Βιεννέζικο σνίτσελ - Homemade Breaded Weiner Schnitzel with Potato Chips - Fried Chicken with french fries - European food style

Viennese Schnitzel: Το περίφημο βιεννέζικο σνίτσελ και η αυθεντική συνταγή

Κατερίνα Ρίγκου
vecteezy.com

Το Viennese Schnitzel ή αλλιώς Wiener Schnitzel και ευρέως γνωστό σε μας ως «βιεννέζικο σνίτσελ» είναι ένα από τα πιο κλασικά και αναγνωρίσιμα πιάτα της αυστριακής (και ευρύτερα κεντροευρωπαϊκής) κουζίνας — το βρίσκουμε συχνά και στην Ελβετία, ιδίως σε παραδοσιακά εστιατόρια.

Το παραδοσιακό αυστριακό πιάτο

Τι ακριβώς είναι

Το Wiener Schnitzel είναι ένα λεπτό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος, το οποίο πανάρεται – περνά από αλεύρι, χτυπημένο αυγό και ψίχουλα ψωμιού (παραδοσιακά από λευκό ψωμί) και τηγανίζεται – σε βούτυρο ή λάδι μέχρι να αποκτήσει τραγανή, χρυσαφένια κρούστα.  Το αυθεντικό Wiener Schnitzel γίνεται αποκλειστικά με μοσχάρι. Αν χρησιμοποιείται χοιρινό ή κοτόπουλο, τότε τεχνικά λέγεται απλώς Schnitzel nach Wiener Art (σνίτσελ τύπου Βιέννης).

- Advertisement -

Πώς σερβίρεται

Συνήθως συνοδεύεται από λεμόνι (ένα κομμάτι πάνω από το σνίτσελ για άρωμα), πατάτες (τηγανητές, πατατοσαλάτα ή βραστές με μαϊντανό) και Lingonberry jam (γλυκόξινη μαρμελάδα από κράνα, πολύ διαδεδομένη στις γερμανόφωνες χώρες).

📍 Αντίστοιχα στην Ελβετία, παρότι δεν είναι αυθεντικό ελβετικό πιάτο, είναι πολύ διαδεδομένο και ιδιαίτερα αγαπητό και έχει καθιερωθεί ως παραδοσιακό πιάτο της χώρας. Στη Λουκέρνη, π.χ., το Wiener Schnitzel του Old Swiss House (παραδοσιακό πασίγνωστο εσταιτόριο της πόλης με ελβετική κουζίνα) είναι διάσημο γιατί το ετοιμάζουν δίπλα στο τραπέζι σου, σερβιρισμένο με βούτυρο clarified butter και παραδοσιακές γαρνιτούρες – γι αυτό άλλωστε είναι και πανάκριβο!

- Advertisement -

Στην Αυστρία, και ειδικά στη Βιέννη, το Wiener Schnitzel είναι σχεδόν ιεροτελεστία! Είναι το εθνικό πιάτο της χώρας και υπάρχει παντού — από τα παραδοσιακά Gasthäuser (ταβερνάκια) μέχρι και τα πιο εκλεπτυσμένα εστιατόρια.

Πώς το τρώνε οι Αυστριακοί:

Αυστηρά με μοσχάρι: Το αυθεντικό Wiener Schnitzel είναι μόνο από μοσχαρίσιο κρέας. Αν είναι από χοιρινό, πρέπει να το δηλώσεις ρητά (Schnitzel vom Schwein). Οι Αυστριακοί το προσέχουν αυτό πολύ.

- Advertisement -

Τηγανισμένο σε βούτυρο ή λίπος: Για να γίνει όπως πρέπει, το σνίτσελ τηγανίζεται σε clarified butter (γνωστό ως Butterschmalz) ή σε λίπος χήνας – κάτι που δίνει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση και ανάλαφρη υφή.

Σερβίρεται με απλά συνοδευτικά, όπως ανέφερα, δηλαδή πατατοσαλάτα με ξύδι και λάδι (Kartoffelsalat με γεύση ελαφρώς γλυκόξινη, χωρίς μαγιονέζα) ή  βραστές πατάτες με μαϊντανό ή τηγανητές πατάτες και πάντα με μια φέτα λεμόνι επάνω (την στύβουν ακριβώς πριν την πρώτη μπουκιά)

Συχνά με lingonberry μαρμελάδα (Preiselbeeren): Μια μικρή κουταλίτσα από γλυκόξινη μαρμελάδα κράνου στο πλάι. Δεν τη βάζουν πάνω στο σνίτσελ — απλώς βουτάνε μικρές μπουκιές για να «κόψει» τη λιπαρότητα και να αναδείξει τις γεύσεις.

Όχι σάλτσες ή επιπλέον υλικά: Οι Αυστριακοί το κρατούν απλό. Δεν βάζουν σάλτσες (όπως μανιταριών ή κρέμας), γιατί θεωρούν ότι αλλοιώνεται η λεπτή γεύση της τραγανής κρούστας.

Tips

  • Το σνίτσελ πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το πιάτο και πολύ λεπτό – σχεδόν να «κυματίζει» στην άκρη.
  • Το τρώνε με μαχαιροπίρουνο, αλλά είναι γρήγορο φαγητό και σερβίρεται και σε πιο casual πλαίσια.
Βιεννέζικο σνίτσελ
vecteezy.com

Παράδοση του πιάτου

Το Wiener Schnitzel, πέρα από αγαπημένο πιάτο, είναι και κομμάτι της αυστριακής πολιτιστικής ταυτότητας, με μια ιστορία που μπλέκει θρύλους, πολιτική και… μαγειρική παράδοση αιώνων.

Προέλευση (ίσως όχι τόσο βιεννέζικη…)
Παρότι είναι συνυφασμένο με τη Βιέννη, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρίζες του πιάτου ξεκινούν από τη βόρεια Ιταλία. Συγκεκριμένα, πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι το Wiener Schnitzel είναι απόγονος του ιταλικού cotoletta alla milanese — ένα παρόμοιο πιάτο από μοσχάρι, παναρισμένο και τηγανισμένο. Σύμφωνα με έναν γνωστό μύθο, το πιάτο έφτασε στην Αυστρία όταν ο στρατηγός Joseph Radetzky επέστρεψε από εκστρατεία στη Λομβαρδία το 1857 και ανέφερε τη συνταγή στον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ. Ωστόσο, η ιστορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά και θεωρείται από πολλούς μάλλον ρομαντικοποιημένος θρύλος.

🇦🇹 Καθιέρωση στην Αυστρία
Το πιάτο γρήγορα ενσωματώθηκε στην αυστριακή κουζίνα, με την προσθήκη κάποιων διαφοροποιήσεων: Το πανάρισμα έγινε πιο τραγανό και αφράτο, με ειδική τεχνική που του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική “φουσκωτή” υφή. Χρησιμοποιείται μόνο μοσχαρίσιο κρέας, λεπτοκομμένο και “χτυπημένο” ώστε να γίνει απαλό και μαλακό.

Μέσα στον 20ό αιώνα, το Wiener Schnitzel έγινε τόσο δημοφιλές, που θεωρείται σύμβολο της βιεννέζικης κουζίνας — και σήμερα προστατεύεται με νομοθεσία στην Αυστρία: για να φέρει αυτό το όνομα, πρέπει να είναι από μοσχάρι. Είναι από τα λίγα πιάτα που καταναλώνονται σε κάθε κοινωνικό πλαίσιο, από τα κυριακάτικα γεύματα οικογενειών μέχρι τα μενού πολυτελών εστιατορίων.

Στη Βιέννη υπάρχει άτυπος “διαγωνισμός” για το ποιο εστιατόριο σερβίρει το καλύτερο σνίτσελ, με φανατικό κοινό και πολλούς τουρίστες να ταξιδεύουν για να το δοκιμάσουν.

Συνοδεύεται πάντα από παραδοσιακές γαρνιτούρες, χωρίς περιττά “μοντέρνα” στοιχεία – δείχνοντας με αυτό τον τρόπο μια μορφή σεβασμού στην παράδοση.

Τι συμβολίζει το Wiener Schnitzel;
Είναι κάτι παραπάνω από φαγητό — είναι σύμβολο ταυτότητας, νοσταλγίας και γαστρονομικής απλότητας. Συνδυάζει την αυστηρότητα της αυστριακής παράδοσης με τη χαρά της απόλαυσης.

Πού θα φας στη Βιέννη το καλύτερο viennese schnitzel

Αν βρείθτε στη Βιέννη είναι σίγουρο ότι πρέπει να δοκιμάσετε το βιεννέζικο σνίτσελ. Ωστόσο αν και υπάρχουν αμέτρητα μέρη να το βρείτε στην πόλη, καλό είναι να το δοκιμάσετε στην πιο αυθεντική και καλύτερη εκδοχής του, σε φημισμένα εστιατόρια όπως τα παρακάτω, που βρίσκονται στο κέντρο της Βιέννης και είναι δημοφιλή, οπότε συνιστάται να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων.

Figlmüller – Το Σπίτι του Schnitzel

Ιδρύθηκε το 1905 και θεωρείται το πιο διάσημο στέκι για σνίτσελ στην πόλη. Το σνίτσελ τους είναι τόσο μεγάλο που ξεχειλίζει από το πιάτο, με λεπτή, τραγανή κρούστα. ​

📍 Wollzeile 5, 1010 Βιέννη

🕰️ Καθημερινά 11:30–22:30

💶 Τιμή: ~25–30 €

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Die Heimat des Schnitzels (@figlmueller)

Meissl & Schadn

Ένα εστιατόριο με ανοιχτή κουζίνα όπου μπορείς να δεις το σνίτσελ να ετοιμάζεται μπροστά σου. Σερβίρεται με όλες τις παραδοσιακές γαρνιτούρες και συνοδεύεται από κλασική μουσική και αυθεντική βιεννέζικη ατμόσφαιρα. ​

📍 Schubertring 10–12, 1010 Βιέννη

🕰️ Καθημερινά 11:30–23:00

💶 Τιμή: ~30–35 €

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Meissl & Schadn – Restaurant (@meisslundschadn)

Oswald & Kalb

Ένα παραδοσιακό “Beisl” με ξύλινη επένδυση, ζεστή ατμόσφαιρα και παραδοσιακή βιεννέζικη κουζίνα. Το σνίτσελ τους είναι από μοσχαρίσιο κρέας, παναρισμένο με ψίχουλα από Kaiser roll, και συνοδεύεται από εξαιρετική λίστα αυστριακών κρασιών. ​

📍 Bäckerstraße 14, 1010 Βιέννη

🕰️ Τετ–Κυρ 18:00–23:00

💶 Τιμή: ~28–32 €

 Plachuttas Gasthaus zur Oper

Γνωστό για το “Tafelspitz”, αλλά και το σνίτσελ τους είναι εξαιρετικό, με λεπτό μοσχαρίσιο κρέας και τραγανή κρούστα. Το περιβάλλον είναι κομψό και φιλόξενο, ιδανικό για μια αυθεντική βιεννέζικη γαστρονομική εμπειρία. ​

📍 Walfischgasse 5–7, 1010 Βιέννη

🕰️ Καθημερινά 11:30–00:00

💶 Τιμή: ~30–35 €

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Plachutta Restaurants Wien (@plachuttarestaurants)


Το Wiener Schnitzel είναι εντυπωσιακά απλό στην εκτέλεση, αλλά απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια για να πετύχει τη σωστή υφή και γεύση αν θέλετε να το φτιάξετε σπίτι. Βρήκα μια αυθεντική αυστριακή συνταγή, όπως  στα παραδοσιακά Gasthäuser της Βιέννης! Καλή επιτυχία & καλή απόλαυση!

ΣΥΝΤΑΓΗ

🥩 Wiener Schnitzel – Η Αυθεντική Συνταγή

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 4 φέτες μοσχαρίσιο κρέας (από σπάλα ή μπούτι, πάχους περίπου 1 εκ.)
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 2 φλ. τριμμένη φρυγανιά (ιδανικά ψίχουλα από ξερό λευκό ψωμί, όχι πακέτου)
  • Βούτυρο κλαριφιέ (ή λίπος χήνας ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα – χρειάζεσαι μπόλικο για βαθύ τηγάνισμα)
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες

Εκτέλεση:

Προετοιμασία κρέατος: Τοποθετούμε τις φέτες ανάμεσα σε 2 φύλλα μεμβράνης και τις χτυπάμε με το σφυρί του κρέατος μέχρι να γίνουν πολύ λεπτές (περίπου 4–5 χιλιοστά). Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.

Πανάρισμα (το μυστικό!): Τις περνάμε διαδοχικά σε:

  • Αλεύρι → τινάζουμε το περίσσιο
  • Αυγό → να καλύπτει καλά
  • Φρυγανιά → μην την πιέσετε! Το σνίτσελ πρέπει να «πιάσει» ελαφρώς την τριμμένη φρυγανιά, όχι να κολλήσει. Αυτό επιτρέπει στην κρούστα να γίνει αφράτη και «να φουσκώσει».

Τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε αρκετό βούτυρο κλαριφιέ (ή ηλιέλαιο) σε μεγάλο τηγάνι. Το σνίτσελ πρέπει να «κολυμπάει» στο λίπος. Τηγανίζουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία 2–3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Κουνάμε ελαφρά το τηγάνι μερικές φορές για να δημιουργήσουμε αυτή τη χαρακτηριστική “φουσκωτή” κρούστα. Μετά το τηγάνισμα, τοποθετούμε το σνίτσελ σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει.

Σερβίρισμα:

  • Με πατατοσαλάτα βιεννέζικου τύπου (με ξύδι και λάδι)
  • Ή με τηγανητές πατάτες ή πατάτες με μαϊντανό\=
  • Φέτα λεμόνι επάνω, για το άρωμα
  • (Προαιρετικά) Λίγη μαρμελάδα από κράνα (Preiselbeeren)

Tips για επιτυχία:

  • Το πανάρισμα γίνεται λίγο πριν το τηγάνισμα – όχι νωρίτερα.
  • Το κρέας πρέπει να είναι πολύ λεπτό και ομοιόμορφα κομμένο.
  • Μην το σκεπάζεις μετά το τηγάνισμα – θέλουμε να διατηρηθεί τραγανό.
Βιεννέζικο σνίτσελ
unsplash.com

Και επειδή αναφέραμε την πατατοσαλάτα που παραδοσιακά συνοδεύει το βιεννέζικο σνίτσελ, βρήκα μια ωραία συνταγή για αυθεντική πατατοσαλάτα βιεννέζικου τύπου που μπορείς να φτιάξεις εύκολα σπίτι!

Πατατοσαλάτα Βιεννέζικου τύπου (Wiener Erdäpfelsalat)

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 800 γρ. κίτρινες πατάτες (τύπου waxy, να μη λιώνουν)
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή κρέατος (σπιτικός ή κύβος)
  • 3 κ.σ. λευκό ξύδι (ιδανικά μηλόξιδο ή λευκό κρασιού)
  • 3–4 κ.σ. ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα ήπια (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1–2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός (ή σχοινόπρασο, προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20–25’). Μην τις παραβράσετε. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τις καθαρίζουμε. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες, ιδανικά ροδέλες 3-5 χιλιοστά.

Φτιάχνουμε τη μαρινάδα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ζεστό ζωμό, το ξύδι, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα (αν βάλουμε), αλάτι, πιπέρι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε τις πατάτες μέσα όσο είναι ακόμα χλιαρές για να απορροφήσουν τα υγρά.

Προσθέτουμε το λάδι στο τέλος και ανακατεύουμε απαλά. Αν η σαλάτα δείχνει στεγνή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό.

Την «αφήνουμε να σταθεί»: Αφήστε τη τουλάχιστον 30’ σε θερμοκρασία δωματίου για να ενωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρισμα:

  • Η πατατοσαλάτα σερβίρεται χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πασπάλισε με φρέσκο μαϊντανό ή σχοινόπρασο λίγο πριν το σερβίρισμα.

💡 Bonus tip: Πολλοί Αυστριακοί προσθέτουν και 1 κουταλιά από τη μαρμελάδα Preiselbeeren στο πλάι του πιάτου μαζί με το Schnitzel και την πατατοσαλάτα για την απόλυτη αρμονία γλυκού–ξινού!

Πατατοσαλάτα
vecteezy.com.

Δείτε επίσης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω. Γι αυτό δημιούργησα το katwalks.gr... είναι το μέρος που μπορώ να μοιράζομαι εμπειρίες, να γράφω για όσα με ενδιαφέρουν, για αυτά που μαθαίνω, γι αυτά που αναζητάω... και ξέρω ότι πολλοί ακόμα μπορεί να έχουν τις ίδιες «ταξιδιωτικές ανησυχίες» με εμένα!