Η Caprese (προφέρεται: καπρέζε) είναι μια παραδοσιακή ιταλική σαλάτα, που προέρχεται από το νησί Capri, στον κόλπο της Νάπολης. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καλοκαιρινά πιάτα της Ιταλίας και ξεχωρίζει για την απλότητά της και τα φρέσκα, ποιοτικά υλικά.
Τι περιέχει:
- Φρέσκια ντομάτα, κομμένη σε φέτες
- Mozzarella (ιδανικά mozzarella di bufala)
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
- Ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο)
- Αλάτι & πιπέρι (προαιρετικά)
- Μερικές φορές: βαλσάμικο ξύδι (σε πιο σύγχρονες εκδοχές)
Πώς σερβίρεται:
Τα υλικά τοποθετούνται συνήθως σε στρώσεις – εναλλάξ φέτες ντομάτας και μοτσαρέλας με φύλλα βασιλικού ενδιάμεσα – δημιουργώντας ένα πολύχρωμο, «ιταλικό» πιάτο που θυμίζει και τα χρώματα της ιταλικής σημαίας (κόκκινο, λευκό, πράσινο) αλλά όχι απαραίτητα – πλέον θα την βρείτε στην Ιταλία σερβιρισμένη απλούστερα, δηλαδή τα υλικά σε ένα βαθύ πιάτο κομμένα και ανακατεμένα.

Γιατί θεωρείται καλοκαιρινό πιάτο;
Είναι δροσερό, χωρίς καθόλου μαγείρεμα, χρησιμοποιεί φρέσκα καλοκαιρινά υλικά (ντομάτες, βασιλικό) και είναι ελαφρύ αλλά χορταστικό, ιδανικό για μεσημεριανό ή συνοδευτικό πλάι σε κρασί ή ψωμί.
Η σαλάτα Caprese δεν είναι απλώς ένα φαγητό – είναι βαθιά ριζωμένη στην ιταλική γαστρονομική και εθνική ταυτότητα. Η παράδοσή της σχετίζεται τόσο με την περιοχή προέλευσης της όσο και με την ιστορική περίοδο στην οποία αναδείχθηκε.
Food History Corner — Η καταγωγή της Caprese
Η Caprese προέρχεται από το κοσμοπολίτικο νησί Capri, στον κόλπο της Νάπολης, στην περιοχή της Καμπανίας. Το νησί ήταν (και παραμένει) αγαπημένος προορισμός για καλλιτέχνες, διανοούμενους και πολιτικούς, ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με τοπικούς θρύλους και μαρτυρίες, η σαλάτα πρωτοδημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920, πιθανόν ως φόρος τιμής στα χρώματα της ιταλικής σημαίας (πράσινο – βασιλικός, λευκό – μοτσαρέλα, κόκκινο – ντομάτα). Λέγεται πως πρωτοπαρουσιάστηκε σε ένα ξενοδοχείο ή trattoria στο Capri για να τιμήσει κάποιον εθνικιστή εργάτη, σε μια εποχή που η Ιταλία ενίσχυε την εθνική της ταυτότητα.
Αρχικά σερβιριζόταν σε τοπικά ξενοδοχεία και trattorie για να τιμήσει πατριώτες εργάτες ή να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες. Από εκεί, η φήμη της εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ιταλία και αργότερα στον κόσμο. Η Caprese σήμερα θεωρείται παγκόσμιο σύμβολο της απλότητας και της φρεσκάδας της μεσογειακής κουζίνας, αλλά οι ρίζες της παραμένουν βαθιά ιταλικές – γεμάτες ήλιο, παράδοση και γεύση.
Πατριωτικό σύμβολο
Τα χρώματα της Caprese αντικατοπτρίζουν τη σημαία της Ιταλίας: Πράσινο (φύλλα βασιλικού) – Λευκό (φρέσκια mozzarella) – Κόκκινο (ώριμες ντομάτες). Έτσι, δεν πρόκειται απλώς για μια νόστιμη σαλάτα, αλλά για μια γαστρονομική έκφραση ιταλικού πατριωτισμού, σε ένα απλό, καθημερινό πιάτο.
Τοπικά υλικά – Η Καμπανία στο πιάτο
Η Caprese βασίζεται σε τοπικά προϊόντα της περιοχής της Καμπανίας: Mozzarella di bufala Campana DOP, φτιαγμένη από γάλα βουβαλίνας, νόστιμες τομάτες, όπως η ποικιλία Pomodoro di Sorrento (by the way η Ιταλία έχει εκπληκτικές ντομάτες σε διάφορες ποικιλίες και η μια καλύτερη από την άλλη!), και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από τοπικούς ελαιώνες.
Γι’ αυτό και η Caprese θεωρείται και έκφραση της φιλοσοφίας “cucina povera” – δηλαδή της απλής, παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας που βασίζεται σε λίγα αλλά κορυφαίας ποιότητας υλικά.

Από λαϊκό πιάτο σε διεθνές σύμβολο
Η Caprese ξεκίνησε ως ένα απλό πιάτο της νότιας Ιταλίας, αλλά μέσα στον 20ό αιώνα έγινε σύμβολο της μεσογειακής κουζίνας παγκοσμίως. Την υιοθέτησαν εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, αλλά και ταπεινές ταβέρνες, και σήμερα αποτελεί σήμα κατατεθέν της ιταλικής ταυτότητας στο εξωτερικό.
Η Caprese φτιάχνεται πλέον σε όλη την Ιταλία (φυσικά θα τη βρείτε και σε εστιατόρια σχεδόν παντού στον κόσμο), αλλά η παραδοσιακή της ρίζα είναι η νότια Ιταλία το νησί Capri και η ευρύτερη περιοχή της Καμπανίας.
✔️ Πώς διαδόθηκε σε όλη τη χώρα:
- Λόγω της δημοφιλίας και της απλότητας της συνταγής, η Caprese υιοθετήθηκε γρήγορα από όλη την Ιταλία.
- Ταιριάζει απόλυτα με τη μεσογειακή διατροφή που είναι κοινή στις περισσότερες ιταλικές περιοχές.
- Δεν απαιτεί μαγείρεμα, γεγονός που την κάνει ιδανική για καλοκαιρινό τραπέζι, από το Μιλάνο ως τη Σικελία.
- Περιέχει κάποια από τα πιο δημοφιλή ιταλικά προϊόντα.
Τοπικές παραλλαγές:
Ανάλογα με την περιοχή και τη διαθεσιμότητα των υλικών, μπορεί να συναντήσεις ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές:
- Στον Βορρά, συχνά χρησιμοποιείται mozzarella fior di latte αντί για mozzarella di bufala.
- Σε πιο μοντέρνες εκδοχές, θα τη δεις με burrata, πέστο βασιλικού, ακόμα και ψητές ντομάτες.
- Ορισμένοι σεφ προσθέτουν βερικοκά ή πεπόνι για μια γλυκόξινη νότα.
- Άλλοι την παρουσιάζουν σε μορφή σούπας, ορεκτικού ή ακόμα και burger.
Γνωστές & διαδεδομένες παραλλαγές της caprese
Παρόλο που η Caprese πλέον θεωρείται κλασική ιταλική σαλάτα που ανήκει σε όλη τη γαστρονομική κουλτούρα της Ιταλίας – σαν την πίτσα ή τα ζυμαρικά. Η φήμη της έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά της όρια, αλλά η αυθεντική της μορφή παραμένει συνδεδεμένη με τη νότια Ιταλία και την Καμπανία.
Η παραδοσιακή ιταλική Insalata Caprese είναι τόσο απλή όσο και υπέροχη. Με λίγα υλικά –αλλά κορυφαίας ποιότητας– φτιάχνεις ένα πιάτο που ενσαρκώνει τη μεσογειακή φιλοσοφία: λιτότητα, φρεσκάδα και ισορροπία. Παρόλο που η παραδοσιακή Caprese βασίζεται σε μόνο τρία βασικά υλικά, με τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί αρκετές παραλλαγές – είτε για λόγους δημιουργικότητας είτε για να προσαρμοστούν σε νέες γευστικές τάσεις ή διατροφικές ανάγκες.
Γνωστές και διαδεδομένες παραλλαγές της Caprese:
Caprese με Burrata
- Αντικαθίσταται η mozzarella με burrata – μια πιο κρεμώδη, πλούσια εκδοχή με μαλακή βάση.
- Πολύ δημοφιλής σε εστιατόρια και μενού fine dining.
Caprese με πεπόνι ή καρπούζι
- Οι ντομάτες συνδυάζονται (ή αντικαθίστανται) με καρπούζι ή πεπόνι.
- Δίνει φρουτώδη, δροσιστική νότα – τέλεια για καύσωνες.
- Συχνά σερβίρεται σε μικρές “μπουκίτσες” ή σουβλάκια (caprese skewers).

Caprese με πέστο βασιλικού
- Αντί για φρέσκα φύλλα, χρησιμοποιείται πέστο ως σάλτσα.
- Πιο έντονη και συμπυκνωμένη γεύση.
- Ιδανική για πιο “μοντέρνα” παρουσίαση.

Caprese Bowl ή Caprese Pasta
- Τα υλικά ενσωματώνονται σε σαλάτα ζυμαρικών ή grain bowls (με π.χ. κινόα, φακές).
- Πολύ δημοφιλές σε brunch και street food μενού.
Caprese ζεστή
- Οι ντομάτες και η mozzarella ψήνονται ελαφρώς στο φούρνο ή το γκριλ.
- Το πιάτο γίνεται πιο “comfort”, χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα του.

Caprese sandwich / panini
- Όλα τα υλικά μπαίνουν ανάμεσα σε ψωμί focaccia ή ciabatta.
- Ιδανικό για take-away ή lunchbox.
Vegan Caprese
- Αντικαθίσταται η mozzarella με φυτικό τυρί (π.χ. από κάσιους ή αμύγδαλο).
- Υπάρχουν και εκδοχές με καπνιστό τόφου.
Αυθεντική συνταγή
*Για ιταλική caprese στο σπίτι!

📝 Υλικά (για 2 άτομα):
- 2 ώριμες ντομάτες (ιδανικά ποικιλίας τύπου beefsteak ή pomodori di Sorrento)
- 200 γρ. mozzarella di bufala (ή φρέσκια fior di latte αν δεν βρεις βουβαλίσια)
- Μια χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 2–3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι (ιδανικά ανθός αλατιού)
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
- Προαιρετικό: λίγες σταγόνες βαλσάμικο ή κρέμα βαλσάμικου, αν θες πιο σύγχρονη εκδοχή (όχι στην αυθεντική συνταγή)
🥣 Εκτέλεση:
- Κόψε τις ντομάτες σε ομοιόμορφες φέτες, όχι πολύ λεπτές ώστε να κρατούν το σχήμα τους.
- Κόψε τη mozzarella σε φέτες ίδιου πάχους με τις ντομάτες. Άφησέ την λίγο να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί, αν είναι πολύ υγρή.
- Στρώσε τις φέτες εναλλάξ σε πιάτο: ντομάτα – mozzarella – φύλλο βασιλικού.
- Περιχύνεις με ελαιόλαδο και πασπαλίζεις με λίγο αλάτι (και πιπέρι αν θέλεις).
- Σέρβιρε αμέσως, σε θερμοκρασία δωματίου, όχι κατευθείαν από το ψυγείο, για να αναδειχθούν τα αρώματα.
Tips για τέλεια Caprese:
- Μη χρησιμοποιείς άγουρες ντομάτες. Η γεύση χάνεται.
- Μην το παραφορτώνεις. Η Caprese είναι πιάτο απλότητας – δεν θέλει σάλτσες ή έξτρα υλικά.
- Χρησιμοποίησε καλό ελαιόλαδο. Είναι το μόνο «καρύκευμα» και παίζει καθοριστικό ρόλο.
- Αν την κάνεις πιο μοντέρνα, μπορείς να προσθέσεις burrata ή να την σερβίρεις σε σουβλάκια (mini caprese skewers).
Ιδανικά συνοδευτικά:
- Φρέσκο ψωμί τύπου ciabatta ή φέτες ψημένου ψωμιού με λίγο σκόρδο
- Ένα ποτήρι λευκό κρασί ή ελαφρύ prosecco
- Κάτι δροσερό στο πλάι, όπως ένα aperitivo ή limoncello
Καλή απόλαυση!
Δείτε επίσης
- Τα 10 καλύτερα πιάτα με ζυμαρικά στη Ρώμη και πού θα τα φάτε
- Ταξίδι στη Ρώμη: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάτε – Πληροφορίες και tips
- Ragù alla Bolognese: H διάσημη σάλτσα από τη Μπολόνια και η αυθεντική συνταγή
- Cacio e Pepe: Το πιο δημοφιλές πιάτο της Ρώμης & η αυθεντική συνταγή