Η ιαπωνική κουζίνα είναι ένα παγκόσμιο γαστρονομικό trend. Όπου και να ταξιδέψεις στον κόσμο θα βρεις ιαπωνικά εστιατόρια και περισσότερο σούσι -ακόμα και σε μενού εστιατορίων που δεν είναι ιαπωνικά ή ουτε καν ασιάτικα! Εδώ και αρκετά χρόνια και στην Ελλάδα έχει κάνει αισθητή τη παρουσιά της η ιαπωνική κουζίνα και μάλιστα με εξαιρετικά εστιατόρια. Αυτό όμως που έκανε το σούσι πιο γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό είναι τα μαγαζιά street food sushi που πλέον είναι πολλά και κυρίως στην Αθήνα και έχουν συστήσει τη βασική ιαπωνική κουζίνα που μπορεί να απολαύσει κάποιος σε οικονομικές τιμές.

Μπορεί τώρα πια όλοι λίγο πολύ να είμαστε familiar με το σούσι αλλά εκτός από τα maki και τα nigiri υπάρχουν πολλά ακόμα! Eδώ θα δείτε τον απόλυτο οδηγό sushi, ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα ιαπωνικό εστιατόριο, ή ακόμα καλύτερα στην… Ιαπωνία να ξέρετε τι είναι τι!
Γνωρίστε τα διάφορα είδη σούσι, ώστε να μπορείτε να παραγγείλετε σαν ντόπιοι!
Αναμφισβήτητα το πιο υγιεινό γρήγορο φαγητό, το σούσι προϋπήρχε του όλου κινήματος των ωμών τροφίμων που είναι τόσο στη μόδα σήμερα. Ενώ έχει γίνει πλέον παγκόσμια επιτυχία, το σούσι εξακολουθεί να είναι συνώνυμο της Ιαπωνίας και το Τόκιο είναι η νόμιμη γενέτειρά του. Αλλά το σούσι που γνωρίζουμε σήμερα – φρέσκο, καθαρό και νόστιμο όλα σε μια μπουκιά – δεν ξεκίνησε έτσι. Στην πραγματικότητα, παλιά , το σούσι αναφερόταν σε ψάρια που ζυμώθηκαν σε ρύζι και αλάτι (μια παραλλαγή αυτού υπάρχει ακόμα και σήμερα, γνωστή ως narezushi).

Ο εκσυγχρονισμός μεγάλης κλίμακας του Τόκιο, ή Έντο όπως ονομαζόταν τότε, ξεκίνησε το 1600 και μαζί η εξέλιξη του σούσι. Οι πολυάσχολοι αστοί απαιτούσαν γρήγορο και εύκολο φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε εν κινήσει και ένα πιάτο ωμό ψάρι με ρύζι σε μια μπουκιά ταίριαζε σε αυτό. Επιπλέον, η μεταγενέστερη εφεύρεση της ψύξης και του ξιδιού σήμαινε ότι τα ψάρια μπορούσαν να διατηρηθούν φρέσκα, ενώ το τελευταίο πρόσθεσε γεύση στο ρύζι. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο γρήγορο φαγητό στον κόσμο.

Το σούσι συνεχίζει να εξελίσσεται και σήμερα θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις και στυλ, κυρίως στη γενέτειρά του, το Τόκιο αλλά πριν πάτε στην ιαπωνική -πρωτεύουσα για σούσι, γνωρίστε τους διαφορετικούς τύπους αυτής της κουζίνας, ώστε να μπορείτε να παραγγείλετε σαν ντόπιοι!
1.Nigiri
Το σούσι στην απλούστερη μορφή του: μια φέτα (συνήθως ωμό) ψάρι πάνω σε ρύζι, διαμορφωμένο στο χέρι. Μερικά από τα πιο δημοφιλή neta (toppings) περιλαμβάνουν τον τόνο (maguro αν θέλετε απλώς τόνο, otoro αν θέλετε με πλήρη λιπαρά), yellowtail (buri), γαρίδες (ebi) και καλαμάρια (ika).

2.Maki
Το άλλο sushi big-hitter: φύλλα από φύκια nori τυλιγμένα (maki) γύρω από το ρύζι και μια γέμιση. Δημοφιλείς γεμίσεις είναι το αγγούρι (kappamaki) και ο τόνος (tekamaki). Ένα ρολό μάκι από μέσα προς τα έξω είναι γνωστό ως «ουραμάκι». Tο πιο γνωστό inside-out είναι το (μη ιαπωνικό) California roll το οποίο εμπνεύστηκε ένας Ιάπωνας sushi chef, ο οποίος όταν άνοιξε το δικό του μαγαζί στην Καλιφόρνια και θέλησε να συστήσει το sushi στους διστακτικούς με το φύκι μέχρι τότε Αμερικανούς. Οπότε εμπνέυστηκε το “καμουφλαρισμένο” california roll το οποίο πλέον είναι και από τα πιο γνωστά rolls.

3.Gunkan
Χρησιμοποιώντας την ίδια λέξη με το «θωρηκτό», αυτό το κομμάτι είναι παρόμοιο με το maki καθώς έχει φύκια και γέμιση, αλλά η γέμιση είναι μια επικάλυψη εδώ, με τα συστατικά να προεξέχουν από ένα περίβλημα nori. Τα συστατικά όπως το αυγοτάραχο σολομού (ikura), οι σαλάτες ή άλλα θαλασσινά είναι πιο κοινά.

4.Temaki
Κυριολεκτικά «hand-maki», αναφέρεται συχνά ως ρολό σούσι. Σε σχήμα κώνου και τυλιγμένο με φύλλο nori, τείνουν να έχουν περισσότερες γεμίσεις και υφές από το μέσο makizushi , όπως ο σολομός με αγγούρι.

5. Inari
Αυτό το πιτάκι με γλυκό τόφου είναι γεμάτο με καρυκευμένο ρύζι. Είναι μια δημοφιλής επιλογή ως συνοδευτικό με udon ή soba, αλλά μπορεί επίσης να το βρεις μόνο του σε φθηνότερα εστιατόρια σούσι και stands.

6. Chirashi
Γνωστό και ως barachirashi-zushi (σκόρπιο σούσι). Συνήθως σερβίρεται σε ένα μπολ, το chirashi ολοκληρώνεται με φέτες ή κομμάτια αυγού, αγγουριού, nori, αυγοτάραχου και, φυσικά, μερικά από τα ψάρια ημέρας.

7.Temari
Αυτές οι μικρές μπάλες είναι ουσιαστικά μικρότερες εκδοχές του nigiri, με την επικάλυψη να τυλίγεται γύρω από το ρύζι αντί να τοποθετείται απλώς από πάνω. Είναι περισσότερο ένα σπιτικό σούσι, αν και μπορεί να βρεθεί και σε ορισμένα πολυτελή καταστήματα.

8.Oshizushi
Μια σπεσιαλιτέ του Kansai, αυτό το «πρεσαριστό σούσι» συμπιέζεται κυριολεκτικά μαζί σε ένα καλούπι και στη συνέχεια κόβεται σε ορθογώνια κομμάτια. Στην Ιαπωνία συνηθίζεται ένα τέτοιο κουτί σούσι να δίνεται και ως δώρο. Είναι ιδιαίτερα ακριβό και θα βρείτε πολλά oshizushi φτιαγμένα με σκουμπρί.
9. Sasasushi
Παρόμοια με το oshizushi, το sasasushi πιέζεται επίσης, αλλά τυλίγεται σε ένα είδος φύλλου μπαμπού. Τα toppings είναι γενικά ψάρια, όπως ο σολομός αλλά και τα λαχανικά.

Δείτε επίσης



