sushi chef

Οδηγός για σούσι

Κατερίνα Ρίγκου
photo: unsplash.com

Η ιαπωνική κουζίνα είναι ένα παγκόσμιο γαστρονομικό trend. Όπου και να ταξιδέψεις στον κόσμο θα βρεις ιαπωνικά εστιατόρια και περισσότερο σούσι -ακόμα και σε μενού εστιατορίων που δεν είναι ιαπωνικά ή ουτε καν ασιάτικα! Εδώ και αρκετά χρόνια και στην Ελλάδα έχει κάνει αισθητή τη παρουσιά της η ιαπωνική κουζίνα και μάλιστα με εξαιρετικά εστιατόρια.  Αυτό όμως που έκανε το σούσι πιο γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό είναι τα μαγαζιά street food sushi που πλέον είναι πολλά και κυρίως στην Αθήνα και έχουν συστήσει τη βασική ιαπωνική κουζίνα που μπορεί να απολαύσει κάποιος σε οικονομικές τιμές.

ιαπωνική κουζίνα - sushi

Μπορεί τώρα πια όλοι λίγο πολύ να είμαστε familiar με το σούσι αλλά εκτός από τα maki και τα nigiri υπάρχουν πολλά ακόμα! Eδώ θα δείτε τον απόλυτο οδηγό sushi, ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα ιαπωνικό εστιατόριο, ή ακόμα καλύτερα στην… Ιαπωνία να ξέρετε τι είναι τι!

- Advertisement -

Γνωρίστε τα διάφορα είδη σούσι, ώστε να μπορείτε να παραγγείλετε σαν ντόπιοι!

Αναμφισβήτητα το πιο υγιεινό γρήγορο φαγητό, το σούσι προϋπήρχε του όλου κινήματος των ωμών τροφίμων που είναι τόσο στη μόδα σήμερα. Ενώ έχει γίνει πλέον παγκόσμια επιτυχία, το σούσι εξακολουθεί να είναι συνώνυμο της Ιαπωνίας και το Τόκιο είναι η νόμιμη γενέτειρά του. Αλλά το σούσι που γνωρίζουμε σήμερα – φρέσκο, καθαρό και νόστιμο όλα σε μια μπουκιά – δεν ξεκίνησε έτσι. Στην πραγματικότητα, παλιά , το σούσι αναφερόταν σε ψάρια που ζυμώθηκαν σε ρύζι και αλάτι (μια παραλλαγή αυτού υπάρχει ακόμα και σήμερα, γνωστή ως narezushi).

ιαπωνική κουζίνα - sushi

Ο εκσυγχρονισμός μεγάλης κλίμακας του Τόκιο, ή Έντο όπως ονομαζόταν τότε, ξεκίνησε το 1600 και μαζί η εξέλιξη του σούσι. Οι πολυάσχολοι αστοί απαιτούσαν γρήγορο και εύκολο φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε εν κινήσει και ένα πιάτο ωμό ψάρι με ρύζι σε μια μπουκιά ταίριαζε σε αυτό. Επιπλέον, η μεταγενέστερη εφεύρεση της ψύξης και του ξιδιού σήμαινε ότι τα ψάρια μπορούσαν να διατηρηθούν φρέσκα, ενώ το τελευταίο πρόσθεσε γεύση στο ρύζι. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο γρήγορο φαγητό στον κόσμο.

- Advertisement -

ιαπωνική κουζίνα - sushi

Το σούσι συνεχίζει να εξελίσσεται και σήμερα θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις και στυλ, κυρίως στη γενέτειρά του, το Τόκιο αλλά πριν πάτε στην ιαπωνική -πρωτεύουσα για σούσι, γνωρίστε τους διαφορετικούς τύπους αυτής της κουζίνας, ώστε να μπορείτε να παραγγείλετε σαν ντόπιοι!

1.Nigiri

Το σούσι στην απλούστερη μορφή του: μια φέτα (συνήθως ωμό) ψάρι πάνω σε ρύζι, διαμορφωμένο στο χέρι. Μερικά από τα πιο δημοφιλή neta (toppings) περιλαμβάνουν τον τόνο (maguro αν θέλετε απλώς τόνο, otoro αν θέλετε με πλήρη λιπαρά), yellowtail (buri), γαρίδες (ebi) και καλαμάρια (ika).

- Advertisement -
ιαπωνική κουζίνα - sushi
pexels.com

2.Maki

Το άλλο sushi big-hitter: φύλλα από φύκια nori τυλιγμένα (maki) γύρω από το ρύζι και μια γέμιση. Δημοφιλείς γεμίσεις είναι το αγγούρι (kappamaki) και ο τόνος (tekamaki). Ένα ρολό μάκι από μέσα προς τα έξω είναι γνωστό ως «ουραμάκι». Tο πιο γνωστό inside-out είναι το (μη ιαπωνικό) California roll  το οποίο εμπνεύστηκε ένας Ιάπωνας sushi chef, ο οποίος όταν άνοιξε το δικό του μαγαζί στην Καλιφόρνια και θέλησε να συστήσει το sushi στους διστακτικούς με το φύκι μέχρι τότε Αμερικανούς. Οπότε εμπνέυστηκε το “καμουφλαρισμένο” california roll το οποίο πλέον είναι και από τα πιο γνωστά rolls.

ιαπωνική κουζίνα - sushi
unsplash.com

3.Gunkan

Χρησιμοποιώντας την ίδια λέξη με το «θωρηκτό», αυτό το κομμάτι είναι παρόμοιο με το maki καθώς έχει φύκια και γέμιση, αλλά η γέμιση είναι μια επικάλυψη εδώ, με τα συστατικά να προεξέχουν από ένα περίβλημα nori. Τα συστατικά όπως το αυγοτάραχο σολομού (ikura), οι σαλάτες ή άλλα θαλασσινά είναι πιο κοινά.

ιαπωνική κουζίνα - sushi
pexels.com

4.Temaki

Κυριολεκτικά «hand-maki», αναφέρεται συχνά ως ρολό σούσι. Σε σχήμα κώνου και τυλιγμένο με φύλλο nori, τείνουν να έχουν περισσότερες γεμίσεις και υφές από το μέσο makizushi , όπως ο σολομός με αγγούρι.

ιαπωνική κουζίνα - sushi
pixabay.com

5.  Inari

Αυτό το πιτάκι με γλυκό τόφου είναι γεμάτο με καρυκευμένο ρύζι. Είναι μια δημοφιλής επιλογή ως συνοδευτικό με udon ή soba, αλλά μπορεί επίσης να το βρεις μόνο του σε φθηνότερα εστιατόρια σούσι και stands.

ιαπωνική κουζίνα - sushi
pixabay.com

6. Chirashi

Γνωστό και ως barachirashi-zushi (σκόρπιο σούσι). Συνήθως σερβίρεται σε ένα μπολ, το chirashi ολοκληρώνεται με φέτες ή κομμάτια αυγού, αγγουριού, nori, αυγοτάραχου και, φυσικά, μερικά από τα ψάρια  ημέρας.

ιαπωνική κουζίνα - sushi

7.Temari

Αυτές οι μικρές μπάλες είναι ουσιαστικά μικρότερες εκδοχές του nigiri, με την επικάλυψη να τυλίγεται γύρω από το ρύζι αντί να τοποθετείται απλώς από πάνω. Είναι περισσότερο ένα σπιτικό σούσι, αν και μπορεί να βρεθεί και σε ορισμένα πολυτελή καταστήματα.

ιαπωνική κουζίνα - sushi
pixabay.com

8.Oshizushi

Μια σπεσιαλιτέ του Kansai, αυτό το «πρεσαριστό σούσι» συμπιέζεται κυριολεκτικά μαζί σε ένα καλούπι και στη συνέχεια κόβεται σε ορθογώνια κομμάτια. Στην Ιαπωνία συνηθίζεται ένα τέτοιο κουτί σούσι να δίνεται και ως δώρο. Είναι ιδιαίτερα ακριβό και θα βρείτε πολλά oshizushi φτιαγμένα με σκουμπρί.

9. Sasasushi

Παρόμοια με το oshizushi, το sasasushi πιέζεται επίσης, αλλά τυλίγεται σε ένα είδος φύλλου μπαμπού. Τα toppings είναι γενικά ψάρια, όπως ο σολομός αλλά και τα λαχανικά.

ιαπωνική κουζίνα - sushi
unsplash.com

 

Δείτε επίσης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω. Γι αυτό δημιούργησα το katwalks.gr... είναι το μέρος που μπορώ να μοιράζομαι εμπειρίες, να γράφω για όσα με ενδιαφέρουν, για αυτά που μαθαίνω, γι αυτά που αναζητάω... και ξέρω ότι πολλοί ακόμα μπορεί να έχουν τις ίδιες «ταξιδιωτικές ανησυχίες» με εμένα!