Η Πάρος είναι το 3ο µεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Παροικιά στη δυτική ακτή, ενώ η δεύτερη σε µέγεθος πόλη, η Νάουσα, είναι ένα κοσµικό ψαροχώρι και ένα από τα πιο όµορφα λιµανάκια όχι µόνο στο νησί αλλά στο Αιγαίο!

Αντιπροσωπευτική εκπρόσωπος των Κυκλάδων, γραφική, κατάλευκη σαν τα µάρµαρά της, συνονθύλευµα χρωµάτων και αισθήσεων, απλή και όµορφη, σαν το περίγραµµά της να είναι… ζωγραφισµένο, µε τον ήλιο, τον αέρα, τη θάλασσα και τις χρυσαφένιες αµµουδιές να τη χαϊδεύουν, γεµάτη παραδοσιακούς οικισµούς, εκπληκτικές παραλίες και φιλόξενους ανθρώπους, η Πάρος µαγεύει από την πρώτη στιγµή.
Αφήστε ελεύθερες τις αισθήσεις σας… Μυρίστε, ακούστε, δείτε, νιώστε και γευτείτε τις οµορφιές και τις εικόνες που ξεδιπλώνονται ανάµεσα στο λαµπερό φως και το απέραντο µπλε, εικόνες που της χάρισε απλόχερα η φύση, και ζήστε µε τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό καλοκαίρι…
Η ιστορία της
Η ιστορία του νησιού µπορεί να φτάνει πολύ πίσω στον χρόνο, από την εποχή του Λίθου και του Χαλκού (5η χιλιετία π.Χ.), αλλά το νησί δοκιµάστηκε πολύ κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1204-1537 µ.Χ.) αλλά και της Τουρκοκρατίας (1537-1821 µ.Χ).
Αρχικά, κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, εντάσσεται στο Δουκάτο του Αιγαίου (1207) και οι κάτοικοι δουλεύουν στα χωράφια ως δουλοπάροικοι, ενώ οι πειρατικές επιδροµές και οι λεηλασίες τούς ταλαιπωρούν συνεχώς. Η Νάουσα γίνεται βάση πειρατών. Την ίδια περίοδο χτίζεται το κάστρο της Παροικιάς, της Νάουσας και του Κέφαλου (Μάρπησσα).
Κατά την Τουρκοκρατία, µε την κατάληψη του νησιού από τον γνωστό και φοβερό πειρατή Μπαρµπαρόσα (1537) και την ερήµωση που ακολουθεί, κλείνει το κεφάλαιο της Ενετοκρατίας για την Πάρο. Το κατεστραµµένο πλέον νησί κυριεύεται από τους Τούρκους (1560), ενώ κατά τη διάρκεια των Ρωσοτουρκικών πολέµων (1770-1777) ο ρωσικός στόλος χρησιµοποιεί τον ασφαλή όρµο της Νάουσας σαν ορµητήριo στο Αιγαίο.
Στη νεότερη ιστορία, η Πάρος παίρνει ενεργό µέρος στην ελληνική επανάσταση του 1821, ενώ δοκιµάστηκε σκληρά την περίοδο της γερµανικής κατοχής. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, οι Παριανοί αναγκάζονται να µεταναστεύσουν αρχικά στον Πειραιά και αργότερα στο εξωτερικό. Περίπου τη δεκαετία του 1960 αρχίζει µία καινούργια περίοδος ανάπτυξης για το νησί, βασισµένη κυρίως στον τουρισµό.
Φυσικά ο πολιτισμός και η ιστορία αποτυπώνεται με τον καλύετρο τρόπο στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους του νησιού που σίγουρα αξίζουν μαι επίσκεψη!
Ιερο Δήλιου Απόλλωνα
Με θέα προς τη Δήλο, έξω από την Παροικιά, βρίσκεται ιερό αφιερωµένο στον Δήλιο Απόλλωνα και στην Άρτεµη (5ος αι. π.Χ.), που στέγαζε το λατρευτικό άγαλµα της Άρτεµης, που πλέον εκτίθεται στο αρχαιολογικό µουσείο της Πάρου.
Ιερό Ασκληπιού
Στη θέση Αγία Άννα, στον δρόµο προς την Αλυκή, επισκεφθείτε τα ιερά του Πυθίου Απόλλωνα και του Ασκληπιού (4ος αι. π.Χ.), απ’ όπου προέρχεται και ο ακέραιος κούρος του Μουσείου του Λούβρου και πολλά µαρµάρινα αναθήµατα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου
Βρίσκεται δίπλα στο Γυµνάσιο της Παροικιάς και συγκαταλέγεται στα σηµαντικότερα µουσεία της Ελλάδας, λόγω των εκθεµάτων του που βρέθηκαν σε ανασκαφές σε Πάρο και Αντίπαρο, µε πιο γνωστά τη Νίκη της Πάρου, την αρχαϊκή µαρµάρινη Γοργώ, τον ποιητή Αρχίλοχο κ.ά.
Δηµοτική Βιβλιοθήκη Πάρου
Λειτουργεί από το 2003 και στεγάζεται σε ένα όµορφο αναπαλαιωµένο κτίριο, µέσα στον παραδοσιακό οικισµό της Παροικιάς. Διακρίνεται για το πλούσιο αρχειακό υλικό της για την ιστορία και τον πολιτισµό της Πάρου, αλλά και για τον αρχαίο Παριανό ποιητή Αρχίλοχο (Τ. 22840 23373 & 21656).
Λαογραφικό µουσείο Μάρπησσας
Αν θέλετε να γνωρίσετε την παραδοσιακή ζωή της Πάρου, επισκεφθείτε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στη Μάρπησσα, το λαογραφικό µουσείο του χωριού, όπου θα θαυµάσετε παλιά έπιπλα, αργαλειούς, σκεύη και διάφορα άλλα παραδοσιακά αντικείµενα (Τ. 22840 41217, ωράριο λειτουργίας: κάθε µέρα εκτός Τρίτης, 10:00-14:00 & 18:00-22:00).
Μουσείο Ανθέµιον
Δηµιουργήθηκε από τον Αλέξανδρο και την Κυριακή Κοντογιώργου και θα το συναντήσετε στον δρόµο που ενώνει την Αλυκή µε την Παροικιά. Σ’ αυτό µπορείτε να ανακαλύψετε διάφορες συλλογές ιστορικής και επιστηµονικής αξίας από την Πάρο και την Αντίπαρο.
Μουσείο Λαϊκού Πολιτισµού του Αιγαίου
Βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Lefkes Village και ιδρύθηκε από τον επιχειρηµατία-συγγραφέα Γιώργο Πίττα. Μέσα σ’ αυτό θα θαυµάσετε εκθέµατα της καθηµερινής ζωής των ανθρώπων της Πάρου αλλά και του Αιγαίου και αντικείµενα των παλαιών παραδοσιακών επαγγελµάτων.
Λαογραφικό Μουσείο Λευκών
Το Μουσείο αυτό βρίσκεται στις Λεύκες και εκεί θα βρείτε δείγµατα της παλαιάς ζωής όπως κεντήµατα, υφαντά, εργαλεία κ.λπ., που έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές Λευκιανών (Τ. 22840 42414, λειτουργεί από 15/6 έως 15/9).
Ιστορικό και λαογραφικό µουσείο – Συλλογή Όθωνα Κάπαρη
Βρίσκεται παραπλεύρως της πλατείας της Νάουσας και εκεί εκτίθεται η πλούσια συλλογή του Όθωνα Κάπαρη, επιφανούς και προσφιλούς Παριανού γιατρού, µε ευρήµατα από τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη των Κουκουναριών, αρχαία νοµίσµατα, χάρτες, ιστορικά βιβλία κ.λπ.
Δείτε επίσης
You actually make it appear so easy with your presentation but I to find this topic to be actually something which I feel I might by no means understand. It kind of feels too complicated and very huge for me. I am taking a look ahead on your next publish, I’ll try to get the grasp of it!
Your enticle helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Thanks for sharing your thoughts on esta us point of contact.
Regards
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Someone necessarily help to make critically articles I might
state. This is the very first time I frequented your website
page and thus far? I surprised with the research you made to create this
particular publish incredible. Wonderful job!
Great delivery. Sound arguments. Keep up the amazing effort.
This piece of writing is truly a fastidious one
it assists new internet people, who are wishing in favor
of blogging.
Hi there, of course this article is truly pleasant and I have learned lot
of things from it regarding blogging. thanks.
Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other sites?
I have a blog based on the same topics you discuss and
would love to have you share some stories/information. I know
my subscribers would appreciate your work. If you are even remotely interested,
feel free to shoot me an email.
Heya i’m for the first time here. I came across this board and I in finding It really useful &
it helped me out much. I hope to provide one thing again and
aid others like you helped me.
What’s up, every time i used to check website posts here in the early hours
in the break of day, for the reason that i love to
learn more and more.
We’re a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community.
Your website provided us with valuable info to work on. You have done
a formidable task and our whole neighborhood can be thankful to you.
magnificent issues altogether, you just received a emblem new reader.
What could you suggest about your publish that you made a few days ago?
Any certain?
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.