Στο Λονδίνο έχει πολλά πράγματα να κάνεις και να δεις αλλά και να φας… Μπορεί η βρετανική κουζίνα να μην είναι από τις πιο δημοφιλείς του κόσμου και ούτε ο κύριoς λόγος να πας στο Λονδίνο, αλλά έχει και αυτή τη δική της παράδοση και ιστορία. Στο Λονδίνο υπάρχουν αμέτρητα εστιατόρια κάθε κουζίνας και πολλά γνωστά όπως και βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια γεγονός που έχει καταστήσει το Λονδίνο εναν από τους μεγαλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης.
Ωστόσο, όπως σε κάθε μέρος, έτσι και εδώ το να φάει κάποιος σε εστιατόρια με παραδοσιακή βρετανική κουζίνα επιβάλλεται. Η βρετανική κουζίνα έχει μακρά ιστορία αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια να τη δοκιμάσετε είναι και τo παλιότερο εστιατόριο του Λονδίνου. Ο λόγος για το Rules.
- Advertisement -
View this post on Instagram
Το Rules λειτουργεί από το 1798 και εξακολουθεί να εξελίσσεται, και είναι το παλαιότερο εστιατόριο στο Λονδίνο και ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο.
Το Rules σερβίρει παραδοσιακό βρετανικό φαγητό στα καλύτερά του – και σε σχετικά προσιτές τιμές για το Λονδίνο και γι αυτό που είναι. Ειδικεύεται στην κλασική μαγειρική με ειδίκευση σε στρείδια, πίτες και πουτίγκες. Επίσης εδώ θα φάτε το καλύτερο μοσχαρίσιο φιλέτο Ουέλινγκτον (Beef Wellington). Ένα από τα πιο δημοφιλή βρετανικά πιάτα, αν όχι το πιο δημοφιλές και από τα πιο παραδοσιακά. Είχε ξεκινήσει ως πιάτο που έτρωγε η αριστοκρατία λόγω των ακριβών υλικών του αλλά αργότερα έγινε ευρέως διαδεδομένο. Για μεγάλη χρονική περίοδο θεωρήθηκε “ξεπερασμένο” όπως συμβαίνει με πολλά παραδοσιακά πιάτα αλλά επενήλθε στο γαστρονομικό προσκήνιο στο πλαίσιο προώθησης και στροφής γενικά της παγκόσμιας γαστρονομίας στην παράδοση και τις κλασικές συνταγές. Ωστόσο το Rules δεν έπαψε ποτέ να το σερβίρει.

View this post on Instagram
Το Rules κατέχει επίσης ένα κτήμα στα High Pennines, την «Τελευταία έρημο της Αγγλίας», στο οποίο παρέχει εκπαίδευση στη διαχείριση της κλασικής μαγειρικής για το προσωπικό, ασκώντας τους δικούς της ποιοτικούς ελέγχους και καθορίζοντας πώς αντιμετωπίζεται το φαγητό.
Μενου – κρασί – cocktail
Αν βρεθείτε στο Λονδίνο μια επίσκεψη στο Rules είναι εμπειρία, και όχι μόνο γευστική. Σκεφτείτε ότι θα καθίσετε σε τραπέζια που πέρασαν βασιλείς,
ηθοποίοι, καλλιτέχνες και συγγραφείς αλλά και θα απολαύσετε αυθεντική βρετανική κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή της και μάλιστα χωρίς να χαλάσετε μια περιουσία.
Προφανώς δεν είναι οικονομικό εστιατόριο αλλά δεν είναι και απρόσιτο, αφού θα βρείτε ορεκτικά και σαλάτες από 5 και 6 λίρες αντίστοιχα και
κυρίως πιάτα από 25 λίρες (μέχρι 49,5 λίρες το πιο ακριβό κυρίως -ψητό παϊδάκι βοδινού) και θα πίειτε ένα house cocktail από 10 λίρες και ένα dessert cocktail από 16 λίρες. Αντίστοιχα η ενημερωμένη λίστα κρασιών είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τους γνώστες με πολλές από τις ετικέτες να σερβίρονται και σε ποτήρι (ιδανικά για wine pairing) από 11 λίρες.
Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το μενού αλλά και τις τιμές και εδώ τη wine list.
Το παρελθόν ζει στο Rules και μπορεί να το δει κανείς στους τοίχους γύρω του – αποτυπωμένο κυριολεκτικά σε εκατοντάδες σχέδια και πίνακες. Ο αείμνηστος John Betjeman, τότε βραβευμένος ποιητής, περιέγραψε το εσωτερικό του ισογείου ως «μοναδικό και αναντικατάστατο και μέρος του λογοτεχνικού και θεατρικού Λονδίνου».
Οι υπεύθυνοι του εστιατορίου, το χαρακτηρίζουν ως ένα “εστιατόριο κληρονομιάς”. Υπάρχει ζήτηση για το καλύτερο στη ζωή καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τόση μετριότητα. Σε μια εποχή που όλοι κατακλύζονται από ομοιογενείς μάρκες, μας αρέσει να δημιουργούμε το ιδιαίτερο. Υπάρχει μια πραγματική ανεκπλήρωτη ανάγκη και επιθυμία να το βιώσεις, λένε οι ίδιοι.
View this post on Instagram
Η ιστορία του παλαιότερου εστιατορίου του Λονδίνου: Ένα παρελθόν με αστέρια
Ο Thomas Rule άνοιξε ένα oyster bar στο Convent Garden. Προς έκπληξη και δυσπιστία της οικογένειάς του, η επιχείρησή του αποδείχθηκε όχι μόνο επιτυχημένη αλλά και διαρκής. Σύντομα οι σύγχρονοι συγγραφείς έγραψαν εγκώμια για τις «τις πίτες και τα στρείδια» του Rules και παρατήρησαν τον κόσμο που αποτελούσε «την εκλεκτή πελατεία του».
Στα περισσότερα από 200 χρόνια που λειτουργεί ανήκε σε μόνο τρεις οικογένειες. Λίγο πριν τον Μεγάλο Πόλεμο, ο Charles Rule, απόγονος του ιδρυτή, σκεφτόταν να μετακομίσει στο Παρίσι. Από καθαρή σύμπτωση γνώρισε τον Tom Bell, έναν Βρετανό που είχε ένα παριζιάνικο εστιατόριο που ονομαζόταν Alhambra, και οι δύο άντρες αποφάσισαν να ανταλλάξουν επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Tom Bell ήταν αξιωματικός στο Royal Flying Corps, και άφησε τη διαχείριση του εστιατορίου στον Charlie, στον επικεφαλής σερβιτόρο, ο οποίος είχε υπηρετήσει τον Charles Rule για πολλά χρόνια. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, το Rules παρέμεινε ανοιχτό. Ήταν ανοιχτό μόνο από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. και πρόσφερε τα υποχρεωτικά γεύματα με μερίδα σε πέντε σελίνια. Μια κυρία ήταν η επικεφαλής σερβιτόρος κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το εστιατόριο δεν μπορούσε να ανοίξει τις Κυριακές γιατί βρισκόταν στον χώρο της Εκκλησίας και δεν μπορούσε να πάρει άδεια.
Το 1984 η κόρη του Tom Bell πούλησε το Rules στον John Mayhew, τον σημερινό ιδιοκτήτη. Σήμερα το Rules χωράει περίπου 90 άτομα και απασχολεί 90 άτομα προσωπικό.
View this post on Instagram
Σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του, τα τραπέζια του Rules ήταν γεμάτα με συγγραφείς, καλλιτέχνες, δικηγόρους, δημοσιογράφους και ηθοποιούς. Εκτός από τα μεγάλα λογοτεχνικά ταλέντα – συμπεριλαμβανομένων των Charles Dickens, William Makepeace Thackeray, John Galsworthy και HG Wells – το Rules έχει επίσης εμφανιστεί σε μυθιστορήματα των Rosamond Lehmann, Evelyn Waugh, Graham Greene, John Le Carré, Dick Francis, Penelope Lively και Κλερ Ρέινερ.
Οι ηθοποιοί που έχουν περάσει από το εστιατόριο είναι πολλοί. Σε παλιότερες δεκαετίες, το Rules ήταν ένα ανεπίσημο «πράσινο δωμάτιο» για τον κόσμο της ψυχαγωγίας από τον Henry Irving μέχρι τον Laurence Olivier και η ιστορία της αγγλικής σκηνής κοσμεί τους τοίχους του. Η αδερφή τέχνη του κινηματογράφου έχει συνεισφέρει με τη δική της λίστα με ονόματα όπως οι Buster Keaton, Stan Laurel, Charles Laughton, Clark Gable, Charlie Chaplin και John Barrymore.
Σημείωση: Το Rules υποδέχεται τις οικογένειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, τα παιδιά κάτω των δέκα ετών δεν επιτρέπονται πλέον στο εστιατόριο μετά τις 7:00 μ.μ. Ο ενδυματολογικός κώδικας είναι Smart casual -όχι σορτς ή αθλητικά ρούχα.
Διεύθυνση: 35 Maiden Lane, Covent Garden/
photo cover: @rules_restaurant