Ταξίδι στα Μετέωρα…Μεταξύ ουρανού & γης

Τα Μετέωρα είναι το σηµείο εκείνο όπου ο άνθρωπος έρχεται σε απόλυτη επαφή µε το µεγαλείο της φύσης και µε ένα διαφορετικό επίπεδο ενέργειας, γνώσης, ιστορίας… ένα γεωλογικό θαύµα από εκείνα που όλοι κάποια στιγµή στη ζωή τους πρέπει να δουν απο κοντα!

Ο Oscar Wilde είχε πει «Η φύση µιµείται την τέχνη», λόγια που πανηγυρικά αποδεικνύει το τοπίο των Μετεώρων. Ανάµεσα στην Πίνδο και τα Χάσια, 3,5 χλµ. πάνω από την πόλη της Καλαµπάκας, δεσπόζουν τα Μετέωρα. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόµενο, ένας εµβληµατικός συνδυασµός από τεράστιους σκοτεινόχρωµους κάθετους βράχους από ψαµµίτη που στο πρώτο µόλις αντίκρυσµά τους θα νιώσετε δέος και ίσως να τους «µπερδέψετε» µε γλυπτά! Γλυπτά που µε απεριόριστη δεξιότητα φιλοτέχνησε η φύση… Και πάνω τους τα πιο ξακουστά µοναστήρια. Οι βράχοι αυτοί σχηµατίσθηκαν περίπου πριν από 60 εκατ. χρόνια. Η αποσάθρωση, η διάβρωση και οι σεισµοί στη συνέχεια τους έδωσαν το σηµερινό τους σχήµα.

Αν και η δηµιουργία του τοπίου κατά καιρούς έχει απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους, δεν έχει ακόµη ξεκάθαρα ερµηνευθεί, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως ούτε η ελληνική µυθολογία ούτε οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και ούτε ξένος ιστορικός έχει αναφερθεί στο µέρος αυτό!

Το σίγουρο είναι ότι δεν µετρούν τυχαία κάθε χρόνο περισσότερους από 2 εκατ. επισκέπτες. Πόλος έλξης δηλαδή των απανταχού ταξιδιωτών… τη στιγµή όµως που δυστυχώς µεγάλο ποσοστό Ελλήνων δεν τα έχει ακόµα επισκεφτεί!

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόµενο Μνηµείο της Ανθρωπότητας» και το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο».

Τα «αιωρούμενα» μοναστήρια…

Είναι «φωλιασμένα» στις κορυφές κάποιων από τους βράχους και πρόκειται για το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Ιστορικά γνωρίζουμε ότι υπήρχαν 30 στο σύνολο αλλά σήμερα λειτουργούν μόνο 7 (6 από αυτά επισκέψιμα). Από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ο μοναχισμός εδώ ξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν μοναχοί ασκητές έφυγαν από το Άγιο Όρος και ήρθαν στη Θεσσαλία για να ασκητέψουν στις σπηλιές των πελώριων βράχων…. Τον 14ο αιώνα, περίπου το 1340 μ.Χ., ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, στην κόψη ενός κατακόρυφου γκρεμού, έχτισε τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου και οργάνωσε την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα. Ακολούθησαν μοναχοί και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, ιδρύοντας 20 συνολικά μονές. Το σίγουρο είναι πως μια επίσκεψη σε κάποιο/α από τα μοναστήρια είναι εμπειρία ζωής ανεξάρτητα από τον βαθμό πίστης που μπορεί να έχει ο καθένας μας. Η επαφή με τη μοναστική ζωή, οι χώροι αυτοί καθ’ αυτοί, η μοναδική ενέργεια, η επαφή με το μη οικείο, οι ρυθμοί που κυλούν διαφορετικά, είναι μοναδικές εμπειρίες. Οι μοναχοί υποδέχονται πολύ φιλόξενα στο αρχονταρίκι τους τούς επισκέπτες και τους προσκυνητές.

Οι επισκέψιμες μονές και όσα πρέπει να ξέρετε

• Η ανδρική Μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Ανάπαυσα. Στο μοναστήρι διασώζεται και το παρεκκλήσι του Αγ. Αντωνίου με υπολείμματα τοιχογραφιών του 14ου αιώνα (καθημερινά εκτός Παρασκευής 09:00-05:30).

• Η γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη. Μια γέφυρα που χτίστηκε το 1930 θα σας μεταφέρει στο μοναστήρι (καθημερινά εκτός Τετάρτης 09:00-14:00, αν και το ωράριο αλλάζει συχνά).

• Η ανδρική Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», στον ψηλότερο βράχο με υψόμετρο 613 μ. από τη θάλασσα. Εδώ θα δείτε τις περίφημες συλλογές της, το κελάρι, τον πύργο αναβάσεως, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αι., και την παλαιά 32 μ. μήκους Τράπεζα, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής! Εδώ φιλοξενείται επίσης και η Θεολογική Πινακοθήκη της Μονής (καθημερινά εκτός Τρίτης 09:00-17:00).

• Η Μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ (καθημερινά εκτός Παρασκευής 09:00-16:00).

• Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Εκεί γυρίστηκαν σκηνές από τo «For Your Eyes Only» του James Bond (καθημερινά εκτός Πέμπτης 09:00-17:00).

• Η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου (καθημερινά εκτός Δευτέρας 09:30-13:30 & 15:30-17:30).

Highlights

• Στην περιήγησή σας θα δείτε από μακριά και μερικά ακόμα μοναστήρια τα οποία είναι ερειπωμένα (σύνολο 6) και δυστυχώς μη προσβάσιμα, εκτός αν κάνετε αναρρίχηση!

• Πάνω στον «Βράχο του Αγίου Πνεύματος» κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τον ιερέα ανεβαίνουν από ένα δύσβατο μονοπάτι στο ερειπωμένο εκκλησάκι για να τελέσουν τη θεία λειτουργία! Αν βρεθείτε εκεί περίπου αυτή την ημερομηνία σίγουρα είναι εμπειρία να πάτε (περίπου 1 ώρα από το Καστράκι).

• Στον ίδιο βράχο, από την άλλη του πλευρά βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος ο Μαντιλάς. Το όνομα «Μαντιλάς» καθιερώθηκε γιατί την ημέρα του εορτασμού του μοναστηριού (του Αγίου Γεωργίου) λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έθιμα της περιοχής που οι απαρχές του χάνονται μέσα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας! Νέοι και νέες σκαρφαλώνουν για να κρεμάσουν μαντίλια-τάματα και να κατεβάσουν εκείνα της προηγούμενης χρονιάς -που μοιράζονται ως φυλαχτό- χρησιμοποιώντας μόνο μία τριχιά!

• Το παρεκκλήσι στην Ιερά Μονή Ρουσάνου είναι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα και στο εκθετήριό του θα βρείτε από χειροποίητα γλυκά και κεντήματα μέχρι εικόνες.

• Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας είναι η πιο δυσπρόσιτη από τα μοναστήρια των Μετεώρων καθώς για να φτάσετε πρέπει να ανεβείτε τα 140 σκαλιά της που λαξεύτηκαν το 1925! Εκεί θα σας υποδεχτούν οι μοναχοί με λουκούμι και νερό. Επίσης στην Αγία Τράπεζα της Μονής φυλάσσεται η θαυματουργή κάρα του Αγίου Τρύφωνος. Τip. Ατενίστε από το μοναστήρι την πραγματικά εκθαμβωτική θέα!

• Αξίζει να επισκεφθείτε όλα τα μοναστήρια, αλλά αν δεν έχετε τον χρόνο προσπαθήστε να επισκεφτείτε έστω και ένα. Σίγουρα ένα από τα γνωστότερα και πιο ενδιαφέροντα είναι η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το «Μεγάλο Μετέωρο», όχι μόνο λόγω της έκτασης (είναι 50 στρέμματα!) και του μεγέθους των κτισμάτων, αλλά και λόγω της παγκόσμιας πνευματικής του ακτινοβολίας.

    meteora Χρήσιμα tips

• Η πιο εύκολα προσβάσιμη μονή είναι αυτή του Αγίου Στεφάνου, χωρίς σκαλιά και πολύ κοντά στην πόλη! Έχει δε εντυπωσιακή θέα στον Θεσσαλικό Κάμπο.

• Κατά την επίσκεψή σας στα μοναστήρια προνοήστε για το ανάλογο ντύσιμο που απαιτεί η ιερότητα των χώρων.

• Από την Καλαμπάκα, ακολουθώντας τη δυτική πλευρά, η βάση των Μετεώρων απέχει μόλις 3,2 χλμ., ενώ από την ανατολική πλευρά 5,9 χλμ. Στα μοναστήρια μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητο σχεδόν έξω από την είσοδό τους. Οι Ιερές Μονές του Αγίου Νικολάου, του Ρουσάνου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο) και του Βαρλαάμ είναι σε walking distance μεταξύ τους, με πιο μακρινή συγκριτικά αυτή του Αγίου Νικολάου (ενδεικτικά η απόσταση από τη Μονή Αγίου Νικολάου – Μεγάλο Μετέωρο με τα πόδια είναι 3,5 χλμ). Αντίστοιχα οι άλλες 2 ιερές μονές, της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου μεταξύ τους είναι σε walking distance (1 χλμ.) και πιο κοντά στην Καλαμπάκα αλλά από τις υπόλοιπες (που είναι πιο κοντά στο Καστράκι) χρειάζεται αυτοκίνητο. Σε γενικές γραμμές οι αποστάσεις τους είναι κοντινές, από 750 μ. μέχρι 8-9 χλμ.

• Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοπική κουζίνα που τη χαρακτηρίζουν γεύσεις και πιάτα όπως κυνήγι, ψάρια του γλυκού νερού, τηγανιές με πράσο, ψητά της σούβλας, γουρουνόπουλο, αλλά και πίτες, ρυζόγαλο και ζυμωτό ψωμί.

Τι να κάνετε

Αν και τα μοναστήρια είναι αυτά που έχουν κάνει τα Μετέωρα τόσο δημοφιλή, ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε!

• Δείτε το ηλιοβασίλεμα Την ώρα που οι περισσότεροι επισκέπτες αναχωρούν από τα Μετέωρα, εσείς μείνετε να δείτε τον ήλιο να δύει πίσω από τα επιβλητικά βράχια… Η εικόνα μαγνητίζει. Αφεθείτε στη μαγεία και την ηρεμία του μυστηριακού τοπίου που δημιουργούν οι τελευταίες ακτίνες του ηλίου, εκεί όπου το τελευταίο φως της ημέρας «μπλέκεται» με τα έντονα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, τα αεικίνητα «κάστρα» της ορθοδοξίας και τους απόκρημνους βράχους και όλα μαζί δημιουργούν μια απόκοσμα όμορφη και ατμοσφαιρική εικόνα.

• Κάντε αναρρίχηση H συγκεκριμένη δραστηριότητα στα Μετέωρα μετράει πολλά, πολλά χρόνια… από τότε που οι μοναχοί και ασκητές σκαρφάλωναν στις μονές και στις σκήτες τους με σκοινιά, με δίχτυα ή γυμνά χέρια! Σήμερα η αναρρίχηση στους βράχους συνεχίζεται και το μέρος είναι πόλος έλξης των απανταχού φίλων του σπορ. Υπάρχουν κλασικές διαδρομές ενώ όλες έχουν χαραχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο από κάτω προς τα πάνω και αρκετές από αυτές ορθώνονται σχεδόν κάθετα σε ύψος μισού χιλιομέτρου. Όσοι βέβαια δεν είναι εξοικειωμένοι με την αναρρίχηση, τους μοιάζει ακατόρθωτο!

• Ποδήλατο βουνού και πεζοπορία

Η πεζοπορία σε μια περιοχή όπως τα Μετέωρα είναι ιδιαίτερα απολαυστική καθώς σε «περικυκλώνουν» συναρπαστικά τοπία. Επίσης, τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορούν να γίνουν και οργανωμένα μέσω του Visit Meteora που εκτός από τις πάρα πολλές επιλογές που θα σας δώσει, θα μάθετε παράλληλα τα πάντα για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε, επιπλέον, καταβάσεις φαραγγιών και βράχων, rafting και tubing, trecking, «γνωριμία» με την ιστορία, τη γαστρονομία και τη φύση της περιοχής, καθώς και πολιτιστικές επισκέψεις.

metewra

Κατερίνα Ρίγκου

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Icons Travellers και στο Travelstyle.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΓΚΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΓΚΟΥ
Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, πιο πολύ μου αρέσει αυτό όλο που μου μαθαίνουν, που με κάνουν καλύτερη. Μου αρέσει το καινούριο, το διαφορετικό, η αλληλεπίδραση μαζί του, η επικοινωνία, οι άλλοι άνθρώποι, οι διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, οι εικόνες. Μου αρέσει να μαθαίνω, να περιπλανιέμαι, να δοκιμάζω, να βλέπω, όλα αυτά να τα μοιράζομαι... και για κάποια από αυτά να γράφω.

Related Stories

Ανακαλύψτε

Βόρεια Ιταλία: Foodstories

Το ότι η ιταλική γαστρονομία είναι γευστικότατη και ενδιαφέρουσα, όπως και τα ιταλικά προϊόντα...

Ένα γευστικό ταξίδι στα μονοπάτια της δραμινής γαστρονομίας

Η δραμινή κουζίνα, η οινική κουλτούρα του τόπου & ο γαστρονομικός τουρισμός… Η πολυπρόσωπη δραμινή κουζίνα… Με απλότητα...

Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ