Dubrovnik: Η πόλη που φεύγουν οι κάτοικοι για να χωρέσουν οι τουρίστες!

Είναι σχήμα λόγου, χωρίς όμως να απέχει και πολύ από την πραγματικότητα καθώς είναι πολλοί οι Κροάτες που λόγω της πολυκοσμίας και της αυξημένης ζήτησης ακινήτων στο Ντουμπρόβνικ, το δυνατό brand name της χώρας, πούλησαν ή νοίκιασαν τα σπίτια τους προκειμένου να αξιοποιηθούν τουριστικά ως ξενοδοχεία και καταλύματα.

Δεν έχει τυχαία τραβήξει τα βλέμματα πάνω του. Το μεσογειακό ταπεραμέντο και η κουλτούρα της κροατικής ριβιέρας το έχει καθιερώσει ως το Σαν Τροπέ των Βαλκανίων! Έντονες είναι οι επιρροές στην πόλη, των Ιταλών, αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά, στην διάλεκτο και γαστρονομικά καθώς μεγάλο τμήμα των παράλιων της Κροατίας άνηκε για αιώνες στην γειτονική Ιταλία.

Η Πόλη δημιουργήθηκε τον 7ο αι., τον 14ο απέκτησε την αυτονομία της μέχρι τον 19ο αι. όπου την κατέλαβε ο στρατός του Ναπολέοντα ενώ ως χρυσή εποχή του Ντουμπρόβνικ θεωρούνται ο 15ος και 16ος αιώνες.

Θα περάσετε την γέφυρα για να μπείτε στο ιστορικό κέντρο από την εσωτερική πύλη η οποία είναι και η κεντρική είσοδος, εδώ όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα δείτε ουρές τουριστών να περιμένουν

Στο ιστορικό κέντρο εντός των τειχών όπου σήμερα έχει μόλις 1.000 μόνιμους κατοίκους, ένα πραγματικό αριστούργημα και μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco , η περιήγηση στα δαιδαλώδη στενάκια ξεκινάει από τη Δυτική πύλη από την Κρήνη του Ονούφριου μέσω της οποίας τον 15ο αι. έφτασε εδώ φρέσκο πόσιμο νερό που υπάρχει ακόμα και σήμερα, γεγονός πολύ σημαντικό για μια μεσαιωνική πόλη. Εκεί θα δείτε και ένα σκυλάκι – άγαλμα που θεωρείται ο προστάτης της Κρήνης καθώς οι Κροάτες έστω και συμβολικά θεωρούν ότι το νερό πρέπει να φυλάγεται 24ωρες το 24ωρο.

Μπαίνοντας, θα δείτε και την κεντρική είσοδο για τα τείχη, που είναι 2 χλμ. περίπου (1,5 ώρα περπάτημα) ή εναλλακτικά μπορείτε να περάσετε τα μισά και να κατέβετε στο λιμάνι ή να κάνετε τον κύκλο και να ξαναβγείτε στο ιστορικό κέντρο (Είσοδος, πίσω από την Κρίνη, 150 κούνες -20€).

Ξεκινώντας την περιπλάνηση στο ιστορικό κέντρο, με μάγεψε η μεσαιωνική ατμόσφαιρα σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι αυτή η πόλη στην πρόσφατη ιστορία, είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της…

Μάλιστα την περίοδο του πολέμου, καταστράφηκαν τα 2/3 της πόλης, 4.000 από τις 6.000 χιλιάδες κόσμου σκοτώθηκαν, πολλά κτήρια μεσαιωνικά και της Αναγέννησης έπρεπε να ξαναχτιστούν με στοιχεία μπαρόκ που ήταν και ο αρχικός ρυθμός αρχιτεκτονικής του ενώ η 6η Δεκεμβρίου του 1991, έχει περάσει στην ιστορία ως η χειρότερη μέρα του Ντουμπρόβνικ καθώς θεωρείται ότι 2.000 βόμβες έπεσαν μόνο μέσα στην ιστορικό κέντρο!
Τα «ίχνη» πλέον έχουν καλυφθεί ενώ υπάρχουν χάρτες σε σημεία της πόλης με μαύρα και κόκκινα σημάδια για να ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις ζημιές του πολέμου.

Κι όμως αυτή η πόλη, κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια της και σήμερα να είναι η Μέκκα του τουρισμού της Κροατίας.

Η κεντρική πλατεία Placa περιτριγυρίζεται από επιβλητικά μπαρόκ κτήρια, το άγαλμα του Αγίου Βλάσιου και η μπαρόκ εκκλησία προς τιμή του (είναι ο προστάτης της πόλης) στέκουν επιβλητικά, η πλατεία του Πάσκο Μιλίτσεβιτς (σπουδαίος Κροάτης αρχιτέκτονας του 16ου αι.) είναι κάποια από τα κτήρια – σύμβολα της πόλης. Θα θαυμάσετε τις εκκλησίες του 16ου αι., το Μοναστήρι των Φραγκισκανών (το οποίο μεταφέρθηκε εντός των τειχών τον 14ο αι.) και λειτουργεί ακόμα και σήμερα (έχει ελεύθερη είσοδο – δεν επιτρέπεται όμως σε γκρούπ). Θα συναντήσετε την Πλατεία των Όπλων, τα πολλά κανόνια που κάποτε χρησιμοποιούνταν για την προστασία της πόλης.

Το παλάτι Σπόνζα, αναγεννησιακού και γοτθικού ρυθμού, όπου σήμερα φυλάσσεται το αρχείο της πόλης και είναι επίσης πολιτιστικό κέντρο, που μπαίνοντας υπάρχει μια μόνιμη έκθεση φωτογραφίας που απεικονίζει τις καταστροφές του πολέμου. θα δείτε τον Πύργο του ρολογιού του 15ου αι., τον μεσαιωνικό ιππότη Ορλάντο που θεωρείται ότι πολέμησε τους Σαρακηνούς και αποτελεί σύμβολο ελευθερίας του Ντουμπρόβνικ. Την γνωστή αναγεννησιακή σχολή του Ντουμπρόβνικ με πλούσια βιβλιοθήκη, τα σκαλιά των Δομινικανών – η εκκλησία τους ήταν κάποτε πολύ δημοφιλής. Και η περιπλάνηση στην ιστορία δεν τελειώνει εδώ…

Θα δείτε το παλιότερο φαρμακείο της πόλης, από τα παλιότερα του κόσμου που βρίσκεται στο ίδιο σημείο και δεν έχει κλείσει ποτέ από τον 14ο αι. μέχρι σήμερα – δίπλα στην είσοδο του κήπου των Φραγκισκανών (εισ. €4).

Θα περιπλανηθείτε αλλά δεν θα χαθείτε στα στενάκια, καθώς όλα καταλήγουν στον κεντρικό δρόμο, το πιο φαρδύ του ιστορικού κέντρου, Siroca (σημαίνει φαρδύ στενό) που δεν αδειάζει ποτέ! Εδώ στεγάζεται το Εθνογραφικό μουσείο (με παραδοσιακά ρούχα, κοσμήματα, εργαλεία) που μάλιστα εντός του η θερμοκρασία είναι πάντα χειμώνα καλοκαίρι στους 12 βαθμούς! Γι αυτό κατά το μεσαίωνα οι κάτοικοι φύλασσαν εδώ το στάρι προκειμένου να διατηρηθεί. (Είσοδος σε Εθνογραφικό Μουσείο, Παλάτι του Κυβερνήτη και Ναυτικό Μουσείο, 120 κούνα).

Στη περιήγηση μου βρέθηκα και στο εμπορικό στενό που πλέον είναι γεμάτο με μαγαζάκια με σουβενίρ αλλά κάποτε είχε διάφορα εργαστήρια.

Επισκέφτηκα την μόνη Ορθόδοξη σέρβικη εκκλησία του Ντουμπρόβνικ, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. και είναι το πιο πρόσφατο κτήριο μέσα στα τείχη.

Αν λοξοδρομήσετε από τον κεντρικό δρόμο θα βρεθείτε στα ατμοσφαιρικά σοκάκια, της ιστορικής εβραϊκής συνοικίας με τις απλωμένες μπουγάδες, boutiques σχεδιαστών και ένα από τα πιο παλιά καφέ της πόλης!

Ανεβαίνοντας (ή αντίστοιχα κατεβαίνοντας) από την πάνω πλατεία θα βρεθείτε στα πιο όμορφα μπαρόκ σκαλοπάτια του Ντουμπρόβνικ που θυμίζουν Ρώμη, αυτά που είδε όλος ο κόσμος μέσα από τη πασίγνωστη σειρά Games of Thrones. Η παγκοσμίου φήμης σειρά βοήθησε στην τουριστική άνοδο του Ντουμπρόβνικ το οποίο αποτέλεσε το Kings landing, μια από τις πόλεις του Game of Thrones. Σχετικά σουβενίρ θα βρείτε σε πάρα πολλά τουριστικά μαγαζιά του ιστορικού κέντρου.

Θα δείτε το Παλάτι του Κυβερνήτη το οποίο είναι το σύμβολο της Δημοκρατίας , εκεί δίπλα βρίσκεται και το Ιστορικό μουσείο του Ντουμπροβνικ, στο οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης πολύ πρόσφατα, η Bουλή, τα δικαστήρια, το σπίτι του κυβερνήτη και πολλά ακόμα εμβληματικά κτήρια τεράστιας πολιτιστικής και ιστορικής αξίας.

Απέναντί τους δεσπόζει ο Καθεδρικός Ναός του Ντουμπρόβνικ, ο 3ος κατά σειρά που έχει φτιαχτεί καθώς ο 1ος θεωρείται πως ήταν βυζαντινός και δεν γνωρίζουν πως καταστράφηκε, ο 2ος ρωμαϊκός και καταστράφηκε στον ισοπεδωτικό σεισμό του 1667 και ο σημερινός ιταλικού μπαρόκ ολοκληρώθηκε στις αρχές του 18ου αι. Εδώ βρίσκεται και το θησαυροφυλάκιο της Εκκλησίας, τα λείψανα Αγίων και του Αγίου Βλασίου ενώ πίσω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει ο διάσημος πολύπτυχος πίνακας του Τιτσιάνο «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» αλλά και άλλοι πίνακες Ιταλών και Δαλματών ζωγράφων.

Το ιστορικό κέντρο λειτουργεί ολόκληρο ως ένας υπαίθριος πολιτιστικός χώρος όπου λαμβάνουν χώρα διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, είναι ένας ζωντανός πυρήνας γεμάτος ανθρώπους με μια τεράστια τουριστική σεζόν που αγγίζει τους 9 μήνες, έχει πολλά καφέ και εστιατόρια όπως και (ελάχιστα) boutique hotels με λίγα δωμάτια, φυσικά ιδιαίτερα ακριβά.

Λιμάνι & Νησάκι Lokrum

Βγαίνοντας από τα τείχη θα βρεθείτε στο Παλιό Λιμάνι με την τεράστια κάποτε εμπορική αξίας καθώς από εδώ ξεκινούσαν τα πλοία για όλο τον κόσμο και έκανε σημαντική ναυτική δύναμη για την Κροατία. Εδώ η πόλη αλλάζει και η θαλασσινή αύρα σε κυκλώνει…

Σήμερα μικρά καραβάκια κάνουν βόλτες τους επισκέπτες, κρουαζιερόπλοια αράζουν αρόδου, από εδώ ξεκινάει το καραβάκι για το ακατοίκητο νησάκι Λόκρουμ (εισ. 120 κούνα) ένα ήρεμο τοπίο, με παγώνια να τριγυρνάνε ελεύθερα, οργανωμένη παραλία για βουτιές, ένα ειδυλλιακό πάρκο φύσης αλλά και το γνωστό μουσείο του Games of Thrones με βασικό έκθεμα τον θρόνο του Kinglanding, όπου κάθε επισκέπτης που έχει βρεθεί εδώ έχει σίγουρα φωτογραφηθεί!

Βόλτα με το τελεφερίκ

Μια εξαιρετική εμπειρία είναι η βόλτα με το τελεφερίκ από το οποίο η θέα στην πόλη κατά τη διάρκεια της ανάβασης είναι εντυπωσιακή. Θα περάσετε πάνω από τις κεραμιδοσκεπές των σπιτιών και από τις κορυφές των πέυκων για να φτάσετε στην κορυφή από όπου η πανοραμική εικόνα της θέας κόβει την ανάσα! Εκεί βρίσκεται και το εξαιρετικό εστιατόριο Panorama που εκτός από την 360 μοιρών θέα, σερβίρει γευστικότατη μεσογειακή κουζίνα σε ένα περιβάλλον λιτής πολυτέλειας.

*Από την κεντρική πλατεία της πόλης, θα κατευθυνθείτε προς της Ανατολική Πύλη για να πάρετε το τελεφερίκ (εισιτήριο 120 κούνα)

Πρόταση διαμονής: Το ολοκαίνουριο «Hilton», εκεί που βρισκόταν το εμβληματικό «Imperial» σε απόσταση αναπνοής από τα τείχη της παλιάς πόλης, που ανακαινίστηκε πλήρως, εξασφαλίζοντας πολυτελείς υπηρεσίες και άνοιξε τις πόρτες του λίγους μήνες νωρίτερα.

Οι προτάσεις μου
Food & Drink

-Το 360 restaurant πήρε στις αρχές του χρόνου αστέρι Michelin (το μόνο εστιατόριο στο Dubrovnik που έχει) για αυτό είναι και το πιο ακριβό αλλά κατά κοινή ομολογία με εξαιρετικό φαγητό σύγχρονης κροατικής κουζίνας. Απαιτείται μέρες πριν κράτηση με όλα τα στοιχεία σας.

-Από τα πιο γνωστά clubs της πόλης για διασκέδαση μέχρι το πρωί είναι το mainstream Revelin.

Το Know.

-Τα εμπορικά μαγαζιά είναι ανοιχτά μέχρι τις 21:00 και high season το ωράριο παρατείνεται.

-Τα καφέ είναι ανοιχτά μέχρι τις 00:00, τα bars μέχρι τις 02:00 και τα clubs μέχρι το πρωί.

 Κατερίνα Ρίγκου 

Ευχαριστώ πολύ την Croatia Airlines για το υπέροχο αυτό ταξίδι! (https://www.croatiaairlines.com)

To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Icons Travellers και στο Travelstyle.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΓΚΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΓΚΟΥ
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω.

Related Stories

Ανακαλύψτε

Βόρεια Ιταλία: Foodstories

Το ότι η ιταλική γαστρονομία είναι γευστικότατη και ενδιαφέρουσα, όπως και τα ιταλικά προϊόντα...

Ένα γευστικό ταξίδι στα μονοπάτια της δραμινής γαστρονομίας

Η δραμινή κουζίνα, η οινική κουλτούρα του τόπου & ο γαστρονομικός τουρισμός… Η πολυπρόσωπη δραμινή κουζίνα… Με απλότητα...

Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ