Λιχαδονήσια: Στις Σεϊχέλες της Εύβοιας…

Κατάφυτα νησάκια που περιστοιχίζονται από το απέραντο γαλάζιο και ρίχνουν το γάντι στην… Καραϊβική µε κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά και ειδυλλιακό τοπίο, είναι µια από τις καλύτερες επιλογές για µια ονειρική ηµερήσια απόδραση!


Που: Τα Λιχαδονήσια είναι συστάδα 7 µικρών νησίδων, περιστοιχίζονται από το απέραντο γαλάζιο, µε κρυστάλλινα νερά και βρίσκονται στα βορειοδυτικά της Εύβοιας µεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο, απέναντι από τον οικισµό Κάβος.

To σύµπλεγµα των νησιών είναι δηµιούργηµα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηµατισµό και το µεγαλύτερο λέγεται Μανολιά. Μέχρι το 1964 η περιοχή ήταν κατοικήσιµη αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω έλλειψης ρεύµατος και νερού, ενώ την εν λόγω χρονιά οι τελευταίοι που άφησαν τον οικισµό ήταν η οικογένεια Λυµπέρη – η ίδια που εδώ και 23 χρόνια αναλαµβάνει να µας µεταφέρει µέχρι εδώ.

  Προσβαση: Μπορείτε να φτάσετε οδικώς από την Αθήνα στα Καµµένα Βούρλα σε 1ώρα και 55΄ (177 χλµ.) και να περάσετε απέναντι µε τα καραβάκια «Τα έχω δει όλα Ι» και «Τα έχω δει όλα ΙΙ» (χωρητικότητας 62 και 37 ατόµων αντίστοιχα). Η διαδροµή διαρκεί 35 ΄, παρόλη την κοντινή απόσταση, γιατί το πλοιάριο πριν φτάσει στην παραλία κάνει µια µίνι περιήγηση γύρω από τα νησάκια. Εναλλακτικά, αν παραθερίζετε ήδη κάπου στην Εύβοια ή αν θέλετε να κάνετε µια µεγαλύτερη µεν αλλά πιο γραφική και πολύ πιο όµορφη διαδροµή, µπορείτε να φτάσετε οδικώς µέχρι την παραλία της Λιχάδας, το βορειοδυτικότερο σηµείο της Εύβοιας ή αλλιώς Κάβος, όπως αποκαλούν το µέρος οι ντόπιοι. Απέχει 3,5 ώρες από την Αθήνα (και 2 ώρες και 15΄ από τη Χαλκίδα) αλλά το οδικό δίκτυο δεν είναι καλό. Από εκεί θα πάρετε τα καραβάκια «Λιχαδονήσια Ι» και «Λιχαδονήσια ΙΙ» (χωρητικότητας 20 ατόµων). Από τον Κάβο περνάτε απέναντι σε µισή ώρα –αν και απέχει µόλις 1.000 µέτρα– καθώς πριν φτάσει στην παραλία κάνει επίσης βόλτα γύρω από τα νησάκια.

Εισιτήρια: Από Καµµένα Βούρλα είναι €12/άτοµο µε τ’ επιστροφής και €6/ανήλικοι. Αντίστοιχα από Κάβο είναι €6/άτοµο µετ’ επιστροφής και δωρεάν τα παιδιά κάτω των 10 ετών.

Ξαπλώστρες και οµπρέλες: Διατίθενται δωρεάν, ωστόσο Σάββατο & Κυριακή ίσως δεν βρείτε καθώς εκτός από τον κόσµο που µεταφέρουν τα καραβάκια η παραλία γεµίζει και µε ιδιωτικά σκάφη.

Δροµολόγια: Οι ηµερήσιες εκδροµές ξεκινούν 18/6 και τελειώνουν 20/9. Από τον Κάβο φεύγουν καθηµερινά κάθε 15΄ και αντίστοιχα για την επιστροφή ενώ από τα Καµµένα Bούρλα καθηµερινά στις 12:00 και επιστροφή στις 18:00.Τον Αύγουστο έχει 2 δροµολόγια, 11:00 & 12:00 και επιστροφή 17:00 & 18:00. Οι ώρες αναχώρησης και επιστροφής από Καµµένα Βούρλα είναι δεσµευτικές.

Beach bar: Στην παραλία λειτουργεί καντίνα, όπου θα βρείτε νερό, καφέ και διάφορα ροφήµατα αλλά και φαγητό (σουβλάκια, πατάτες, σαλάτα κ.λπ.) σε τιµές πολύ λογικές. Ενδεικτικά: €0,5 το νερό, €2 καφές και €2 το αναψυκτικό.

Tips

1. Μπάνιο σε άλλη παραλία δεν µπορείτε να κάνετε καθώς το µέρος είναι ηφαιστειογενές µε µαύρη πέτρα. Παρόλα αυτά έχετε τη δυνατότητα να περιπλανηθείτε µε τα πόδια για να δείτε και τις άλλες παραλίες αλλά και για να φτάσετε στον –εγκαταλειµµένο πλέον– οικισµό που απέχει από την παραλία µόλις 3΄.
2. Φροντίστε να φτάσετε στον Κάβο ή στα Καµµένα Βούρλα περίπου 40΄ µε 1 ώρα νωρίτερα. Κράτηση για το καραβάκι δεν µπορείτε να κάνετε.
3. Στην παραλία και γενικά στο νησί απαγορεύεται το camping.
4. Πολύ πρόσφατα άνοιξε ακόµα ένα beach bar, στην άλλη πλευρά του νησιού.
5. Δεν χρειάζεται να πάρετε κάτι επιπλέον µαζί σας εκτός από αυτά που ούτως ή άλλως θα παίρνατε για να πάτε σε οποιαδήποτε παραλία για µπάνιο.
Επικοινωνία: 6972508181, 6979709346, 6977628080,
www.lichadonisia.com

Κατερίνα Ρίγκου

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Travelstyle.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΓΚΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΓΚΟΥ
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω.

Related Stories

Ανακαλύψτε

Βόρεια Ιταλία: Foodstories

Το ότι η ιταλική γαστρονομία είναι γευστικότατη και ενδιαφέρουσα, όπως και τα ιταλικά προϊόντα...

Ένα γευστικό ταξίδι στα μονοπάτια της δραμινής γαστρονομίας

Η δραμινή κουζίνα, η οινική κουλτούρα του τόπου & ο γαστρονομικός τουρισμός… Η πολυπρόσωπη δραμινή κουζίνα… Με απλότητα...

Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ