τάπας

20 ιδέες για απολαυστικά αυθεντικά ισπανικά τάπας – Φέρτε την Ισπανία στο τραπέζι σας!

Κατερίνα Ρίγκου
By Κατερίνα Ρίγκου Destination: ΙΣΠΑΝΙΑ
www.vecteezy.com

Η ισπανική κουλτούρα φαγητού είναι μια γιορτή — γιορτή γεύσης, παρέας και απλότητας. Τα tapas δεν είναι απλώς μικρά πιάτα· είναι ένας τρόπος να μοιραστείς, να δοκιμάσεις λίγο απ’ όλα και να απολαύσεις τη στιγμή χωρίς βιασύνη. Από παραδοσιακές γεύσεις μέχρι σύγχρονες, δημιουργικές εκδοχές, τα tapas έχουν μια μοναδική ικανότητα να μετατρέπουν κάθε τραπέζι σε εμπειρία.

Παρακάτω έχω συγκεντρώσει αυθεντικές και μοντέρνες ιδέες για νόστιμα tapas ιδανικές για να τις φτιάξεις στο σπίτι — με θαλασσινά, vegan επιλογές, πικάντικες μπουκιές, αλλά και ισπανικό χαρακτήρα που σέβεται την παράδοση και την ανεβάζει με δημιουργικότητα, να τα απολαύσεις με φίλους και να εντυπωσιάσεις!

Τάπας

- Advertisement -

Άναψε κεριά, βάλε μουσική από τη Βαρκελώνη ή τη Σεβίλλη, φτιάξε μια σανγκρία ή ένα δροσερό vermut… και ξεκινάμε με γεύσεις που ταξιδεύουν!

Bienvenidos a la Fiesta de Tapas!


Αρχικά όμως…

Τι είναι τα τάπας

Τα τάπας είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ισπανικής κουζίνας, και πρόκειται για μια ποικιλία από μικρά αλμυρά πιάτα που σερβίρονται ως ορεκτικά ή σνακ συνήθως. Με καταγωγή από την Ισπανία, τα τάπας έχουν εξελιχθεί σε μια αγαπημένη γαστρονομική παράδοση που απολαμβάνουν τόσο στην Ισπανία όσο και σε όλο τον κόσμο.

- Advertisement -

Η λέξη “tapas” προέρχεται από το ισπανικό ρήμα “tapar”, που σημαίνει “καλύπτω”. Αρχικά, τα τάπας ήταν φέτες ψωμιού που χρησιμοποιούσαν να καλύψουν τα ποτά στα μπαράκια μην πηγαίνουν έντομα και μύγες.
Τα τάπας όμως δεν είναι μόνο το φαγητό, είναι μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας των Ισπανών και στην κοινωνικοποίηση και το μοίρασμα. Οι Ισπανοί πηγαίνουν συχνά «tapeo» (tapas hopping) από το ένα μπαρ στο άλλο δηλαδή, δοκιμάζοντας διαφορετικά πιάτα σε κάθε στάση.

pinxtos

Κλασικά και δημοφιλή τάπας

Τα τάπας μπορούν να σερβιριστούν ζεστά ή κρύα και ποικίλλουν από απλά έως περίτεχνα πιάτα, που συνδυάζουν παραδοσιακά ισπανικά υλικά με σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής και γεύσεις… Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κλασικά τάπας που θα βρείτε σχεδόν παντού.

- Advertisement -

Τα τάπας διαφέρουν ανά περιοχή. Για παράδειγμα, στην Ανδαλουσία, μπορείτε να βρείτε περισσότερα τάπας με θαλασσινά, ενώ στη Χώρα των Βάσκων, έχουν τα pintxos (συνήθως είναι περασμένα με μια οδοντογλυφίδα) .

Σε πολλές ισπανικές πόλεις, ειδικά στο νότο, είναι σύνηθες να προσφέρουν δωρεάν τάπας με κάθε ποτό που παραγγέλνετε. Σε άλλες περιοχές, τα τάπας παραγγέλλονται από ένα μενού και πληρώνονται μεμονωμένα. Τα tapas bar έχουν σε δίσκους πολλές επιλογές σε τάπας, επιλέγετε και πληρώνετε ανάλογα.

Τάπας


Εθιμοτυπία

Τα τάπας έχουν την εθιμοτυπία τους. Δεν πρόκειται απλώς για φαγητό, μοιράζονται και συνήθως απολαμβάνονται αργά με ποτό, συζήτηση και παρέα.

Τα τάπας αντιπροσωπεύουν την καρδιά της ισπανικής γαστρονομικής παράδοσης, δίνοντας έμφαση στην ποικιλία, τη γεύση και το κοινό φαγητό. Είτε τα απολαμβάνετε σε ένα πολυσύχναστο ισπανικό τάπας μπαρ είτε σε ένα εστιατόριο στο εξωτερικό, προσφέρουν έναν απολαυστικό τρόπο για να δοκιμάσετε μια σειρά από γεύσεις και υφές σε ένα γεύμα!

Βαρκελώνη φαγητό
tapas, Βαρκελώνη | unsplash

Παρακάτω θα βρείτε ωραίες ιδέες για να φτιάξετε στο σπίτι σας αυθεντικά τάπας και να εντυπωσιάσετε – Προφανώς και δεν θα τα φτιάξετε όλα αυτά… επιλέξτε 5-6, ένα ίσως από κάθε κατηγορία που σας αρέσουν περισσότερο (ή είναι πιο εύκολα) φτιάξτε την ανάλογη ποσότητα και όλα τέλεια! Την επόμενη φορά, επιλέγετε άλλα!


20 ιδέες για αυθεντικά ισπανικά τάπας

Εδώ είναι 20 αυθεντικές ισπανικές ιδέες συνοπτικά για τάπας που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι – από κλασικές μέχρι λιγότερο γνωστές αλλά εξίσου νόστιμες:

 Κλασικά & Διάσημα Τάπας

  1. Tortilla Española – Ισπανική ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδι.
  2. Patatas Bravas – Τηγανητές πατάτες με πικάντικη σάλτσα ντομάτας και σκόρδου.
  3. Pan con Tomate – Ψωμί με ντομάτα , ελαιόλαδο και σκόρδο (ιδανικά και jamón).
  4. Jamón Ibérico ή Serrano – Φέτες ισπανικού αλλαντικού σερβιρισμένες απλά με ψωμί.
  5. Chorizo ​​​​al Vino – Πικάντικο λουκάνικο chorizo ​​​​μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί.

τάπας


Θαλασσινά & Ψαρικά (Tapas Marineras)🦞

  1. Gambas al Ajillo – Γαρίδες με σκόρδο και τσίλι σε ελαιόλαδο.
  2. Boquerones en Vinagre – Μαριναρισμένες αντζούγιες με ξύδι, σκόρδο και μαϊντανό .
  3. Pulpo a la Gallega – Χταπόδι με πάπρικα, λάδι και πατάτες (Γαλικία ).
  4. Mejillones a la Marinera – Μύδια με σάλτσα ντομάτας, κρασί και σκόρδο.
  5. Calamares a la Romana – Τηγανητές ροδέλες καλαμαριού με λεμόνι .

Τάπας

 


Λαχανικά & Όσπρια

  1. Pimientos de Padrón – Μικρές πράσινες πιπεριές τηγανητές με χοντρό αλάτι.
  2. Espinacas con Garbanzos – Σπανάκι με ρεβίθια (παραδοσιακό από τη Σεβίλλη).
  3. Berenjenas con Miel – Τηγανητές φέτες μελιτζάνας με μέλι ή σιρόπι από ζαχαροκάλαμο.
  4. Champiñones al Ajillo – Μανιτάρια με σκόρδο και μαϊντανό.
  5. Ensaladilla Rusa – Κρύα πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, τόνο, αράκα και καρότο.

τάπας


 Πιο ιδιαίτερες / gourmet επιλογές

  1. Albondigas en Salsa – Μικροί κεφτέδες με πλούσια σάλτσα ντομάτας ή αμυγδάλου .
  2. Croquetas de Jamón – Κροκέτες με ζαμπόν και κρέμα μπεσαμέλ.
  3. Huevos Rotos – Τηγανητές πατάτες με αυγά μάτια και jamón ή chorizo.
  4. Pinchos Morunos – Ισπανικά σουβλάκια με μαριναρισμένο χοιρινό ή αρνί.
  5. Queso Manchego con Membrillo – Τυρί Manchego με γλυκό κυδωνιού (ιδανικό για απλό τάπα με κρασί).

Τάπας


Τι είδους ψωμί να χρησιμοποιήσεις για τα τάπας

Ιδανικά:

  • Ψωμί τύπου μπαγκέτα , κομμένο σε διαγώνιες λεπτές φέτες – πιο τραγανό και σταθερό.
  • Ψωμί χωριάτικο με σφιχτή ψίχα – κρατάει καλά τα υλικά.
  • Ψωμί ciabatta (ιδανικά ελαφρώς φρυγανισμένο).
  • Ψωμάκια μικρά ή μπριός για πιο ιδιαίτερα τάπας ή μίνι σάντουιτς.

τάπας

 Πώς να το ετοιμάσεις

  1. Κόψε το ψωμί σε φέτες πάχους περίπου 1,5–2 εκ.
  2. Φρυγάνισε το ελαφρώς στο φούρνο ή στο γκριλ για λίγα λεπτά (μέχρι να χρώμα και να γίνει τραγανό εξωτερικό).
  3. Προαιρετικά: Τρίψε μια σκελίδα σκόρδου στην επιφάνεια όσο είναι ζεστό.
  4. Για tapas τύπου pan con tomate , τρίβεις πάνω ώριμη ντομάτα , ρίχνεις ελαιόλαδο και αλάτι , και προαιρετικά jamón.

📌 Παραδείγματα με ψωμί

  • Pan con tomate + jamón ibérico
  • Montadito με Manchego + κυδώνι (membrillo)
  • Μπρουσκέτα με chorizo ​​+ πιπεριές Piquillo
  • Ψωμάκι με albondigas (κεφτεδάκια) και λίγη σάλτσα από πάνω
  • Με σαρδέλες, boquerones ή γαύρο μαριναρισμένο σε ξύδι

τάπας


Αναλυτικά 20 αυθεντικές ισπανικές συνταγές για εκπληκτικά tapas!

με απλά βήματα και υλικά που βρίσκεις εύκολα:

1. Tortilla Española (Ισπανική Ομελέτα με Πατάτες)

Υλικά:

  • 4 πατάτες (μεσαίες)
  • 1 κρεμμύδι
  • 6 αυγά
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Κόψε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και το κρεμμύδι σε ροδέλες.
  2. Τηγάνισέ τα σε χαμηλή φωτιά με πολύ λάδι (σαν να “σιγοβράζουν”).
  3. Στράγγισε τα, ανακάτεψε τα με τα αυγά και λίγο αλάτι.
  4. Ψήσε σε τηγάνι 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αναποδογύρισε με πιάτο.
ισπανική τορτίγια
Tortilla | unsplash

2. Pan con Tomate (Ψωμί με Ντομάτα & Ελαιόλαδο)

Υλικά:

  • Μπαγκέτα ή χωριάτικο ψωμί
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Φρυγάνισε το ψωμί.
  2. Τρίψε σκόρδο στην επιφάνεια.
  3. Τρίψε ωμή ντομάτα πάνω στο ψωμί ή πολτοποίησέ τη πρώτα.
  4. Πρόσθεσε αλάτι & ελαιόλαδο. Προαιρετικά: jamón από πάνω.

Βαρκελώνη tapas


 3. Gambas al Ajillo (Γαρίδες με σκόρδο & τσίλι)

Υλικά:

  • 300 γρ. καθαρισμένες γαρίδες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1 μικρό τσίλι ή μπούκοβο
  • Ελαιόλαδο
  • Μαϊντανός, αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Ζέστανε ελαιόλαδο σε τηγάνι.
  2. Πρόσθεσε το σκόρδο και το τσίλι, μέχρι να αρωματιστεί.
  3. Ρίξε τις γαρίδες και ψήσε 1-2 λεπτά ανά πλευρά.
  4. Πασπάλισε μαϊντανό και σερβίρε ζεστό με ψωμί.

 4. Patatas Bravas (Πικάντικες Πατάτες)

Υλικά:

  • 3 πατάτες, κομμένες σε κύβους

    Για τη σάλτσα:
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 φλ. ντομάτα τριμμένη ή σάλτσα
  • Λίγο ξύδι, ελαιόλαδο, πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση:

  1. Τηγάνισε ή ψήσε τις πατάτες μέχρι να γίνουν τραγανές.
  2. Σοτάρισε σκόρδο, πρόσθεσε πάπρικα, ντομάτα, καγιέν & λίγο ξύδι.
  3. Άσε τη σάλτσα να δέσει. Ρίξε πάνω στις πατάτες και σερβίρεις.

patatas bravas


 5. Croquetas de Jamón (Κροκέτες με Ζαμπόν)

Υλικά:

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 500 ml γάλα
  • 100 γρ. jamón ή ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, μοσχοκάρυδο
  • Για πανάρισμα: αυγό, φρυγανιά

Εκτέλεση:

  1. Φτιάξε μπεσαμέλ: λιώσε βούτυρο, πρόσθεσε αλεύρι, μετά γάλα σιγά-σιγά.
  2. Μόλις πήξει, βάλε jamón και μυρωδικά.
  3. Άφησε το μείγμα να κρυώσει στο ψυγείο (2 ώρες).
  4. Πλάσε κροκέτες, πέρασέ τις σε αυγό + φρυγανιά, και τηγάνισε.

τάπας


6. Pimientos de Padrón

Υλικά:

  • 300 γρ. πιπεριές Padrón (Μικρές, πράσινες πιπεριές από την περιοχή Padrón στη Γαλικία)
  • Ελαιόλαδο
  • Χοντρό αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Ζέστανε λάδι σε τηγάνι.
  2. Σοτάρισε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
  3. Πασπάλισε με χοντρό αλάτι και σέρβιρε.

Fun Fact: Μερικές από αυτές τις πιπεριές είναι καυτερές — γι’ αυτό και λένε: «Os pimientos de Padrón, uns pican e outros non»
(«Οι πιπεριές του Παδρόν, άλλες καίνε και άλλες όχι»)


 7. Chorizo al vino tinto

Υλικά:

  • 250 γρ. chorizo ​​σε φέτες
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση:

  1. Σόταρε το chorizo ​​για 2-3 λεπτά.
  2. Πρόσθεσε κρασί και δάφνη.
  3. Σιγόβρασε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο μισό.

τάπας


 8. Boquerones en vinagre

Υλικά:

  • 300 γρ. φιλέτα γαύρου (νωπά)
  • Ξύδι λευκό
  • Σκόρδο, μαϊντανός
  • Ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Μαρινάρισε τα φιλέτα σε ξύδι και αλάτι για 2-3 ώρες.
  2. Ξέπλυνε ελαφρώς, στράγγισε και κάλυψε με ελαιόλαδο, σκόρδο και μαϊντανό.
  3. Σέρβιρε κρύο, με ψωμί.

 9. Alcachofas a la Plancha (Αγκινάρες σχάρας)

Υλικά:

  • 4 αγκινάρες
  • Λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Καθάρισε τις αγκινάρες και βράσε για 10 λεπτά.
  2. Κόψε στη μέση και ψήσε σε σχάρα ή τηγάνι με λίγο λάδι.
  3. Ρίξε λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

 10. Montadito con Anchoa y Pimiento

Υλικά:

  • Μπαγκέτα (σε φέτες)
  • Φιλέτο αντσούγιας
  • Ψητή κόκκινη πιπεριά
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Φρυγάνισε το ψωμί.
  2. Βάλε από πάνω μία λωρίδα ψητής πιπεριάς.
  3. Πρόσθεσε φιλέτο αντσούγιας και ρίξε λίγο ελαιόλαδο.

τάπας


11. Tartar de Aguacate y Tomate (Vegan)

Υλικά:

  • 1 αβοκάντο
  • 1 ντομάτα σε κύβους
  • Χυμός από ½ λαίμ
  • Κόλιανδρος ή μαϊντανός
  • Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Κόψε το αβοκάντο και τη ντομάτα σε κυβάκια.
  2. Ανάμειξέ τα με lime, βότανα, λάδι και αλατοπίπερο.
  3. Σέρβιρε με φρυγανισμένο ψωμί ή σε δαχτυλίδι τάρταρ.

12. Champiñones Rellenos con Nueces y Ajo (Vegan)

Υλικά:

  • 10 μεγάλα μανιτάρια (χωρίς κοτσάνι)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • Λίγος μαϊντανός, ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Σόταρε το σκόρδο και τα καρύδια.
  2. Γέμισε τα μανιτάρια και ψήσε στους 180°C για 10-12 λεπτά.
  3. Πασπάλισε με μαϊντανό και σέρβιρε.

 13. Pulpo con Crema de Patata y Pimentón

Υλικά:

  • Πλοκάμι χταποδιού (βρασμένο ή sous-vide)
  • Πουρές πατάτας με λίγο σκόρδο
  • Πάπρικα καπνιστή, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Ζέστανε ή σοτάρισε το χταπόδι.
  2. Σέρβιρε πάνω σε πουρέ, με λάδι και πάπρικα.
  3. Ιδανικό ως “μοντέρνα pulpo a la gallega”.

 14. Huevo de Codorniz sobre Sobrasada y Pan

Υλικά:

  • 1 φέτα ψωμί (τύπου rustic)
  • Λίγη sobrasada (μαλακό λουκάνικο)
  • 1 αυγό ορτυκιού
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Άλειψε sobrasada στο ψωμί.
  2. Τηγάνισε το αυγό ορτυκιού και βάλε από πάνω.
  3. Ιδανικό finger food με έντονη γεύση.

15. Queso de Cabra con Mermelada de Pimiento Rojo

Υλικά:

  • Ροδέλες από κατσικίσιο τυρί
  • Μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς (ή chutney)
  • Ψωμί τύπου μπρουσκέτας

Εκτέλεση:

  1. Φρυγάνισε τις φέτες ψωμιού.
  2. Βάλε πάνω τυρί και λίγη μαρμελάδα.
  3. Μπορείς να καραμελώσεις το τυρί ελαφρώς με φλόγιστρο

16. Chipirones a la Plancha (Καλαμαράκια σχάρας)

Υλικά:

  • 500 γρ. μικρά καλαμαράκια (chipirones)
  • Σκόρδο, μαϊντανός
  • Ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Καθάρισε και στέγνωσε καλά τα καλαμαράκια.
  2. Ψήσε σε δυνατή φωτιά με λίγο λάδι.
  3. Πασπάλισε με σκόρδο-μαϊντανό και σερβίρε με λεμόνι.

 17. Navajas a la Plancha (στρειδόχτενα)

Υλικά:

  • 300 γρ. στρειδόχτενα (navajas)
  • Σκόρδο, μαϊντανός
  • Λευκό κρασί, λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Βάλε τα navajas σε νερό με αλάτι για 1 ώρα (να καθαρίσουν).
  2. Ψήσε σε τηγάνι με λίγο λάδι και σκόρδο, σβήσε με λίγο κρασί.
  3. Ρίξε μαϊντανό και σερβίρεις άμεσα.

τάπας


18. Pintxo de Bacalao con Alioli

Υλικά:

  • Μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος
  • Ψωμί
  • Alioli (σκορδάτη μαγιονέζα)

Εκτέλεση:

  1. Τηγάνισε ή ψήσε τον μπακαλιάρο.
  2. Βάλε μια φέτα στο ψωμί, 1 κ.γ. alioli από πάνω.
  3. Πασπάλισε με πάπρικα.

 19. Brocheta de Langostinos con Salsa Romesco

Υλικά:

  • Γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες
  • Σουβλάκια
  • Σάλτσα romesco (πιπεριά, αμύγδαλο, ντομάτα, σκόρδο)

Εκτέλεση:

  1. Πέρασε τις γαρίδες σε καλαμάκια.
  2. Ψήσε σε σχάρα ή τηγάνι.
  3. Σέρβιρε με dip από σάλτσα romesco.

20. Mini Cazuelita de Mariscos (Θαλασσινά μαγειρεμένα)

Υλικά:

  • Μύδια, γαρίδες, καλαμάρι
  • Κρεμμύδι, ντομάτα, λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο, πάπρικα

Εκτέλεση:

  1. Σόταρε το κρεμμύδι και πρόσθεσε θαλασσινά.
  2. Σβήσε με κρασί και ρίξε ντομάτα και μπαχαρικά.
  3. Σέρβιρε σε μικρά κεραμικά σκεύη.

Ατμόσφαιρα & Σερβίρισμα

Όπως είπαμε στην αρχή τα τάπας δεν είναι απλά φαγητό είναι ολόκληρη φιλοσοφία και επόμενο είναι να ακολουθούνται από μια συγκεκριμένη εθιμοτυπία. Οπότε αν αποφασίσετε να φτιάξετε σπίτι τάπας και να καλέσετε κόσμο καλό είναι να το κάνετε ολοκληρωμένα!

Παρακάτω συγκέντρωσα μερικές ιδέες για την όλη ατμόσφαιρα και τα ποτά για ένα αυθεντικό ισπανικό βράδυ με τάπας!

Τι να πιείτε με τα τάπας🍷

Κράσι:

  • Tinto (ερυθρό): Rioja, Ribera del Duero – τέλεια με jamón, chorizo, albóndigas.
  • Blanco (λευκό): Albariño ή Verdejo – φανταστικό με θαλασσινά, boquerones, tortilla.
  • Rosado (ροζέ): Από Navarra ή Rioja – ισορροπεί με λαχανικά και croquetas.

Σάνγκρια:

  • Κλασική με κόκκινο κρασί, κρασί, κονιάκ και σόδα.
  • Σανγκρία Blanca (λευκή): Με λευκό κρασί, λεμόνι/ροδάκινο, λικέρ πορτοκαλιού.
σαγκρία
Δροσιστική σαγκρία

Cava (ισπανική σαμπάνια):

  • Δροσιστική και σταθερή για κάθε τάπα, ειδικά θαλασσινά και κροκέτες.

Βερμούτ:

  • Σερβίρεται με πάγο, πορτοκάλι και ελιά – παραδοσιακό απεριτίφ στην Ισπανία.

τάπας


 Πώς να σερβίρεις τα τάπας

  • Μικρά πιατάκια: Όπως τα μεζεδάκια – ιδανικά σερβίρεται ποικιλία στο τραπέζι ταυτόχρονα.
  • Ξύλινοι δίσκοι ή πλάκες σχιστόλιθου για τυριά, αλλαντικά, pan con tomate.
  • Οδοντογλυφίδες ή μικρά πιρουνάκια για pinchos (σουβλάκια) ή croquetas.
  • Μπολάκια για ελιές, σάλτσες, πατατάκια, ξηρούς καρπούς.

τάπας


 Ατμόσφαιρα – σαν να είσαι σε ισπανικό μπαρ!

  • Μουσική flamenco ή ισπανικό lounge (π.χ. Gipsy Kings, Buika ή chill ισπανικά beats).
  • Χαμηλός φωτισμός με κεριά ή φωτάκια.
  • Ένα βήμα παραπέρα…: Σερβίρετε ευφάνταστα σαν να είστε σε tapas bar και γράψτε το μενού κάπου όμορφα στο τραπέζι ή σε έναν μικρό μαυροπίνακα όπως στα tapas bar για τους καλεσμένους σας! Σίγουρα θα εντυπωσιάσετε παραπάνω!

Βαρκελώνη φαγητό

Δείτε επίσης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω. Γι αυτό δημιούργησα το katwalks.gr... είναι το μέρος που μπορώ να μοιράζομαι εμπειρίες, να γράφω για όσα με ενδιαφέρουν, για αυτά που μαθαίνω, γι αυτά που αναζητάω... και ξέρω ότι πολλοί ακόμα μπορεί να έχουν τις ίδιες «ταξιδιωτικές ανησυχίες» με εμένα!