Γκούλας, παραδοσιακό ουγγρικό πιάτο

Γκούλας: Το παραδοσιακό πιάτο και εθνικό φαγητό της Ουγγαρίας και πώς να το φτιάξετε

Κατερίνα Ρίγκου
Photo: vecteezy.com

Η ουγγρική κουζίνα είναι ένα πλούσιο ταξίδι γεύσεων και παραδόσεων, και τα εστιατόρια της Ουγγαρίας προσφέρουν μια αυθεντική και ποικιλόμορφη εμπειρία που αξίζει να ανακαλύψετε αν κάνετε ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη ή όπου αλλού στη χώρα. Εδώ οι ντόπιοι – και όσοι ξέρουν- θα σας πουν ότι πρέπει απαραίτητα να παραγγείλετε ένα μπολ Goulash – το πιο διάσημο και χαρακτηριστικό πιάτο τους, μια κρεατόσουπα σε αντίθεση με την αυστριακή κόπια που μοιάζει με στιφάδο – κυρίως βέβαια όταν κάνει κρύο, καθώς πρόκειται για ένα «βαρύ» πιάτο.

Η ουγγρική κουζίνα είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις πλούσιες, χορταστικές γεύσεις και φημίζεται για τις γευστικές συνταγές της που συχνά όπως αναφέραμε περιλαμβάνουν πάπρικα, κρέας, λαχανικά και ζυμαρικά. Εδώ μπορείτε να δείτε το άρθρο μου με τα πιο γνωστά, νόστιμα και παραδοσιακά πιάτα της Ουγγαρίας αλλά και που να φάτε στη Βουδαπέστη!

Για μια like a local εμπειρία στη Βουδαπέστη (ή γενικότερα όπως είπαμε στην Ουγγαρία), φυσικά πρέπει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα. Η ουγγρική διατροφή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, γεγονός που δικαιολογείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το κρύο που επικρατεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Όσο για το διασημότερο πιάτο είπαμε ότι είναι το στιφάδο κρέατος, το γνωστό σε όλους Gulyás -goulash συνηθέστερα (σούπα Γκούλας, ελληνικά) , για το οποίο θα κάνω εκτενή αναφορά εδώ γιατί δεν είναι ένα απλό πιάτο, είναι το εθνικό φαγητό της Ουγγαρίας και σύμβολο της χώρας και για τους Ούγγρους  άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την παράδοση τους, πέρα το ότι είναι το πιο δημοφιλές και πλέον φτιάχνεται σχεδόν σε όλη την κεντρική Ευρώπη.

- Advertisement -
Γκουλάς

Γκούλας: Το διάσημο παραδοσιακό Πιάτο της Ουγγαρίας 🇭🇺🍲

Το πιο διάσημο πιάτο λοιπόν της Ουγγαρίας, μια σούπα ή στιφάδο με κρέας (συνήθως μοσχάρι), πατάτες, καρότα και πάπρικα. Ένα αρωματικό και θρεπτικό πιάτο που αντιπροσωπεύει την ουγγρική κουζίνα. Είναι ιδανικό για χειμωνιάτικες ημέρες, καθώς είναι ένα πιάτο που προσφέρει ζεστασιά και πλούσια γεύση με κάθε μπουκιά! Συνήθως σερβίρεται σαν κοκκινιστό κρέας στα περισσότερα μέρη του κόσμου, αλλά το αυθεντικό γκούλας είναι στην πραγματικότητα ένας λεπτός ζωμός σαν σούπα, από κομμάτια μοσχαριού που μαγειρεύεται με κρεμμύδια, πάπρικα, ντομάτα και πιπέρι. Συνήθως σερβίρεται με φρέσκο ψωμί και ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά. Είναι  μια πλούσια, αρωματική σούπα, που φτιάχνεται με απλά υλικά αλλά έντονες γεύσεις.

Το γκούλας (gulyás ή goulash) είναι ένα από τα πιο διάσημα παραδοσιακά πιάτα της Ουγγαρίας, ή μάλλον το πιο διάσημο και έχει μια μακρά ιστορία που συνδέεται με τους βοσκούς της περιοχής, καθώς προέρχεται από τα μαγειρευτά που έτρωγαν οι Ούγγροι βοσκοί της πεδιάδας (Puszta), οι οποίοι μαγείρευαν αυτό το πιάτο σε καζάνι πάνω από φωτιά τον 9ο κιόλας αιώνα! Εκείνη την εποχή, το μαγειρεμένο και αρωματισμένο κρέας αποξηραίνονταν με τη βοήθεια του ήλιου και συσκευάζονταν σε σακούλες που παράγονταν από στομάχι προβάτων, και χρειαζόταν μόνο νερό για να γίνει γεύμα. Οι πρώτες εκδόσεις του γκούλας δεν περιελάμβαναν πάπρικα, καθώς εισήχθη στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Είναι τόσο δημοφιλές που πλέον δεν φτιάχνεται μόνο στην Ουγγαρία ως παραδοσιακό πιάτο αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θα το βρείτε με κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές.

Το όνομα προέρχεται από το ουγγρικό gulyás. Η λέξη gulya σημαίνει «κοπάδι βοοειδών» στα ουγγρικά και gulyás σημαίνει «βοσκός».

- Advertisement -

Το γκούλας παρασκευάζεται συνήθως από τα εξής υλικά:

  • Κρέας: Συχνά μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί, κομμένο σε μικρά κομμάτια.
  • Πατάτες: Προστίθενται για να δώσουν όγκο και υφή.
  • Κρεμμύδια: Χρησιμοποιούνται ως βάση για τη σάλτσα.
  • Πάπρικα: Η γλυκιά πάπρικα είναι το βασικό καρύκευμα και δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και άρωμα.
  • Ντομάτες και πιπεριές: Συχνά προστίθενται για περισσότερη γεύση.
  • Κύμινο, σκόρδο και άλλα μπαχαρικά: Δίνουν βάθος στη γεύση.
  • Ζωμός: Συχνά χρησιμοποιείται ζωμός κρέατος ή λαχανικών.

Το γκούλας μαγειρεύεται αργά για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να γίνει το κρέας τρυφερό.

Το γκούλας μπορεί να το βρείτε σε πολλές παραλλαγές και να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την περιοχή ή την προτίμηση αυτού που το φτιάχνει. Σε ορισμένες εκδοχές μοιάζει περισσότερο με στιφάδο, ενώ σε άλλες είναι μια αραιή σούπα. Συχνά συνοδεύεται με φρέσκο ψωμί ή “csipetke”, μικρά χειροποίητα ζυμαρικά.

- Advertisement -

Αν ταξιδέψετε στην Ουγγαρία είναι σίγουρο ότι θα το δοκιμάσετε, το ξέρετε ήδη αυτό, αλλά και την ευκαιρία να μην έχετε να το φάτε στον τόπο του μπορείτε να το φτιάξετε και να το απολαύσετε σπίτι σας! Παρακάτω θα δείτε μια συνταγή για αυθεντικό ουγγρικό γκούλας που βρήκα για να τη δοκιμάσετε σπίτι όσοι είστε της μαγειρικής, των πειραματισμών και των νέων γέυσεων! Και σίγουρα δεν είναι τόσο δύσκολη όσο μπορείτε αρχικά να φαίνεται!

Γκούλας συνταγή
Delectable serving of goulash | www.vecteezy.com

 

 


ΣΥΝΤΑΓΗ για αυθεντικό ουγγρικό γκούλας

Υλικά (για 4-6 άτομα):

  • 500 γρ. μοσχάρι (προτιμήστε ελιά ή σπάλα), κομμένο σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκιά πάπρικα (ουγγρική αν είναι δυνατόν)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη (ή 1/2 φλιτζάνι ντομάτα κονκασέ)
  • 1,5 λίτρο ζωμό βοδινού ή νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι ή λαρδί
  • Αλάτι & πιπέρι κατά προτίμηση

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμα ένα λεπτό. Ρίχνουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την πάπρικα, ανακατεύοντας γρήγορα ώστε να μην καεί και γίνει πικρή. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την ψιλοκομμένη ντομάτα και το κύμινο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον ζωμό ή το νερό, καλύπτοντας τα υλικά, και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα.  Μόλις το κρέας αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε τα καρότα, τις πιπεριές και τις πατάτες. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφερά τα λαχανικά και να δέσει η σούπα.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Σερβίρουμε το γκούλας ζεστό, συνοδευόμενο από φρέσκο ψωμί ή παραδοσιακά ουγγρικά ντάμπλινγκ (csipetke).

Tips για τέλειο γκούλας

  • Η ουγγρική γλυκιά πάπρικα είναι το κλειδί της γεύσης! Αν βρείτε αυθεντική, προτιμήστε την.
  • Το γκούλας μπορεί να είναι πιο πηχτό (όπως στιφάδο) ή πιο αραιό (όπως σούπα) ανάλογα με την ποσότητα ζωμού που χρησιμοποιείτε.
  • Για αυθεντική εμπειρία, μαγειρέψτε το, αν μπορείτε σε καζάνι (bogrács) στη φωτιά, όπως το κάνουν οι Ούγγροι!
  • Το γκούλας είναι ένα πιάτο γεμάτο παράδοση και νοσταλγία, ιδανικό για κρύες μέρες ή για όποιον θέλει να ταξιδέψει γευστικά στην Ουγγαρία!
Γκούλας
pixabay

Καλή απόλαυση!

Δείτε επίσης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω. Γι αυτό δημιούργησα το katwalks.gr... είναι το μέρος που μπορώ να μοιράζομαι εμπειρίες, να γράφω για όσα με ενδιαφέρουν, για αυτά που μαθαίνω, γι αυτά που αναζητάω... και ξέρω ότι πολλοί ακόμα μπορεί να έχουν τις ίδιες «ταξιδιωτικές ανησυχίες» με εμένα!