση.

 

Πού να το φάτε: Στη Ρώμη, θα βρείτε κλασικά Pugliese, συμπεριλαμβανομένης της orecchiette, στο I Massari. Αυτό το γραφικό μικρό εστιατόριο στην κατοικημένη περιοχή Prati θα σας μεταφέρει κατευθείαν στη νότια Ιταλία με τον ηλιόλουστο χώρο, τα τοπικά κεραμικά και τις πολύ φρέσκες γεύσεις.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria (@i_massari_roma)

Δείτε επίσης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω. Γι αυτό δημιούργησα το katwalks.gr... είναι το μέρος που μπορώ να μοιράζομαι εμπειρίες, να γράφω για όσα με ενδιαφέρουν, για αυτά που μαθαίνω, γι αυτά που αναζητάω... και ξέρω ότι πολλοί ακόμα μπορεί να έχουν τις ίδιες «ταξιδιωτικές ανησυχίες» με εμένα!