Το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από ανάγκη και διατροφή… είναι τρόπος ζωής, μέσο γιορτής και αγωγός ανταλλαγής ιστοριών και δημιουργίας συνδέσεων. Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να γίνεται πιο διασυνδεδεμένος, έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, να εξερευνήσουμε άλλες γαστρονομικές κουλτούρες και παραδόσεις και νέες γεύσεις. Ωστόσο αυτή η “γαστρονομική” σύνδεση του κόσμου έχει καταφέρει να βγάλει φαγητά, συνταγές και πιάτα πολύ πιο πέρα από τα σύνορα των χωρών τους και όχι μόνο να έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστα και δημοφιλή αλλά και εξαιρετικά αγαπημένα.
Εδώ θα δείτε μια λίστα με τα 10 πιο δημοφιλή -και νόστιμα- φαγητά στον κόσμο έτσι όπως τα έχει κατατάξει σε λίστα του ο παγκόσμιος χάρτης τροφίμων Taste Atlas. Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στα δέκα πιο δημοφιλή φαγητά στον κόσμο για να ανακαλύψουμε πώς και γιατί το καθένα κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές (και τη γεύση) εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο!
Μεγάλη παρουσία με πολλά πιάτα στη λίστα έχει η Ασία – λογικό εν μέρει αν αναλογιστούμε τη συνάφεια και τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ πολλών ασιατικών κουζίνων αλλά και του πληθυσμού της. Σε αυτό αν συνυπολογίσουμε ότι κάποια ασιατικά πιάτα είναι διαδεδομένα από άκρη σε άκρη του κόσμου (πχ σούσι.. ), θα μπορούσε να είναι μόνο ασιατικά πιάτα στη λίστα! Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ιταλία, μπορεί με μόνο ένα φαγητό, αλλά αυτό στην πρώτη θέση και φυσικά αναφέρομαι στην πίτσα!
1.Πίτσα – Ιταλία
Η πίτσα έχει κερδίσει δικαιωματικά τη θέση της ως το πιο αγαπημένο φαγητό στον κόσμο. Αυτή η ιταλική δημιουργία έχει γίνει βασικό πιάτο σε πολλές χώρες, με ατελείωτες παραλλαγές για κάθε γούστο. Είτε προτιμάτε λεπτή κρούστα είτε παχιά, κλασική Margherita ή πεπερόνι, η πίτσα έχει κάτι για όλους. Η προέλευσή της χρονολογείται από τη Νάπολη της Ιταλίας στα τέλη του 18ου αιώνα, όπου η πρώτη πίτσα επικαλύφθηκε με ντομάτα, τυρί μοτσαρέλα και βασιλικό, που αντιπροσωπεύουν τα χρώματα της ιταλικής σημαίας – κόμα και σήμερα πρόκειται για την πιο γνωστή πίτσα, τη ναπολιτάνα. Η πίτσα κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα στην Ιταλία και τελικά έκανε το ταξίδι της σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση!

2. Σούσι – Ιαπωνία
Το σούσι, η ιαπωνική λιχουδιά που ξεκίνησε ως γαστρονομική μόδα -εκτός Ιαπωνίας, έχει αιχμαλωτίσει τις καρδιές και τους ουρανίσκους των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με τον γευστικό συνδυασμό του. Το σούσι δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά είναι και μια υγιεινή επιλογή. Οι ρίζες του σούσι μπορούν να εντοπιστούν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου η πρώτη επανάληψη του σούσι δημιουργήθηκε με τη ζύμωση ψαριών και ρυζιού μαζί για τη διατήρηση των ψαριών. Με την πάροδο του χρόνου, το σούσι υπέστη αλλαγές, εξελίσσοντας στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, με ωμό ψάρι και ρύζι να σερβίρονται μαζί για να δημιουργήσουν ένα γαστρονομικό αριστούργημα.



3.Μπέργκερ – ΗΠΑ
Τα burger, ένα κλασικό αμερικάνικο φαγητό, έχει κατακλύσει τον κόσμο, μαγνητίζοντας τους γευστικούς κάλυκες με το ζουμερό μπιφτέκι, και όποια άλλα συστατικά, ανάμεσα σε δύο ψωμάκια. Αυτό το απλό αλλά λαχταριστό πιάτο έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Το σύγχρονο χάμπουργκερ προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ένα μπιφτέκι βόειου κρέατος τοποθετήθηκε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού. Σήμερα, τα burger αποτελούν ουσιαστικό μέρος της αμερικανικής κουζίνας αλλά μπορείτε να τα βρείτε παντού, από αλυσίδες φαστ φουντ μέχρι γκουρμέ εστιατόρια σε όλο τον κόσμο σε αμέτρητους συνδυασμούς.

4.Ράμεν – Ιαπωνία
Το ράμεν μια αλμυρή ιαπωνική σούπα με noodles, έχει γίνει ένα αγαπημένο πιάτο σε όλο τον κόσμο. Με μια ατελείωτη ποικιλία από γεύσεις ζωμού, γαρνιτούρες και τύπους νουντλς, το ράμεν μπορεί να προσαρμοστεί για να ικανοποιήσει κάθε γούστο. Αρχικά ένα κινέζικο πιάτο, το ramen εισήχθη στην Ιαπωνία από Κινέζους μετανάστες στις αρχές του 20ου αιώνα. Από τότε, το ramen έχει γίνει βασικό στοιχείο της ιαπωνικής κουζίνας και έχει κερδίσει δημοτικότητα σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

5.Τάκος – Μεξικό
Τα tacos, ένα νόστιμο μεξικάνικο πιάτο, που στην ουσία είναι τορτίγιες γεμισμένες με κρέας, τυρί, μαρούλι και διάφορες άλλες επικαλύψεις, δημιουργώντας ένα γρήγορο και χορταστικό γεύμα. Με ιστορία που χρονολογείται από αιώνες, τα tacos είναι ένα παραδοσιακό μεξικάνικο πιάτο που παρασκευάζεται από μικρές τορτίγιες γεμάτες με κρέας, λαχανικά και μπαχαρικά. Στις αρχές του 20ου αιώνα, τα tacos κέρδισαν δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και έκτοτε έχουν γίνει ένα αγαπημένο αγαπημένο μεταξύ των ανθρώπων παγκοσμίως, προσφέροντας μια απολαυστική έκρηξη γεύσεων σε κάθε μπουκιά.

6.Κρουασάν – Γαλλία
Τα Γαλλικά Κρουασάν είναι ένα αφράτο ταξίδι γεύσης! Αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα αρτοσκευάσματα παγκοσμίως και σύμβολο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Η χαρακτηριστική τους μορφή σε μισοφέγγαρο και η αφράτη υφή τους τα καθιστούν ανεπανάληπτα. Οι ρίζες του κρουασάν εντοπίζονται στην Αυστρία του 17ου αιώνα. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι εμπνεύστηκαν από τα τουρκικά κιφλί, τα οποία οι Αυστριακοί στρατιώτες γνώρισαν κατά την πολιορκία της Βιέννης. Με την πάροδο του χρόνου, τα κιφλί έφτασαν στη Γαλλία και εξελίχθηκαν στα κρουασάν που γνωρίζουμε σήμερα. Η ζύμη των κρουασάν είναι πολυστρωματική και βουτυρωμένη, δημιουργώντας την χαρακτηριστική τους αφράτη υφή και κάνοντάς τα ξεχωριστά.
Η διαδικασία του πλάσματος είναι εξαιρετικά σημαντική και απαιτεί δεξιοτεχνία. Η ζύμη ανοίγεται, απλώνεται βούτυρο και διπλώνεται επανειλημμένα, δημιουργώντας εκατοντάδες λεπτές στρώσεις ενώ το ψήσιμο γίνεται σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε το βούτυρο να λιώσει και οι στρώσεις να αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους.

7. Yakiniku (Γιακινίκου) – Ιαπωνία
Το Yakiniku είναι μια δημοφιλής ιαπωνική μέθοδος μαγειρέματος, η οποία κυριολεκτικά μεταφράζεται ως “ψημένο κρέας”. Είναι μια κοινωνική εμπειρία που περιλαμβάνει το ψήσιμο κομματιών κρέατος, θαλασσινών ή λαχανικών σε μια ειδική σχάρα που βρίσκεται στο κέντρο του τραπεζιού. Οι ρίζες του Yakiniku εντοπίζονται στην Κορέα, όπου μια παρόμοια μέθοδος μαγειρέματος ήταν δημοφιλής εδώ και αιώνες. Ωστόσο, οι Ιάπωνες το υιοθέτησαν και το τροποποίησαν για να ταιριάζει στις δικές τους γεύσεις και προτιμήσεις. Κάθε τραπεζάκι διαθέτει τη δική του σχάρα, επιτρέποντας στους καλεσμένους να μαγειρεύουν τα φαγητά τους σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις. Το μενού Yakiniku προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από κομμάτια κρέατος, όπως βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλο, καθώς και θαλασσινά και λαχανικά ενώ μια πληθώρα σαλτσών και καρυκευμάτων, όπως το gochujang (κορεατική πάστα πιπεριάς τσίλι), το ponzu (ιαπωνικό ξύδι) και το kosho (πιπέρι Sichuan), προσθέτουν γεύση και αρωματικές νότες στα ψητά. Το Yakiniku είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να περάσετε χρόνο με φίλους και οικογένεια, καθώς το μαγείρεμα και το φαγητό μαζί δημιουργεί μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα ενώ αποτελεί μια αυθεντική ιαπωνική γευστική εμπειρία.
Τι να περιμένετε σε ένα εστιατόριο Yakiniku;
-Το κέντρο του τραπεζιού θα καταλαμβάνει μια ειδική σχάρα, συνήθως από κάρβουνο ή αέριο.
-Θα σας παρουσιαστεί ένα μενού με μια ποικιλία από κομμάτια κρέατος, θαλασσινών και λαχανικών.
-Θα έχετε στη διάθεσή σας διάφορες σάλτσες και καρυκεύματα για να προσθέσετε γεύση στα ψητά σας.
-Συνήθως σερβίρονται ρύζι και σούπα για να συνοδεύσουν το κρέας.


8.Τορτίγια- Μεξικό
Η μεξικάνικη τορτίγια είναι ένα φαγητό που έχει κερδίσει μεγάλη δημοφιλία παγκοσμίως, και οι λόγοι για αυτήν την επιτυχία είναι πολλοί. Καταρχάς, η τορτίγια είναι εύκολη στην παρασκευή και την κατανάλωση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, καθώς αποτελεί τη βάση για δημοφιλή πιάτα όπως τα tacos, burritos, quesadillas και nachos. Η ευελιξία της τη καθιστά ιδανική για συνδυασμούς με διάφορα είδη κρεάτων, λαχανικών και σαλτσών, κάτι που την καθιστά αγαπητή σε πολλούς.
Η εξάπλωση της μεξικάνικης κουζίνας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στην αυξανόμενη δημοτικότητα της τορτίγια. Πολυάριθμα μεξικάνικα εστιατόρια και αλυσίδες έχουν επεκταθεί σε πολλές χώρες, προσφέροντας την τορτίγια σε διάφορες παραλλαγές και συνδυασμούς.
Επιπλέον, η τορτίγια μπορεί να παρασκευαστεί από καλαμπόκι ή αλεύρι, δίνοντας έτσι επιλογές για διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Η καλαμποκότορτίγια, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δεν περιέχει γλουτένη, καθιστώντας την ελκυστική για άτομα με αλλεργίες ή διατροφικούς περιορισμούς.
Η παγκόσμια επιρροή της μεξικάνικης κουζίνας και η ενσωμάτωσή της σε διάφορες πολιτιστικές παραδόσεις έχουν συμβάλει στην εξάπλωση της τορτίγια, κάνοντάς την ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπημένα φαγητά διεθνώς. Οι γεύσεις της, η ευχρηστία της και η πολιτιστική της αξία έχουν καταστήσει την τορτίγια ένα αγαπητό πιάτο σε πολλές χώρες γύρω από τον κόσμο.

9. Σασίμι – Ιαπωνία
Αν και αναφέραμε γενικότερα το σούσι, φαίνεται ότι το σασίμι κατέχει ακόμα πιο ξεχωριστή γαστρονομική δημοφιλία! Το σασίμι είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική σπεσιαλιτέ που αποτελείται από ωμές φέτες ψαριού ή θαλασσινών, κομμένες σε πολύ λεπτά κομμάτια. Είναι ένα πιάτο που απαιτεί εξαιρετικά φρέσκα υλικά υψηλής ποιότητας, καθώς η γεύση του εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ποιότητα του ψαριού. Η φρεσκάδα είναι το κλειδί για ένα καλό σασίμι. Το ψάρι πρέπει να είναι εξαιρετικά φρέσκο και να έχει κοπεί αμέσως πριν σερβιριστεί. Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για το σασίμι είναι συνήθως λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός ή ο σκουμπρί, τα οποία έχουν μια πιο έντονη γεύση. Το σασίμι είναι ένα πιάτο που απολαμβάνεται για την απλή, καθαρή γεύση του ψαριού. Συχνά σερβίρεται με wasabi σόγια και τζίντζερ για να τονίσει τη γεύση. Το wasabi προσθέτει μια πιπεράτη νότα, η σόγια σάλτσα ενισχύει τη γεύση του ψαριού και το τζίντζερ καθαρίζει τον ουρανίσκο μεταξύ των μπουκιών.

10.Jiaozi (κινέζικα ντάμπλινγκ)- Κίνα
Τα Jiaozi είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά πιάτα της κινεζικής κουζίνας. Αυτά τα μικρά, γεμιστά ζυμαρικά έχουν μια μακρά ιστορία και αποτελούν βασικό στοιχείο σε πολλές γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Τα Jiaozi είναι ουσιαστικά ζυμαρικά σε σχήμα μισοφέγγαρου, φτιαγμένα από λεπτή ζύμη και γεμιστά με ένα μείγμα από κιμά, λαχανικά και μπαχαρικά -τα γνωστά ντάμπλινγκ. Η γεύση μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και τις προτιμήσεις, αλλά οι πιο συνηθισμένες γεμίσεις περιλαμβάνουν χοιρινό, λάχανο, καρότο και πράσο. Η παρασκευή των Jiaozi είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και δεξιοτεχνία. Αρχικά, παρασκευάζεται η ζύμη, η οποία ανοίγεται σε λεπτές φύλλες. Στη συνέχεια, τοποθετείται μια μικρή ποσότητα γέμισης σε κάθε φύλλο και τα άκρα κλείνονται προσεκτικά για να σχηματίσουν το χαρακτηριστικό σχήμα, ενώ μπορούν να γίνουν βραστά (που είναι και ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος), τηγανητά και στον ατμό. Τα Jiaozi καταναλώνονται όλο το χρόνο, αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Νέου Έτους. Σύμφωνα με την παράδοση, όσα περισσότερα Jiaozi φάει κάποιος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τόσο περισσότερα χρήματα θα κερδίσει το επόμενο έτος! Τα Jiaozi σερβίρονται συνήθως με μια σάλτσα από ξύδι, σόγια σάλτσα, σκόρδο και λάδι. Μπορούν επίσης να συνοδευτούν με τσίλι, ξύδι ή άλλες σάλτσες σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις.

Δείτε επίσης



