Ιταλία

5 «άγραφοι» κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε στην Ιταλία

Κατερίνα Ρίγκου
By Κατερίνα Ρίγκου Destination: ΙΤΑΛΙΑ

Κάθε μέρος του κόσμου έχει κάποιους “άγραφους” κανόνες, που συνήθως εννοούμε συνήθειες και παραδόσεις του μέρους και τον κοινά αποδεκτό τρόπο συμπεριφοράς κοινωνικής και δημόσιας ζωής των ντόπιων. Όπως παντού λοιπόν, έτσι και οι Ιταλοί έχουν τις δικές τους συνήθειες και κάποιους κανόνες που καλό είναι να γνωρίζετε πριν επισκεφτείτε τη γειτονική χώρα, αν θέλετε να συμπεριφέρεστε σαν ντόπιος στις επόμενες ιταλικές διακοπές σας!

Ρωτήστε έναν Ιταλό πώς μοιάζει ένας τυπικός τουρίστας στην Ιταλία , και πιθανότατα θα δώσει μια εικόνα κάποιου που τριγυρνά με σορτς, σαγιονάρες και καπέλο, και ίσως να ακολουθεί έναν ξεναγό που κρατάει κάποιο ταμπελάκι. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι τουρίστες έχουν γίνει πιο συνειδητοποιημένοι ταξιδιώτες, προσπαθώντας να εναρμονιστούν και να τηρήσουν τα τοπικά έθιμα όπου είναι δυνατόν. Στην Ιταλία , υπάρχουν αρκετοί άγραφοι κανόνες που καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη. Εδώ θα δείτε τα πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να αποφύγετε να… ξεχωρίζετε στο επόμενο ταξίδι σας στην Ιταλία.

1. Ο καφές εδώ έχει την εθιμοτυπία του

Ας ξεκινήσουμε με την πιο σημαντική αρχή στην Ιταλία: τον καφέ. Ο καφές είναι για την Ιταλία ό,τι το τσάι για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για μια απλή απόλαυση καθώς πίνετε την πρώτη γουλιά το πρωί, μια δικαιολογία για να συναντήσετε έναν φίλο για έναν γρήγορο εσπρέσο ή η ολοκλήρωση στο γεύμα σας. Το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ είναι αυτό με το οποίο μεγαλώσαν οι Ιταλοί. Ο καφές πλέον έχει εξελιχθεί, από τον καπουτσίνο στο macchiato, το caffè latte και φυσικά τον αγαπημένο στους Ιταλούς εσπρέσο. Πολλοί Ιταλοί πίνουν έναν καπουτσίνο το πρωί, μαζί με το κρουασάν τους (ή το κορνέτο, όπως το λένε – που μεταφράζεται σε «μικρό κέρατο» λόγω του σχήματός του) μέχρι να χάσει την τραγονότητα του και να μουλιάσει στη γαλακτώδη γεύση του καπουτσίνο. Αλλά ένας κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι ότι από το μεσημεριανό και μετά, οι Ιταλοί δεν πίνουν ποτέ καπουτσίνο.

- Advertisement -

Ιταλικός καπουτσίνο με κρουασάν

2. Δεν βάζουν σε κάθε πιάτο ζυμαρικών τυρί

Αυτός ο επόμενος κανόνας αφορά το αγαπημένο στους Ιταλούς τυρί. Ανάλογα με την περιοχή που επισκέπτεστε, διαφορετικά είδη τυριών συνήθως συνδυάζονται με ένα συγκεκριμένο είδος ζυμαρικών . Για παράδειγμα, στην Απουλία, το τυρί cacio ricotta είναι συνήθως τριμμένο στις περισσότερες συνταγές orecchiette, ενώ στη Ρώμη το πεκορίνο χρησιμοποιείται σε amatriciana, carbonara και cacio e pepe. Το Parmigiano Reggiano και το Grana Padano χρησιμοποιούνται ευρύτερα, αλλά να θυμάστε πάντα τον έναν χρυσό κανόνα: η παρμεζάνα δεν πάει στο ψάρι. Αν σας αρέσουν τα σπαγγέτι alle vongole ή οποιοδήποτε ζυμαρικό με θαλασσινά, θα πρέπει να σημειώσετε ότι η παρμεζάνα δεν θα σερβιριστεί – και αν ζητήσετε από τον σερβιτόρο να σας φέρει, σίγουρα θα σας κοιτάξει με… ένα ανασηκωμένο το φρύδι. Αυτό συμβαίνει γιατί η αλμύρα της παρμεζάνας καλύπτει τις λεπτές γεύσεις του ψαριού. Tip. Στη Σικελία, χρησιμοποιούν τριμμένο ψωμί αντί για τυρί στα παραδοσιακά πιάτα ζυμαρικών με θαλασσινά, όπως busiate alla trapanese ή pasta conle sarde.

3. Σεβαστείτε τους ενδυματολογικούς κώδικες

Ας μιλήσουμε για ρούχα. Δεν θα σας πει κανείς πώς να ντύνεστε, αλλά αν θέλετε να αποφύγετε αποδοκιμαστικά βλέμματα, αυτά είναι κάποια tips που πρέπει να ακολουθήσετε. Αν ταξιδεύετε σε μια παραλιακή πόλη, είναι εντάξει να πάτε για μεσημεριανό γεύμα και απεριτίφ φορώντας το μαγιό σας και ένα πουκάμισο ή ένα σαρόνγκ, ωστόσο, για δείπνο, θα πρέπει να ντυθείτε όχι απαραίτητα επίσημα αλλά “έξυπνα”, δηλαδή ένα πιο καλό   σορτς, μακρύ παντελόνι με μακρυμάνικο πουκάμισο ή μίντι ή μάξι φόρεμα – και σίγουρα όχι sliders ή σαγιονάρες (και σίγουρα όχι sliders με κάλτσες που για κάποιο -άγνωστο- λόγο είναι μόδα). Εδώ να αναφέρουμε ότι το δείπνο την καλοκαιρινή περίοδο ξεκινά επίσημα στις 20:30 το νωρίτερο. Οι περισσότεροι Ιταλοί τείνουν να κάνουν κράτηση από τις 21:00 ή ακόμα και τις 22:00, επειδή αυτό τους δίνει χρόνο για να κάνουν ένα ντους και να αλλάξουν μετά το απεριτίφ μέχρι το δείπνο.

- Advertisement -

εστιατόριο - Ρώμη

4. Χαιρετήστε σαν ντόπιος

Αυτός ο κανόνας είναι χρυσός αν θέλετε να ενσωματωθείτε με τους ντόπιους. Όταν συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά, οι Ιταλοί έχουν την τάση να δίνουν τα χέρια και να λένε “piacere”, που σημαίνει “χαίρομαι που σε γνωρίζω”. Από τη δεύτερη φορά και μετά, φιλιούνται (από ένα φιλί σε κάθε μάγουλο). Στην Ιταλία, ξεκινάτε με το αριστερό μάγουλο, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι το δεξί – αυτό είναι σημαντικό να το θυμάστε εάν θέλετε να αποφύγετε… το φιλί στο στόμα! Αυτό μάλλον είναι αυτονόητο, αλλά αν είστε καλεσμένοι για δείπνο ή απεριτίφ στο σπίτι κάποιου, μην εμφανιστείτε με άδεια χέρια. Να πάρετε ένα μπουκάλι κρασί, κουτί με σοκολάτες ή λουλούδια, ανεξάρτητα από την περίσταση. Επιπλέον, αν εμφανιστείτε στην ώρα σας, απλά να ξέρετε ότι θα προκαλέσετε πανικό. Το να είσαι “σωστά” αργοπορημένος (γύρω στα δεκαπέντε λεπτά) είναι το καλύτερο!

5. Να είστε ενήμεροι για τoυς οδικούς κανόνες

Οι οδικοί κανόνες είναι λίγο ασαφείς στην Ιταλία. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχουν προτεραιότητες σε κόμβους, διασταυρώσεις ή κυκλικούς κόμβους – τείνει ο καθένας να δίνει προτεραιότητα στον εαυτό του… Όταν διασχίζετε το δρόμο σε μια διάβαση πεζών και δεν υπάρχει φανάρι, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να περάσετε γιατί τα αυτοκίνητα σπάνια θα επιβραδύνουν (πόσο μάλλον να σταματήσουν). Εάν ένα αυτοκίνητο σταματά, εξακολουθείτε να είστε σε επιφυλακή για μηχανάκια (βέσπες μάλλον) που μπορεί να μην σας βλέπουν πίσω από το όχημα. Όταν νοικιάζετε αυτοκίνητο, να ξέρετε ότι όσο πιο νότια πηγαίνετε, τόσο περισσότερο αγνοούνται οι οδικοί κανόνες.

- Advertisement -

Μπέργκαμο

Δείτε επίσης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω. Γι αυτό δημιούργησα το katwalks.gr... είναι το μέρος που μπορώ να μοιράζομαι εμπειρίες, να γράφω για όσα με ενδιαφέρουν, για αυτά που μαθαίνω, γι αυτά που αναζητάω... και ξέρω ότι πολλοί ακόμα μπορεί να έχουν τις ίδιες «ταξιδιωτικές ανησυχίες» με εμένα!