Μπορεί να ακούγεται σαν ψέματα, αλλά είναι αλήθεια, το Restaurante Botin (Sobrino de Botín) είναι, σύμφωνα με το βιβλίο Guiness, το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο και βρίσκεται στην Μαδρίτη, στο κέντρο της πόλης, κοντά στην Plaza Mayor. Άνοιξε και λειτούργησε ως εστιατόριο από το 1725, χωρίς να κλείσει ποτέ τις πόρτες του για το κοινό -παρά μόνο όταν αναγκάστηκε να το κάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. Παρεπιπτόντως και το παλαιότερο tapas bar στον κόσμο βρίσκεται στην Ισπανία αλλά στη Σεβίλλη.
View this post on Instagram
- Advertisement -
Το Botin όχι μόνο είναι διάσημο για το φαγητό του, αλλά και για το γεγονός ότι κατά το πέρασμα των χρόνων εδώ σύχναζαν πολλοί διάσημοι. Η περιήγηση εδώ (πραγματοποιούνται ξεναγήσεις) αποκαλύπτει τα βαθιά ιστορικά στοιχεία του εστιατορίου, το πώς διατηρούν τις ίδιες συνταγές από τότε που άνοιξαν και μερικούς από τους ιδιαίτερους επισκέπτες. Το εστιατόριο είναι διάσημο για τα παραδοσιακά ισπανικά πιάτα του, ιδιαίτερα το ψητό γουρουνόπουλο (cochinillo asado) και το αρνί, τα οποία ψήνονται σε ξυλόφουρνο που λειτουργεί αδιάκοπα από την ίδρυσή του.
View this post on Instagram
- Advertisement -
Αν περπατούσατε στον δρόμο που βρίσκεται το Botin, τίποτα δεν θα το έκανε να ξεχωρίσει, θα νομίζατε ότι ήταν απλώς ένα παλιό εστιατόριο. Η οικογένεια που αγόρασε αρχικά (ένας Γάλλος μάγειρας και η γυναίκα του) το ακίνητο το 1700 είχε το επώνυμο Botin, ένα γαλλικό όνομα, εξ ου και το όνομα του εστιατορίου. Ωστόσο, το εστιατόριο ανήκει πλέον και λειτουργεί από την οικογένεια Gonzalez από το 1900. Το κτίριο παραμένει το ίδιο από τότε που άνοιξε, ένα τριώροφο κτίριο με υπόγειο. Ωστόσο, στην αρχή ο δεύτερος όροφος ήταν η μόνη τραπεζαρία. Τώρα και οι τέσσερις όροφοι λειτουργούν ως τραπεζαρία για να φιλοξενήσουν τους πολλούς επισκέπτες που εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση.
View this post on Instagram
Η τραπεζαρία όταν μπείτε για πρώτη φορά στο εστιατόριο είναι μικρή, καθώς η κουζίνα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ορόφου. Η τραπεζαρία του δεύτερου ορόφου είναι η αρχική τραπεζαρία, η οποία έχει κοσμηθεί με την παρουσία πολλών διασημοτήτων. Ο τρίτος όροφος χρησιμοποιείται τώρα για ιδιωτικές ομάδες τουλάχιστον έξι ατόμων και κάποτε ζούσαν οι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Γκονζάλες. Τέλος, το υπόγειο θυμίζει κελάρι με μια στενή σκάλα που πρέπει να κατέβεις. Σε μια γωνιά του υπογείου υπάρχει πραγματικά μια παλιά κάβα! Μπορείτε και εκεί να απολαύσετε το δείπνο σας.
View this post on Instagram
Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα ιστορικό εστιατόριο, αξιοθέατο στην ουσία της πόλης, πραγματοποιούνται όπως ανέφερα, ξεναγήσεις από το ίδιο το εστιατόριο με οδηγό για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του και άγνωστες λεπτομέρειες του εμβληματικού αυτού μέρους. Ενώ υπάρχουν πολλά διάσημα μέρη του εστιατορίου, σε μια τέτοια περιοδεία μπορείτε να δείτε:
Την αρχική πόρτα του εστιατορίου υπάρχει ακόμα, όπου υπάρχει μια επιγραφή σκαλισμένη στο επάνω μέρος του κουφώματος της πόρτας. Αυτό ήταν σύνηθες την εποχή που κατασκευάστηκε το κτίριο και η επιγραφή περιλαμβάνει έναν σταυρό, JHS (Jesus Hominum Salvator – Jesus Savior of Mankind), Μαρία και Ιωσήφ, και το έτος 1725.
Μόλις μπείτε στο εστιατόριο, μπορείτε να δείτε πίσω στην κουζίνα όπου στηρίζεται ο φούρνος με ξύλα, έναν φούρνο που δεν σβήνει ποτέ. Αυτός ο φούρνος είναι όπου μαγειρεύουν το διάσημο cochinillo asado τους, μια συνταγή που παραμένει ίδια από την ημέρα που άνοιξε το εστιατόριο.
View this post on Instagram
Στον δεύτερο όροφο του εστιατορίου μπορείτε να δείτε φευγαλέες στιγμές από τους πολλούς επισκέπτες του εστιατορίου. Από το τραπέζι που χρησιμοποίησε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ μέχρι το σχέδιο του Μίκυ Μάους από την Ub Iwerks και μια ευχαριστήρια επιστολή από τη Nancy Reagan. Ενώ ο κατάλογος των επισκεπτών στο Botin συνεχίζεται και συνεχίζεται, οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου προτιμούν να διατηρήσουν την αρχική ακεραιότητα των διακοσμήσεων αντί να το στολίζουν με φωτογραφίες των επισκεπτών τους. Αυτό κάνει την ιστορία και τις ιστορίες του εστιατορίου ακόμα πιο συναρπαστικές, καθώς οι ιστορίες μπορούν να μεταδοθούν μόνο από στόμα σε στόμα. Ωστόσο, ο ξεναγός μπορεί να αφιέρωσει χρόνο για να επισημάνει μερικά από τα δώρα που είχαν λάβει οι ιδιοκτήτες από τους επισκέπτες τους.
Το Botín έχει φιλοξενήσει πολλές διάσημες προσωπικότητες, όπως τον συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο οποίος το ανέφερε στο μυθιστόρημά του “Ο Ήλιος Ανατέλλει Ξανά” (The Sun Also Rises). Επιπλέον, λέγεται ότι ο ζωγράφος Φρανθίσκο Γκόγια εργάστηκε εκεί ως λαντζέρης ενώ περίμενε να γίνει δεκτός στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών. Το όνομα Botin μπορεί να βρεθεί σε διάφορα λογοτεχνικά έργα και ταινίες, καθώς και σε πολλά άρθρα και παραγωγές.
Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, το εστιατόριο λειτούργησε ως καντίνα για τους πολιτοφύλακες, με την οικογένεια González, που ανέλαβε την επιχείρηση τη δεκαετία του 1920, να διατηρεί τη λειτουργία του παρά τις δύσκολες συνθήκες.
View this post on Instagram
Ένα μενού γευσιγνωσίας για δείπνο με κρασί, περιλαμβάνει πιάτα όπως τυρί Manchego, ψωμί, πιπεριές και τόνο, κροκέτες ζαμπόν, τυρί, αυγά και μορτσίλα (ένα δημοφιλές ισπανικό λουκάνικο). Το κύριο πιάτο είναι το cochinillo asado με μανιτάρια. Τέλος, έρχονται τα επιδόρπια κέικ καρότου, κρεμ μπρουλέ και ισπανικό cheesecake. Εντελώς διαφορετικό από το cheesecake όπως το ξέρουμε, το ισπανικό cheesecake έχει περισσότερη κρέμα.
Σήμερα, το Sobrino de Botín συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μαδρίτης, προσελκύοντας τόσο ντόπιους όσο και τουρίστες που επιθυμούν να ζήσουν μια αυθεντική εμπειρία ισπανικής κουζίνας σε ένα ιστορικό περιβάλλον.
View this post on Instagram
Περιττό να πούμε ότι αν ταξιδέψετε στη Μαδρίτη μια επίσκεψη στο Botin επιβάλλεται, μόνο και μόνο για την εμπειρία! Και αν το φαγητό δεν είναι αρκετό για να σας πείσει, η ιστορία μέσα στο εστιατόριο είναι αρκετή για να το κάνει μέρος της επίσκεψής σας ή τουλάχιστον περάστε να βγάλετε φωτογραφίες.
View this post on Instagram
Info
Τιμή: €€€
Καθημερινά: 13:00 – 16:00 & 20:00 – 23:30
site: http://www.botin.es/
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Facebook Restaurante Botin
Δείτε επίσης
- Το πιο ακριβό εστιατόριο με αστέρι Michelin στον κόσμο
- Τα tacos είναι επισήμως το πιο δημοφιλές street food στον κόσμο
- Οι πιο ακριβές πόλεις για φαγητό έξω
- Το παλαιότερο tapas bar στον κόσμο