Delicious homemade croquettes on wooden table in rustic kitchen background. AI generated. closeup

Scotch egg: Τα περίφημα «σκωτσέζικα αυγά» που… δεν είναι σκωτσέζικα και η αυθεντική συνταγή

Κατερίνα Ρίγκου
vecteezy.com

Τα Scotch eggs παρόλο το όνομά τους (σκωτσέζικα αυγά) και την παρανοήση που υπάρχει δεν είναι σκωτσέζικο φαγητό αλλά βρετανικό! Στην πραγματικότητα πρόκειται για  ένα δημοφιλές βρετανικό σνακ που αποτελείται από ένα βραστό αυγό τυλιγμένο σε κιμά λουκάνικου, καλυμμένο με τριμμένη φρυγανιά και τηγανισμένο ή ψημένο μέχρι να αποκτήσει μια τραγανή υφή.

📌 Προέλευση:
Παρά το όνομά τους λοιπόν, δεν έχουν σκωτσέζικη προέλευση. Το όνομα είναι παραπλανητικό! Λέγεται ότι δημιουργήθηκαν το 18ο αιώνα από το πολυτελές βρετανικό παντοπωλείο Fortnum & Mason στο Λονδίνο, ως σνακ για ταξιδιώτες.

📌 Και γιατί λέγονται “Scotch”;

- Advertisement -

Υπάρχουν μερικές θεωρίες σχετικά με αυτό:

Η λέξη “Scotch” μπορεί να προέρχεται από έναν παλιό μαγειρικό όρο, το “to scotch”, που σημαίνει να τυλίγεις ή να κόβεις σε φέτες.

Άλλη θεωρία είναι ότι ο όρος χρησιμοποιήθηκε απλώς για να προσδώσει εξωτικό ή “αγροτικό” χαρακτήρα στο φαγητό — κάτι σύνηθες στην εποχή του 18ου αιώνα, όταν οι πρώτες εκδοχές εμφανίστηκαν στο Λονδίνο.

- Advertisement -

Οπότε… είναι σκωτσέζικο;
Όχι ακριβώς. Στη Σκωτία μπορεί να τα βρίσκεις και να είναι δημοφιλή όπως και στην υπόλοιπη Βρετανία, αλλά δεν προέρχονται από παραδοσιακή σκωτσέζικη κουζίνα, όπως π.χ. το haggis, το shortbread ή η cullen skink.

📌 Η σκωτσέζικη σύνδεση – Yorkshire & Piccadilly
Υπάρχει μια θεωρία ότι η λέξη Scotch προέρχεται από τη διαδικασία “scotching”, δηλαδή το τύλιγμα του αυγού με κρέας. Άλλοι πιστεύουν ότι το όνομα συνδέεται με έναν τύπο μπακαλικών που πωλούσε τέτοιου είδους σνακ στην περιοχή Piccadilly του Λονδίνου.

Άρα τι είναι; Θα λέγαμε ότι είναι:

- Advertisement -
  • Βρετανικό σνακ με αγγλική προέλευση
  • Επηρεασμένο ίσως από ινδικές συνταγές
  • Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα “British pub foods”, αν και όχι σκωτσέζικο στην καταγωγή
σκωτσέζικα αυγά
pixabay

Χαρακτηριστικά των Scotch eggs:
Το αυγό μπορεί να είναι σφιχτοβρασμένο ή μελάτο, ανάλογα με την προτίμηση και ο κιμάς λουκάνικου συχνά καρυκεύεται με βότανα και μπαχαρικά όπως μουστάρδα, πάπρικα και θυμάρι. Στο τέλος, περνιέται από αλεύρι, αυγό και τριμμένη φρυγανιά πριν τηγανιστεί ή ψηθεί.

Πώς σερβίρονται;
Συνήθως σερβίρονται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.Συνοδεύονται με μουστάρδα, πίκλες ή μαγιονέζα. Συχνά αποτελούν μέρος ενός πικνίκ ή pub lunch στη Βρετανία.

Παράδοση & Ιστορία

Τα Scotch eggs έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία, αν και η προέλευσή τους δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς δημιουργήθηκαν:

Η πρώτη αναφορά – Fortnum & Mason (1738)
Η πιο διαδεδομένη άποψη είναι ότι τα Scotch eggs δημιουργήθηκαν το 1738 από το πολυτελές βρετανικό παντοπωλείο Fortnum & Mason στο Λονδίνο. Σχεδιάστηκαν ως ένα εύκολο και σνακ για το δρόμο για ευκατάστατους ταξιδιώτες, καθώς τα αυγά ήταν θρεπτικά και το εξωτερικό περίβλημα διατηρούσε τη φρεσκάδα τους.

Ινδική επιρροή – Nargisi Kofta
Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι τα Scotch eggs είναι εμπνευσμένα από το ινδικό πιάτο Nargisi Kofta, το οποίο αποτελείται από βραστά αυγά καλυμμένα με κιμά αρνιού και μαγειρεμένα σε σάλτσα κάρυ. Οι Βρετανοί πιθανώς έφεραν αυτή την ιδέα πίσω από την Ινδία κατά την αποικιοκρατική περίοδο.

Γαλλική σύνδεση – “Œufs en meurette”
Μερικοί ιστορικοί τροφίμων βρίσκουν ομοιότητες με τα γαλλικά “Œufs en meurette”, ένα πιάτο όπου τα αυγά σιγομαγειρεύονται σε κόκκινο κρασί και συνοδεύονται από κρέας.

Από το αριστοκρατικό σνακ στο pub food
Στα τέλη του 19ου αιώνα, τα Scotch eggs έγιναν δημοφιλή ως σνακ για πικνίκ και φτηνότερες εκδοχές τους άρχισαν να εμφανίζονται σε παμπ και παντοπωλεία. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν βασικό προϊόν των βρετανικών σούπερ μάρκετ και συνδέθηκαν με το pub food & takeaways.

Από αριστοκρατικό σνακ σε δημοφιλές street food

Σήμερα, υπάρχουν πολλές εκδοχές των Scotch eggs, από gourmet επιλογές με μαύρη πουτίγκα και τρούφα, μέχρι vegan εκδοχές με τόφου και φακές! Τα Scotch eggs σήμερα θεωρούνται και street food, αλλά έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη ως προς το πώς καταναλώνονται.

Αν και ξεκίνησαν ως σνακ για πικνίκ ευγενών τον 18ο αιώνα, με την πάροδο του χρόνου έγιναν δημοφιλή στα παντοπωλεία και τα σνακ μπαρ. Σήμερα, είναι κλασικό βρετανικό street food, ειδικά σε παμπ, αγορές και food trucks. Υπάρχουν μέχρι και γαστρονομικές εκδοχές σε street food φεστιβάλ με γκουρμέ παραλλαγές (με black pudding, τρούφα, ακόμα και κάρυ).

Πώς τα τρώνε;

Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου:
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος, ιδανικά για πικνίκ, σνακ στο δρόμο ή γρήγορο lunch.

Ζεστά (πιο γκουρμέ):
Σε εστιατόρια και παμπ, σερβίρονται ζεστά, ίσως με:

  • Πουρέ πατάτας
  • Σάλτσα μουστάρδας ή μαγιονέζας
  • Πίκλες (π.χ. piccalilli)
  • Πράσινη σαλάτα

Με συνοδευτικά:

  • Μουστάρδα, πικάντικη ή γλυκιά
  • Branston pickle (κλασική βρετανική πίκλα)
  • Μαγιονέζα με καρυκεύματα (π.χ. με κάρυ ή σκόρδο)
  • Chutney ή ακόμη και σάλτσες BBQ

Πού τα βρίσκεις συνήθως;

  • Σε παμπ ως μέρος “ploughman’s lunch”
  • Σε πικνίκ – γιατί διατηρούνται εύκολα
  • Σε street food markets
  • Στα σούπερ μάρκετ, έτοιμα σε ατομικές μερίδες
  • Σε μπουφέδες ή μπακάλικα ως σνακ “στο χέρι”

Πόσο κοστίζουν;

Η τιμή για Scotch eggs μπορεί να διαφέρει αρκετά, ανάλογα με το πού και πώς τα αγοράζεις.

Σε σούπερ μάρκετ (Ηνωμένο Βασίλειο):

  • Τυποποιημένα (π.χ. 1 τεμάχιο): Περίπου £1 – £1.50 (ή 1,50€ – 2,00€)
  • Πακέτο 2 ή 4 τεμ.: Από £2 – £3.50 (ή 2,50€ – 4,00€)
  • Υπάρχουν και mini scotch eggs (bite-sized), που πωλούνται σε σακουλάκια/μπακάλικα με 1,50€ περίπου.

Σε pub ή street food stall:

  • Χειροποίητο, μεγάλο Scotch egg (ζεστό, με συνοδευτικά): Από £4 – £7 (ή 5€ – 8€)
  • Σε γαστρονομικά food markets ή μοντέρνα deli shops: Μπορεί να φτάσει και 9€ – 10€, ειδικά αν έχει gourmet υλικά (truffle, black pudding, κ.ά.)
Showcase with delicious food ready to eat. Close up of scotch eggs. London
www.vecteezy.com

Είναι δύσκολο να τα φτιάξουμε σπίτι;

Βρήκα μια κλασική, αυθεντική συνταγή για Scotch Eggs — όπως θα την έφτιαχναν σε μια αγγλική pub ή σε παραδοσιακό σπίτι. Είναι πιο εύκολη απ’ όσο φαίνεται, και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο – το έχω δοκιμάσει!

ΣΥΝΤΑΓΗ

🥚 Αυθεντικά Scotch Eggs (για 4 τεμ.)

 Υλικά:

  • 4 αυγά (μέτρια ή μεγάλα)
  • 450 γρ. λουκάνικο Αγγλικού τύπου (ή χοιρινό κιμά με μυρωδικά)
  • 1 κ.γ. μουστάρδα (Dijon ή αγγλική)
  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 αυγό (για το πανάρισμα)
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά (ή panko για extra τραγανότητα)
  • Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα (ή ψήσιμο)

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε τα 4 αυγά σε βραστό νερό για 6 λεπτά για μελάτα ή 8-9 λεπτά για σφιχτά. Μετά το βράσιμο, τα βυθίζουμε σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να καθαρίζονται εύκολα.

2. Ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά λουκάνικου με τη μουστάρδα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη.

3. Τυλίγουμε τα αυγά. Παίρνουμε ένα μέρος από τον κιμά και το πιέζουμε  με το χέρι να γίνει πλατύς “δίσκος”. Τυλίγουμε προσεκτικά ένα αυγό με τον κιμά, μέχρι να καλυφθεί εντελώς (σαν μπάλα). Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα αυγά.

4. Πανάρισμα: Περνάμε τα τυλιγμένα αυγά πρώτα από το αλεύρι, μετά από το χτυπημένο αυγό και τέλος από τη φρυγανιά. Πιέζουμε ελαφρά για να κολλήσει καλά.

5. Μαγείρεμα
Α. Τηγάνισμα (κλασικό): Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι (μέτρια προς δυνατή φωτιά). Τηγανίζουμε τα Scotch eggs για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Μετά, τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι.

Β. Ψήσιμο (πιο ελαφρύ): Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (180°C στον αέρα). Βάζουμε τα αυγά σε ταψί με λαδόκολλα, ψεκάζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε με μουστάρδα, πίκλες, σαλάτα coleslaw, ή πικάντικη μαγιονέζα. Τρώγονται ζεστά ή κρύα!

www.vecteezy.com

Καλή επιτυχία & καλή απόλαυση!

Δείτε επίσης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω. Γι αυτό δημιούργησα το katwalks.gr... είναι το μέρος που μπορώ να μοιράζομαι εμπειρίες, να γράφω για όσα με ενδιαφέρουν, για αυτά που μαθαίνω, γι αυτά που αναζητάω... και ξέρω ότι πολλοί ακόμα μπορεί να έχουν τις ίδιες «ταξιδιωτικές ανησυχίες» με εμένα!