Αγγλικό πρωινό

«Εnglish breakfast»: Το παραδοσιακό αγγλικό πρωινό και πώς να το φτιάξετε τέλεια

Κατερίνα Ρίγκου

Το English breakfast (Αγγλικό πρωινό), γνωστό και ως “full English breakfast”, είναι ένα παραδοσιακό και χορταστικό γεύμα που σερβίρεται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Περιλαμβάνει διάφορα μαγειρεμένα εδέσματα και είναι γνωστό για την ποικιλία και την αφθονία του.

Αγγλικό πρωινό

Τι περιλαμβάνει το English Breakfast

Παραδοσιακά περιλαμβάνει:

- Advertisement -
  • Αυγά (τηγανητά, ποσέ ή ομελέτα)
  • Λουκάνικα (συνήθως αγγλικού τύπου)
  • Μπέικον (πιο χοντροκομμένο απ’ ό,τι το αμερικανικό)
  • Φασόλια φούρνου (baked beans, σε σάλτσα ντομάτας)
  • Ντομάτες ψητές ή τηγανητές
  • Μανιτάρια σοταρισμένα
  • Ψωμί ή τοστ (με βούτυρο, μαρμελάδα ή και τηγανητό)
  • Black pudding (είδος λουκάνικου από αίμα και βρώμη – όχι πάντα)
  • Hash browns (πατατοτηγανίτες – πιο κοινό σε σύγχρονες εκδοχές)

 

Συχνά συνοδεύεται από:

  • Τσάι ή καφέ
  • Χυμό πορτοκάλι

 

- Advertisement -

Εναλλακτικές:

  • Full Irish breakfast: Παρόμοιο, με μικρές διαφορές, όπως η προσθήκη white pudding.
  • Scottish breakfast: Μπορεί να περιλαμβάνει haggis ή tattie scones.

 

Είναι ένα πλούσιο γεύμα που τρώγεται κυρίως τα Σαββατοκύριακα ή σε ξενοδοχεία και B&B. Στην καθημερινότητα, οι περισσότεροι Βρετανοί επιλέγουν κάτι πιο ελαφρύ.

- Advertisement -

 

Αγγλικό πρωινό
English breakfast on a plate, highlighting the golden yolk of the fried egg, crispy bacon, and juicy sausage, with a side of grilled tomato and mushrooms.

Ιστορική προέλευση  & Παράδοση

 

Η παράδοση και η ιστορία του English breakfast είναι πλούσια και συνδέεται στενά με την αγγλική κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη, ιδιαίτερα από την εποχή της Βικτωριανής Αγγλίας και έπειτα. Τα πολύ πλούσια πρωινά ξεκίνησαν από την αγγλική αριστοκρατία τον Μεσαίωνα. Οι γαιοκτήμονες και οι ευγενείς προσέφεραν εκλεκτά γεύματα στους φιλοξενούμενους, συνήθως πριν από το κυνήγι ή κάποια άλλη σημαντική δραστηριότητα.Το πρωινό ήταν δείγμα φιλοξενίας, κοινωνικού κύρους και ευημερίας.

Έπειτα κατά τη βικτωριανή εποχή (19ος αιώνας), η Βικτωριανή μεσαία τάξη υιοθέτησε την πρακτική του πλούσιου πρωινού για να δείξει την κοινωνική της άνοδο. Οι Βικτωριανοί ήταν λάτρεις της τελετουργίας και του πρωτοκόλλου στο φαγητό. Τότε διαμορφώθηκε μια πιο δομημένη εκδοχή του English breakfast, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Τον 20ό αιώνα – τον αιώνα της βιομηχανικής επανάστασης-  το English breakfast έγινε το «καύσιμο» της εργατικής τάξης. Οι εργάτες χρειάζονταν ένα δυνατό γεύμα πριν από πολλές ώρες χειρωνακτικής εργασίας. Άρχισε να σερβίρεται ευρέως σε παμπ, καφενεία και σπίτια. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω οικονομικών δυσκολιών, μειώθηκε η δημοτικότητά του στην καθημερινότητα.


 

Πολιτιστική σημασία

 

Είναι ένα σύμβολο βρετανικής ταυτότητας, όπως το afternoon tea. Θεωρείται εθνική κληρονομιά και πολλές περιοχές έχουν τη δική τους εκδοχή. Σερβίρεται ακόμα σε ξενοδοχεία, B&Bs, pubs και τουριστικά καταλύματα ως «Full English». Σήμερα αν και δεν είναι συνηθισμένο καθημερινό γεύμα, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο σε brunch ή Σαββατιάτικο πρωινό. Επίσης, σήμερα πολλοί το προσαρμόζουν σε πιο υγιεινές εκδοχές (λιγότερο τηγανητό, χορτοφαγικό ή vegan). Υπάρχουν πλέον και εκδοχές όπως το Full Vegan Breakfast ή το Full Scottish/Irish Breakfast. Το English breakfast δεν το τρώνε καθημερινά πλέον οι Βρετανοί.

 

Αγγλικό πρωινό
An indulgent English breakfast featuring crispy hash browns, fluffy scrambled eggs, and grilled bacon, served with a side of buttered toast and a dollop of ketchup.

Τι ισχύει στη σύγχρονη Μ. Βρετανία

 

Καθημερινό πρωινό (συνήθως):

Οι Βρετανοί, στην καθημερινότητά τους, προτιμούν πιο απλά και γρήγορα πρωινά, όπως:

  • Δημητριακά με γάλα
  • Τοστ με βούτυρο ή μαρμελάδα
  • Μπανάνα ή άλλο φρούτο
  • Τσάι ή καφές
  • Γκρανόλα, γιαούρτι ή κουάκερ (porridge)

Αυτό οφείλεται, προφανώς όπως και σε όλο τον κόσμο, στους γρήγορους ρυθμούς ζωής, στην στροφή και εστίαση των ανθρώπων στην υγιεινή διατροφή αλλά και στην καθημερινότητας της εργασίας που συνήθως ξεκινάει νωρίς το πρωί.

Πότε τρώνε English breakfast;

Το παραδοσιακό English breakfast καταναλώνεται κυρίως:

  • Τα Σαββατοκύριακα, όταν έχουν περισσότερο χρόνο
  • Σε brunch με φίλους ή οικογένεια
  • Σε ξενοδοχεία και B&Bs
  • Καμιά φορά σε παμπ, ειδικά ως “all-day breakfast”
  • Σε ειδικές περιστάσεις ή διακοπές

 

Παραμένει ωστόσο πάντα “σύμβολο”: Αν και όχι καθημερινή συνήθεια, παραμένει αγαπημένο κομμάτι της βρετανικής κουλτούρας και πολλοί το θεωρούν «το καλύτερο πρωινό στον κόσμο» — ακριβώς επειδή είναι πλούσιο, παραδοσιακό και νοσταλγικό.

Αγγλικό πρωινό


Γιατί έγινε δημοφιλές παγκοσμίως;

 

1.  Η παγκόσμια επιρροή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας: Κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου, η Βρετανία είχε παρουσία σε πολλά μέρη του κόσμου (Ινδία, Καραϊβική, Αφρική, Αυστραλία κ.ά.). Οι βρετανικές συνήθειες, όπως το English breakfast, εξαπλώθηκαν μέσω στρατιωτών, αποίκων και εμπόρων.

2. Ο τουρισμός και τα B&Bs: Το παραδοσιακό English breakfast έγινε σήμα κατατεθέν των αγγλικών B&B (bed & breakfast). Τουρίστες που το δοκίμαζαν στην Αγγλία, το αναζητούσαν μετά σε άλλες χώρες ή το έπαιρναν ως ιδέα για brunch.

3. Η μόδα του “brunch”: Από τη δεκαετία του 2000 και μετά, η παγκόσμια άνοδος του brunch το έκανε ξανά επίκαιρο. Το English breakfast είναι ιδανικό για brunch: χορταστικό, πλούσιο, εύκολο να σερβιριστεί σε πιατέλα.

4. Pop culture – Ταινίες, σειρές, social media: Πολλές ταινίες, σειρές ή ταξιδιωτικά vlogs δείχνουν το English breakfast ως κάτι αυθεντικό και “comforting”. Instagram, TikTok και YouTube βοήθησαν στην αισθητική και νοσταλγική εξάπλωση του.

5. Είναι “γεύμα εμπειρίας”: Δεν είναι απλώς φαγητό, είναι τελετουργία: πολλά μικρά εδέσματα, διαφορετικές γεύσεις, μεγάλη ποικιλία. Προσφέρει αίσθηση αφθονίας και φροντίδας, κάτι που πολλοί αγαπούν.

6.  Προσαρμόζεται εύκολα: Υπάρχουν πολλές εκδοχές: Vegan, Vegetarian, Gluten-free, πιο γκουρμέ, πιο light κ.α. Έτσι, μπορεί να το απολαύσει  οποιοσδήποτε, σχεδόν όπου κι αν βρίσκεται.

Αγγλικό πρωινό

Συνταγή

*για αυθεντικό English Breakfast (για 2 άτομα)

 

Εδώ θα δείτε μια παραδοσιακή, αυθεντική συνταγή για English breakfast, όπως θα τη σέρβιραν σε ένα αγγλικό σπίτι ή B&B. Είναι χορταστική, γευστική και ιδανική για το Σαββατοκύριακο!

 

 Υλικά

 

  • 4 φέτες μπέικον αγγλικού τύπου
  • 4 λουκάνικα (ιδανικά pork sausages, τύπου Cumberland)
  • 2 μέτρια αυγά
  • 200 γρ. baked beans (κονσέρβα, σε σάλτσα ντομάτας)
  • 2 φέτες μαύρο pudding (αν θες αυθεντικότητα – προαιρετικό)
  • 4 φέτες ψωμί για τοστ ή ψωμί χωριάτικο
  • 4-6 μανιτάρια, κομμένα στη μέση
  • 1-2 ντομάτες, κομμένες στη μέση
  • Βούτυρο ή ελαιόλαδο για ψήσιμο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Προαιρετικά: hash browns, πατάτες, τσάι ή καφές για σερβίρισμα

Εκτέλεση

 

1. Μαγείρεψε τα λουκάνικα και το μπέικον: Σε μέτρια φωτιά, σε μεγάλο τηγάνι ή στο φούρνο. Γύριζέ τα συχνά μέχρι να ροδίσουν καλά και να μαγειρευτούν (10–15 λεπτά).

2. Μαγείρεψε τα μανιτάρια και τις ντομάτες: Πρόσθεσε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι. Σοτάρισε πρώτα τα μανιτάρια για 5–7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Πρόσθεσε τις ντομάτες κομμένες στα δύο, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Ψήσε για 3–5 λεπτά.

3. Ζέστανε τα baked beans: Σε μικρό κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων, σε μέτρια θερμοκρασία.

4. Τηγάνισε τα αυγά: Στο ίδιο ή καθαρό τηγάνι, με λίγο βούτυρο ή λάδι, τηγάνισε τα αυγά με τον κρόκο μελάτο ή όπως τα προτιμάς.

5. Ψήσε το ψωμί: Τοστ ή τηγανητό σε λίγο βούτυρο για πιο πλούσια γεύση.

6. Προαιρετικό: Black pudding Αν έχεις, ψήστο για 2–3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.


Σερβίρισμα

 

Στρώσε όλα τα υλικά σε μεγάλο πιάτο: λουκάνικα, μπέικον, αυγά, μανιτάρια, ντομάτες, beans, ψωμί. Συνοδεύεται ιδανικά με μαύρο τσάι ή καφέ φίλτρου.

Αγγλικό πρωινό


Vegan English Breakfast (για 2 άτομα)

 

Εδώ είναι και μια πλήρης vegan εκδοχή του English breakfast — χωρίς ζωικά προϊόντα, αλλά με την ίδια γεύση, ποικιλία και γεύμα γεμάτο αίσθηση. Είναι ιδανικό για brunch ή πρωινό Σαββατοκύριακου.

 

Υλικά:

 

  • 2 vegan λουκάνικα (π.χ. με βάση σόγια, seitan ή φακές)
  • 200 γρ. baked beans (κονσέρβα – βεβαιώσου ότι δεν έχουν ζωικό λίπος)
  • 4-6 μανιτάρια, κομμένα στη μέση
  • 1-2 ντομάτες, κομμένες στα δύο
  • 200 γρ. tofu (σφιχτό), θρυμματισμένο για “scrambled tofu”
  • 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή ψωμί του τοστ
  • Ελαιόλαδο ή vegan βούτυρο
  • Μαύρο αλάτι (kala namak) – για “αυγουλένια” γεύση στο tofu
  • Κουρκουμάς, πάπρικα, πιπέρι (για το tofu)
  • Σπανάκι φρέσκο (προαιρετικά)
  • Hash browns (προαιρετικά – αν τα θες πιο παραδοσιακά)

 Εκτέλεση:

 

1. Ψήσε τα vegan λουκάνικα: Σε τηγάνι ή στο φούρνο, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Συνήθως χρειάζονται 7–10 λεπτά.

2. Σόταρε τα μανιτάρια και τις ντομάτες: Σε λίγο ελαιόλαδο, ρίξε τα μανιτάρια πρώτα, 5–6 λεπτά. Πρόσθεσε τις ντομάτες, κομμένες πλευρές προς τα κάτω, και σόταρε 3–4 λεπτά ακόμα. Ρίξε λίγο αλάτι και πιπέρι.

3. Scrambled tofu (“αυγά”): Θρυμμάτισε το tofu με τα χέρια ή πιρούνι. Σόταρέ το σε τηγάνι με ελαιόλαδο. Πρόσθεσε: ½ κ.γ. κουρκουμά, ½ κ.γ. πάπρικα, λίγο μαύρο αλάτι (ή κανονικό αν δεν έχεις) και πιπέρι. Μαγείρεψε 5–7 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

4. Ζέστανε τα baked beans: Σε κατσαρολάκι ή μικροκυμάτων, μέχρι να ζεσταθούν καλά.

5. Φρυγάνισε το ψωμί: Σε τοστιέρα ή αντικολλητικό τηγάνι. Αν θες, άλειψέ το με vegan βούτυρο.

6. (Προαιρετικά): Σόταρε λίγο σπανάκι με σκόρδο για έξτρα φρεσκάδα.


Σερβίρισμα

 

Σε μεγάλο πιάτο βάλε τα scrambled tofu, vegan λουκάνικα, baked beans, μανιτάρια, ντομάτες, φρυγανισμένο ψωμί, και αν έχεις, hash browns ή σπανάκι. Συνοδεύεται ιδανικά με μαύρο καφέ ή τσάι χωρίς γάλα ή με φυτικό γάλα (π.χ. βρώμης ή σόγιας).


Έξτρα tips:

  • Μπορείς να προσθέσεις avocado σε φέτες ή vegan τυρί.
  • Αν θες κάτι τραγανό, φτιάξε vegan μπέικον με tempeh ή καπνιστό tofu.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω. Γι αυτό δημιούργησα το katwalks.gr... είναι το μέρος που μπορώ να μοιράζομαι εμπειρίες, να γράφω για όσα με ενδιαφέρουν, για αυτά που μαθαίνω, γι αυτά που αναζητάω... και ξέρω ότι πολλοί ακόμα μπορεί να έχουν τις ίδιες «ταξιδιωτικές ανησυχίες» με εμένα!